Στο κοινοπρακτικό σχήμα SI περνά τελικά η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αντί του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα. Η σύνθεση του κοινοπρακτικού σχήματος SI περιλαμβάνει με συμμετοχή 90% τη Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού (ρωσικών συμφερόντων) και κατά 10% τη Simos Food Group ΑΕ (ελληνικών συμφερόντων).

Με τη συμφωνία που υπεγράφη χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας, «εκτός των άλλων επιδιώκονται η ανάπτυξη της Δωδώνης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα, η αξιοποίηση του προσωπικού, οι επενδύσεις στις υποδομές, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην προώθηση των προϊόντων, η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος και η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρείας με τους κτηνοτρόφους». Ο όμιλος SI Capital Partners δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς: από εμπορία αυτοκινήτων μέχρι ορυχεία χρυσού και σουπερμάρκετ.

Αντιδράσεις. Η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των συνεταιριστών, οι οποίοι μέσω ενός επενδυτικού σχήματος συμμετείχαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες για την απόκτηση της εταιρείας. Πρόκειται για την προσφορά που είχαν καταθέσει η Ενωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Αρτας – Φιλιππιάδας σε συνεργασία με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) ΑΕ, που αποκλείστηκαν. Επίσης, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού έντονες ήταν οι αντιδράσεις και της γαλακτοβιομηχανίας Τυράς, που συμμετείχε και εκείνη στη διαδικασία και είχε προκριθεί στο τελικό στάδιο. Η εταιρεία εξέφρασε τις ενστάσεις της για την αξιολόγηση των φακέλων που υποβλήθηκαν, χωρίς ωστόσο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι στην τελική διαγωνιστική φάση για την πώληση της Δωδώνης είχαν περάσει τρεις εταιρείες: η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με τη Simos Foods και η Τυράς. Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη έπειτα από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, οι οποίοι είναι η Alpha Bank ΑΕ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ και η Δικηγορική Εταιρεία Σαραντίτη.

Η Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Δωδώνη ΑΕ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Σε ετήσια βάση η εταιρεία επεξεργάζεται πάνω από 70.000 τόνους γάλακτος. Προμηθεύεται γάλα από 7.000 παραγωγούς-κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1.200 πελάτες, ενώ απασχολεί περίπου 470 εργαζομένους παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της Ηπείρου.

Το 2011 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 96,7 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ. Η Δωδώνη είναι η κορυφαία εξαγωγική εταιρεία στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων. Την περυσινή χρονιά το 22% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών διοχετεύθηκε στις αγορές του εξωτερικού.