Δώστε ό,τι μπορείτε και ρυθμίστε οφειλές

Χωρίς ελάχιστο ποσό καταβολής και προσαυξήσεις η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ελενα Λάσκαρη  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2012 20:00 |
Δώστε ό,τι μπορείτε και ρυθμίστε οφειλές

«Δώστε ό,τι μπορείτε». Αυτή θα είναι η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία βρίσκεται ήδη στο συρτάρι του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, μετά τη διαπίστωση ότι στον μακρύ κατάλογο των oφειλετών προστίθεται στρατιά φορολογουμένων οι οποίοι έχουν την πρόθεση αλλά δεν έχουν πραγματικά την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 900.000 φυσικών και νομικών προσώπων σε Εφορίες και τελωνεία ξεπερνούν πλέον τα 46 δισ. ευρώ, κάνοντας άλμα 10 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις εφοριακών επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος προσέρχονται στις εφορίες, ακόμα και μετά την καθιέρωση επτά δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους, και ζητούν περαιτέρω διευκολύνσεις.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας στα «ΝΕΑ» τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης, αναδεικνύει τρεις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που προηγήθηκαν:
-Χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Μέχρι σήμερα, όσοι φορολογούμενοι έμπαιναν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνουν όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ τον μήνα.
- Πολλές δόσεις ακόμη και για μικρά χρέη. Εξαιρώντας την παράμετρο του ελάχιστου ποσού δόσης, ακόμα και μικρά χρέη θα μπορούν να «σπάνε» την οφειλή σε έως και 48 δόσεις. Οπως εξηγούν στο υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η μείωση των εισοδημάτων, η απώλεια της εργασίας ή η μείωση του τζίρου στην περίπτωση επιχειρήσεων, ο προϊστάμενος της Εφορίας θα μπορεί να προσδιορίζει τον μέγιστο αριθμό δόσεων κατά περίπτωση. Για τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να εξοφλήσουν στην ώρα τους συγκριτικά μικρά ποσά, για φόρους εισοδήματος, ή το χαράτσι των ακινήτων, οι δόσεις εκτιμάται πως θα φτάνουν τις 15-17.
- Χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση θα είναι διαρκής. Οποτεδήποτε, οποιοσδήποτε φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει στην ώρα του, θα μπορεί να ζητά έως 48 δόσεις. Μέχρι σήμερα οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών κάλυπταν χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου (η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου) εξαιρώντας με τον τρόπο αυτόν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Στις καινοτομίες της νέας ρύθμισης συγκαταλέγεται και η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 48 δόσεων, αν ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα τεσσάρων ετών. Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογούμενου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά η τρόικα δεν ήθελε ούτε να ακούσει για ενδεχόμενη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τελικά, όπως λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, πείστηκαν ότι χωρίς διευκολύνσεις απλώς χιλιάδες φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν, γιατί δεν μπορούν.