Ενιαίος φόρος 35% για τους επαγγελματίες

Θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 3 δισ. ευρώ - Ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους

Ρεπορτάζ: Ντίνος Σιωμόπουλος  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2012 14:44 |
Ενιαίος φόρος 35% για τους επαγγελματίες

Στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος προχωρά η κυβέρνηση, με ελαφρύνσεις κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους και σημαντικές επιβαρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν στη μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων σε 3 ή 4 από 8 σήμερα και εφαρμογή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 35% από 45% σήμερα, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που φορολογούνται με βάση την κλίμακα.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών διευρύνει το μέγεθος των επιβαρύνσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με στόχο το συνολικό πακέτο μέτρων να περιλαμβάνει τελικά νέους φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σενάριο.
Ετσι προτίθεται να επιβάλει στα κέρδη 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων αυτοτελή φορολογία 35% αντί για 30% που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Μάλιστα εξετάζεται αυτό να ισχύει από τα φετινά εισοδήματα και όχι από αυτά του 2013, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που θα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθαρά κέρδη για το 2012 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους χωρίς αφορολόγητο, ώστε οι εισπράξεις αυτές να «φανούν» στα έσοδα προϋπολογισμού του 2013.

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ. Κατά τις χθεσινές συναντήσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τις προτάσεις που θα τεθούν στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Πέραν των παραπάνω μέτρων στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται και η αλλαγή της φορολογίας των αγροτών στα πρότυπα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με πολύ χαμηλότερο, ωστόσο, φορολογικό συντελεστή που μπορεί να διαμορφωθεί στο 10%-15%.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αύξηση του φόρου παρακράτησης στα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών στο 25% από 20% σήμερα. Για παράδειγμα, επαγγελματίας που εκδίδει δελτίο παροχής υπηρεσιών με αμοιβή 1.000 ευρώ υπόκειται σήμερα σε παρακράτηση φόρου 20% και λαμβάνει στο «χέρι» 800 ευρώ. Εφόσον αυξηθεί η παρακράτηση στο 25% τότε το καθαρό ποσό θα είναι 750 ευρώ στο παραπάνω παράδειγμα.
Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να αυξήσουν την προκαταβολή φόρου που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι επιτηδευματίες στο 60% από 55% σήμερα

24
Γκόγκος Δημήτρης
01/10/2012 16:44
Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγαλματιών με 35% και ο διαχωρισμός τους απο τους λοιπούς πολίτες μισθωτούς και συνταξιούχους είναι πέρα από αντισυνταγματική και μια άκρως ρατσιστική και φασιστική πράξη. θα οδηγήσει στο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων,μαζικές απολύσεις ιδιωτικού προσωπικού,τεράστια απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μείωση μισθών και συντάξεων στα 200-300 ευρώ. τότε,πέρα από τον εμφύλιο μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,μπορει να καταλάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από ποιον πραγματικά αμοίβονται.
alfa
30/09/2012 17:59
Οι επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 35% στα κέρδη .Εφ όσον κάνουν επανεπένδυση του 20% να φορολογούνται με 15%. Αυτά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.Οί μικρές επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται με 25%.Κατά προτίμηση θα έπρεπε οι κλίμακες να είναι 3.Μεγάλες ,μεσαίες μικρές επιχειρήσεις και τα ποσοστά να είναι ανάλογα.Επίσης και η φορολόγηση ανάλογη. Επειδή όμως η φορολογία επιβάλλεται απο τους μεγαλοβιομηχάνους ,μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοπαράγοντες, γι αυτό θέλουν να επιβάλουν το 35% για να κλείσουν όλους τους μικρούς.Όσο για την φοροδιαφυγή δεν θα σταματήσει ποτέ τελείως.Μπορεί να περιοριστεί σημαντικά με πραγματικό πόθεν έσχες του εκάστοτε αγοραζομένου ακινητου. Όσον δε για τις αποδείξεις μπορεί να γίνετε διαφήμηση καθημερινά απο την τηλεόραση, ότι θα επιβάλεται πρόστιμο και σε αυτόν που δεν εκδίδει απόδειξη και σε αυτόν που δεντην παίρνει. Γι αυτόν που δεν εκδίδει την αποδειξη ,εκτός απο το πρόστιμο να πηγαίνει αυτόφωρο και κλείσμο του επαγγελματικού χώρου για μια εβδομαδα,για ενα μήνα και ολοσχερώς την τρίτη φορά.Το να επιβάλεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους και πολύ μικρούς επιχειρηματίες τόσο μεγάλους φόρους δεν θα κάνεις τ ί π ο τ ε απολύτως μόνο δυστυχία και επανάσταση θα φέρεις. Στον δημόσιο τομέα δεν μπορεις να έχεις 10 υπαλλήλους με 5 διευθυντές. Μπορείς να μειώσεις το δημόσιο μειώνοντας τους μισθούς χωρίς καμία απόλυση. Δεν μπορεί ο ιδιώτης μισθωτός να είναι ξεκρέμαστος χωρίς την σιγουριά της μονιμότητος και να παίρνει τα μισά λεφτά απο ένα δημόσιο υπάλληλο.Να δουλευει τα 2/3 του χρόνου της εργασιακής ζωής του δημοσίου υπαλλήλου και να παίρνει σύνταξη στα 67 και μέχρι να βγεί η σύνταξή του έως και δύο χρόνια να έχει συνήθως πεθάνει.
Spiros
30/09/2012 15:42
Δικηγόρος με καθαρό εισόδημα 1.000 ευρώ το μήνα (απόλυτα πραγματικό παράδειγμα δεδομένου ότι η δικηγορική ύλη πλέον πληρώνεται με το σταγονόμετρο και δεν γίνονται συμβόλαια) ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ετήσιο καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ (οι μήνες Ιούλιος - Αύγουστος είναι νεκροί) ---------> Φόρος (35%) 3.500 ευρώ / Ασφαλιστικά ταμεία 4.000 ευρώ (ο ελ. επαγγ. τα βάζει από την τσέπη του) / τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ. ***** ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ: 8.000 ευρώ ***** ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ: 2.000 ευρώ για να καλύψει δαπάνες κίνησης (ο ελ. επαγγ. δεν είναι δημόσιος υπάλληλος να πηγαίνει με το λεωφορείο από το σημείο Α -σπίτι του- στο σημείο Β -υπηρεσία του-), δαπάνες γραφείου (ο ελ. επαγγ. δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να έχει δωρεάν επαγγελματική στέγη), χαράτσια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ. ΝΑΙ ΟΙ ΕΛ. ΕΠΑΓΓ. ΦΟΡΟΔΙΕΦΕΥΓΑΝ! ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΖΗΜΙΩΝΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΟΥΤΕ ΦΤΑΙΜΕ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ...!!!! ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ: το αφορολόγητο και το 35% δεν ισχύει για τους μισθωτούς!!!!!!!! ΔΗΛ. αν ο ελ. επαγγ. γίνει ιδιωτικός υπάλληλος σε μία εταιρεία έχει το "ευνοϊκό" φορολογικό καθεστώς!!!!! ΑΡΑ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και να γίνουν όλοι οι ελ. επαγγ. υπάλληλοι κάτω από μαστίγιο! ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΤΗΝΗΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ? ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΡΤΕΛ? ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΑΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ???? Αν ναι, Κ Ο Ι Μ Α Σ Τ Ε ! ! ! !
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΣ
30/09/2012 13:29
το μόνο που θα μας σωσει ειναι μια επανασταση
Μ.Π.
30/09/2012 12:00
Είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας στο χώρο της Πληροφορικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει κάποιο συνάδελφο που να πληρώνεται "μαύρα", αφού όλοι συνεργαζόμαστε με μεγάλες εταιρίες οι περισσότερες από αυτές Α.Ε. Οι μικρότερες έχουν πλέον ούτως ή άλλως κλείσει ή εργάζονται μόνο οι ιδιοκτήτες. Έως τώρα δίσταζα, επειδή έχω ακόμα απασχόληση, να φύγω στο Εξωτερικό. Τώρα όμως δεν βλέπω κάποιο λόγο να μείνω. Ό,τι πάρει λοιπόν από μένα μέχρι να φύγω, μετά τίποτε. Αυτό που λέω, εκφράζει αρκετούς συναδέλφους του χώρου με τους οποίους μίλησα πρόσφατα.
Παπαδοπουλος Ροδαμανθος
30/09/2012 11:42
το μεγαλυτερο ποσοστο των Ελευθερων Επαγγελματιων φοροδιαφευγει ολα αυτα τα χρονια οπως το κανουν και αλλοι. Ενας απο τους λογους(ενας,γιατι ειναι πολλοι οι λογοι) που φτασαμε ως εδω ειναι οτι επρεπε να πληρωνουν τους φορους τους. Δεν το εκαναν, τωρα αναλαμβανουν το κοματι που τους αναλογει. Αν δεν τους αρεσει ας διαλεξουν αλλη χωρα εργασιας. Εκει θα καταλαβουν. Κατα τ`αλλα ειμαστε πατριωτες...........
Λάκης
30/09/2012 10:36
Ελεύθερος επαγγελματίας είναι και ο ιδιοκτήτης μπουζουκιών, ελεύθερος επαγγελματίας και ο προγραμματιστής. Ο ένας δηλώνει το 1/100 όσων βγάζει, ο άλλος το 95% των 18000 που βγάζει, γιατί έχει να κάνει με εταιρείες που θέλουν τιμολόγια. Μπράβο στα εξαιρετικά κοφτερά μυαλά που το σκέφτηκαν. Παγκόσμια επιτυχία! Να τα μεταφέρω όλα στη Βουλγαρία να τελειώνω; Έτσι κι αλλιώς σύνταξη δεν πρόκειται να πάρω ποτέ.
El.
30/09/2012 01:03
Αγαπητέ αναγνώστη, μπορείς να μεταφέρεις την επαγγελματική σου έδρα στην βουλγαρία με φορολογία 10%. Ϊδρυση επιχείρησης σε 10 ημέρες, φορολογικές διευκολύνσεις με ελάχιστα έξοδα. Εκατοντάδες έλληνικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα ήρθαν εδώ λόγω της λανθάνουσας πολιτικής των 2 τελευταίων χρόνων. Εσύ? Θα πληρώσεις 35 % φόρο, για τα λάθη του Π...? ¨Ασε να σηκώσουν τον σταυρό οι μισθωτοί , οι συνταξιούχοι και τα μπαγλαντές που για 3 ευρώ κυμάτιζαν την σημαία του ΠΑΣΟΚ και φώναζαν ΠΑ ΠΑ ΤΡΕΟ,, ΠΑ ΠΑ ΤΡΕΟ... (Το μήνυμα ειναι σατυρικό για να δείτε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα)
nettos sketos
29/09/2012 21:37
Το μέτρο αυτό αν ισχύσει αυτό που θα πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι να αφανιστεί η ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία. Θα δημιουργηθούν εταιρείες που θα προσλαμβάνουν νομικούς, μηχανικούς, γιατρούς κ.τ.λ θα τους έχουν με ασφάλιση ΙΚΑ για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν αλλά την ευθύνη απέναντι στο νόμο θα την έχει ένας ή δύο οι πιο μάγκες κατά την ελληνική γλώσσα που θα είναι γραμμένοι τόσο στο σύλλογό τους όσο και στο αντίστοιχο ασφαλιστικό ταμείο τα οποίο εννοείται ότι θα καταρρεύσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Κύριοι άντε γεια σας βλέπετε πολύ μπροστά όπως πάντα.
Ioannis Kousis
29/09/2012 19:33
Κάλλιστα λοιπόν, μπορεί ο μικρο-επιχειρηματίας να δηλώσει τον εαυτό του για εργαζόμενο, (να πληρώνει το ΙΚΑ του και όχι το ΤΕΒΕ). Έτσι θα έχει μειωμένα κέρδη επιχείρησης, ίσα-ίσα όσο είναι και το ο μισθός του.
sefstrat
29/09/2012 13:53
Τα μετρα που προωθεί η κυβερνηση : Α. Προτρέπουν τους πάντες να φοροδιαφέυγουν διότι πολύ απλά ο ελεύθερος επαγγελματίας θα προτιμήσρι να κάνει μια γεννάι εκπτωση στον πελάτη του παρά να κόψει απόδειξη Β. Θα πρέπει να ελεγχθούν για την Συνταγματικότητα τους διότι οι πολίτες ίδου εισοδήματος φορολογούνται με δύο μέτρα και δύο σταθμά Γ. Μειώνουν τη φορολογία στους λεγόμενους "έχοντες και κατέχοντες" αφού μειώνεται ο συντελεστής για τα ανώτατα εισοδήματα.
ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
29/09/2012 11:19
ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ) 30.750 (καλο ακουγεται ε ?) ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ 25.000 -ΦΟΡΟΣ 35% 16.250 -ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ (2%) 15.750 -ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΣΜΕΔΕ (5.076/ετος) 10.674 -ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗΝ 1η ΚΑΤΟΙΚΙΑ (480) 10.194 -ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚ. (520) 9.674 9.674/12 = 806 Ευρώ ΜΕ 806 Ευρω τον μηνα, θα πρεπει να ζησει αυτος, η οικογενεια του, να πληρωσει λογαριασμους κλπ. Και ολα αυτα με την προϋποθεση ότι εχει ιδιοκτητη κατοικια και το γραφειο του ειναι στην κατοικία του ... ΥΓ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΙΣΑ ΘΑ ΤΑ ΦΑΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΘΕΛΕΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΑΓΙΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΤΟ 35%*0 = 0. ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΟΝΤΟΣ
Ηλίας ο Ακαρνεύς
29/09/2012 10:49
Τώρα που η κυκλοφορία του χρήματος σταμάτησε φανερώθηκε σε όλο της το μεγαλείο η ξετσιπωσιά της ελληνικής κοινωνίας, που τόσα χρόνια την έκρυβε κάτω από το χαλί του δανεισμού. Ποια είναι αυτή; Μα ποια άλλη από το γεγονός ότι η μισή κοινωνία (1εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι) ανέβηκε στη πλάτη της άλλη μισής που εργαζόταν με μόχθο. Οι άνθρωποι του μόχθου το δεχόντον αυτό διότι τα χρήματα των δημοσίων υπαλλήλων που προέρχονταν από το δανεισμό έρεαν στην ελεύθερη αγορά, οπότε και επικρατούσε η λεγόμενη ομερτά, η συνωμοσία της σιωπής. Τώρα όμως που η τσέπη της ελληνικής κοινωνίας είναι κοινή και ο εξωτερικός δανεισμός δεν υπάρχει, η ομερτά έσπασε. Και όμως, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΓΑ, τα άτομα με ειδικές ανάγκες χτυπιούνται ανελέητα και όμως από το δημόσιο ούτε μια απόλυση. Σ αυτό το δημόσιο που έχουν σφηνωθεί τέκνα και κομματικοί. Αυτή είναι η ξετσιπωσιά, να βάζεις 35% στον μανάβη και τον περιπτερά από το κέρδος του και αυτοί που ζουν εις βάρος μας, ανάξιοι ως επί τω πλείστω να συνεχίζουν να κλέβουν την κοινωνία του μόχθου, αμοιβόμενοι δίχως να παράγουν.
Μητσάρας
29/09/2012 10:27
Χωρίς να είμαι ελευθερος επαγγελματίας και έχοντας παράπονα για αρκετούς εξ αυτών, πρέπει να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου για το εξοντωτικό αυτό σύστημα που θα σκοτώσει και το καλώς εννοουμενο ελέυθερο επάγγελμα. Δηλ. ένας που βγάζει ακαθάριστα 20.000-30.000 ευρώ πως θα ζήσει την οικογένειά του; Απόαυτά θα πληρώσει φόρο, προκαταβολή,εισφορές καιπιθανά έξοδα. Θα τουο μείνουν λιγότερα απότο 1/3. Επειδή η οικονομία είναι ρεαλισμός και όχι η εικονική πραγματικότητα του πανέξυπνου Yes Man υπουργού ΟΙΚ. (που τον βρήκαν;) θα αντιδράσει στην πράξη απλά σταματώντας τη δραστηριοποίηση και στέλνοντας την ύφεση ακόμη χειρότερα, στα τάρταρα δηλ. το θάνατο. Και τοτε ας βρουν άλλους φόρους. Ίσως από τα μνήματα.
Διευκρίνιση
29/09/2012 09:18
@ ΜΜ28/9/2012 23:30 "Αρκετα πληρωσαν και πληρωνουν τοσα χρονια οι μισθωτοι καθε ειδους". Θα μας διευκρινίσετε ποιου είδους ακριβώς; Μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι καθηγητές που κάνουν παράνομα ιδιαίτερα; Μήπως οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας που παίρνουν τα φακελλάκια και το απόγευμα κάνουν τους μελετητές χωρίς να φαίνονται; Μήπως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που τους χορηγούν οι εταιρείες εταιρικά αυτοκίνητα και το πρωί μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο και το καλοκαίρι πηγαίνουν σε νησάκια διακοπές; Μήπως όλοι οι υπάλληλοι που δε φορολογούνται για τις ασφαλιστικές τους εισφορές ενώ οι ελ. επαγγελματίες πληρώνουν φόρο και για τις εισφορές; Μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που έβγαιναν σωρηδόν στη σύνταξη από τα 50; Μήπως οι γυναίκες υπάλληλοι που με "ανήλικα τέκνα" έβγαιναν στη σύνταξη από τα 35; Μήπως οι συνταξιούχοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που πιάστηκαν στη φάκα να μη δηλώνουν το εισόδημα από συντάξεις (!!!), ο ένας στους τρεις; Μήπως ο υπάλληλος ή συνταξιούχος που έχει εισοδήματα από ακίνητα και δεν τα δηλώνει; Όλοι αυτοί τι είναι και φοροδιαφεύγουν; Ελεύθεροι επαγγελματίες;
Μ. Γ.
29/09/2012 04:00
Έιμαι άνεργη εδώ και 2 χρόνια και ο συζυγός μου με μπλοκάκι τζαμάς. Έβγαλε φέτος 15000 και φυσικά όλα με τιμολόγια. Πως θα ζήσουμε με 5250 για ένα χρόνο!! Έχουμε τρελαθεί από χθες. Μου είπε να μη στεναχωριέμαι, θα προσπαθήσει από εδώ και πέρα να μη κόβει τιμολόγια αλλα ειναι δυσκολο γιατι συνεργαζετε με μεγαλες και σοβαρες εταιρείες. Για ολους εσας που λετε 35χ0=0 εμεις τωρα καταστρεφομαστε.
Αντωνης Μ
29/09/2012 00:36
Δεν το κάνετε 50% ή και 70? Ούτως η άλλος πάλι τα ίδια θα πάρετε...
ΜΜ
28/09/2012 23:30
Διαβαζω τα σχολια απο καποιους ευσυνειδητους υποθετω ελ. επαγγελματιες οι οποιοι κατακρινουν την κυβερνηση για τα νεα μετρα και τον τροπο φορολογησης τους. Θα ειχαν την ευγενη καλοσυνη να μας πουν αν εχουν τιποτα να προσαψουν στους συναδελφους τους η εκει ολα Οκ ? Θεση δικη μου. Οχι 35% αλλα 45% και πανω. Αρκετα πληρωσαν και πληρωνουν τοσα χρονια οι μισθωτοι καθε ειδους.
Αει..
28/09/2012 21:39
35% στα 0 = 0 σαϊνι
Κώστας Β.
28/09/2012 17:17
Αναρωτιέμαι για τους αρχηγούς και τους βουλευτές της συμπολίτευσης, τι αισθάνονται στην σκέψη πως ένας αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που κερδίζουν 10000 - 20000 ευρώ και τα δηλώνουν όλα (ξερώ αρκετούς και στο κάτω κάτω είναι βέβαιο πως υπάρχουν κάποιες χιλιάδες τέτοιοι) και με 35% φόρο από το πρώτο ευρώ, αφενός θα φορολογούνται ασύγκριτα περισσότερο σε σχέση με άλλους πολίτες ίδιου ή μεγαλύτερου εισοδήματος, αφετέρου δεν θα τα βγάλουν πέρα (αν έχεις κερδίσει 15000 ευρώ πως θα δώσεις φόρο εισοδήματος 5250 ευρώ και άλλα 500 φόρο επιτηδεύματος και 4000 ευρώ ΟΑΕΕ, ώστε να ζήσεις με τα υπόλοιπα 5250 ευρώ); Πόση αναλγησία χρειάζεται από όλους τους, αλλά κυρίως από τον κ.Κουβέλη ο οποίος ποιούς αφέντες υπηρετεί; Τι ακριβώς μας σπρώχνουν να κάνουμε; Πως είναι δυνατό να καταδικάσετε έτσι τόσους ανθρώπους επειδή δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε την φοροδιαφυγή; Να δεχθώ ότι είστε τόσο κυνικοί που αδιαφορείτε ακόμα και για στοιχειώδη κοινωνική δικαιοσύνη. Είστε όμως και τόσο ανόητοι που αγνοείτε ακόμα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; Ή μήπως ξέρετε κάτι που δεν ξέρω;
Μ.Κ.
28/09/2012 11:21
Αυτό είναι μέρος του "δίκαιου, σταθερού και αναπτυξιακού" νέου φορολογικού νόμου? Εάν ναί, να το ξέρω. Να φτιάξω off-shore ;-)
Παπαδακη Γιάννης
28/09/2012 07:48
Εαν ψηφιστεί αυτός ο νόμος θα προσπαθήσω να ακυρωθεί στο Στε λογω παράβασης της αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου και θα το πετύχω οι εμπνευστές της φορολογικής ανισότητας ειναι ανόητοι τιμωρούν τους νομοταγείς ελεύθερους επαγγ. και δεν θίγουν τους φοροφυγάδες η λογική της συλλογικής ευθύνης δείχνει τη διολίσθησης σε φασιστιειδης αρχές.
A.K.
28/09/2012 00:42
Βάζω στοίχημα όλα μου τα περιουσιακά στοιχεία ότι η χώρα δε θα βγει από την ύφεση ούτε μέχρι το τέλος του 2016. Όποιος θέλει να πάμε σε ένα συμβολαιογράφο και να βάλουμε ό,τι στοίχημα θέλει, το mail μου στο yahoo είναι a_kouts@yahoo.gr. Η πρόκληση ισχύει κυρίως για όσους χαίρονται με τα μέτρα, δηλαδή τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ που τα επεξεργάστηκαν, τους αργόμισθους που γλιτώνουν την απόλυση και τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους που ήταν στο 45% στην κλίμακα και τώρα πάνε στο 35%. Όποιος χαίρεται, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Χρηστος
27/09/2012 21:03
Καλύτερα να τα κλείσουμε και να γίνουμε αγρότες παρά να δουλεύουμε για το 40% και το υπόλοιπο 60% να το παίρνει ο "προστάτης" ήτοι κράτος. Στις ζημιές θα είναι άραγε συνέταιρος το κράτος?