Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εταιρεία Olympia Development (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) θα αποκτήσει μειοψηφικό πακέτο συμμετοχής στη Wind, ενώ παράλληλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της δεύτερης θα διατίθενται από το δίκτυο των καταστημάτων Public, τα οποία είναι ιδιοκτησία του κ. Γερμανού.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η επικοινωνία της στρατηγικής συνεργασίας θα βασιστεί στη φράση «ξέρουμε την κινητή τηλεφωνία από την αρχή της», καθώς η αλυσίδα Γερμανός δραστηριοποιούνταν στην αγορά από την πρώτη ημέρα διάθεσης των υπηρεσιών κινητής.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την επιστροφή του κ. Γερμανού στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, από την οποία είχε αποχωρήσει το 2006, όταν και πραγματοποιήθηκε η πώληση της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός στην Cosmote αντί 1,6 δισ. ευρώ.

Ενας από τους όρους της συμφωνίας ήταν η αποχή του κ. Γερμανού από τη συγκεκριμένη αγορά για πέντε χρόνια, έως δηλαδή το τέλος του 2011. Σήμερα, 18 μήνες μετά τη λήξη της σχετικής ρήτρας, ο κ. Γερμανός επιστρέφει στην αγορά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός ο επιχειρηματίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα – ειδικά στα πρώτα χρόνια της ξέφρενης ανάπτυξής της – ενώ υπολογίζεται ότι η πώληση των καταστημάτων στην Cosmote απέφερε περί τα 650 εκατ. ευρώ

Στο ενδιάμεσο διάστημα, μετά την πώληση του δικτύου, ο κ. Γερμανός ανέπτυξε τα καταστήματα Public, τα οποία ιδρύθηκαν το 2005 και αυτή τη στιγμή αριθμούν 20 σημεία πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των τριών νέων καταστημάτων της εταιρείας σε Καλαμάτα, Λάρισα και Πάτρα, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στην αγορά της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μέσω της εταιρείας Play στην Πολωνία. Επίσης, διαθέτει τα καταστήματα Multirama με 75 σημεία πώλησης στην Ελλάδα και 9 στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επιστροφή του Πάνου Γερμανού στον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων. Η ύπαρξη του δικτύου των καταστημάτων Public με στρατηγικά σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, σε συνδυασμό με την εμπειρία από την πλευρά των παρόχων μέσω της Play μπορεί να φέρουν ντόμινο ανακατατάξεων στην αγορά.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Olympia Development, ο επενδυτικός βραχίονας του Πάνου Γερμανού, διαθέτει επαρκή κεφάλαια είναι ικανός παράγοντας ώστε να αλλάξει τα δεδομένα σε ολόκληρη την κινητή τηλεφωνία.

Επιπλέον, η στρατηγική συνεργασία με τον Πάνο Γερμανό αποτελεί «στοίχημα» και για τη Wind, η οποία επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις της, αλλά και το μερίδιό της στην αγορά κινητής τηλεφωνίας αξιοποιώντας τη μεγάλη επισκεψιμότητα των καταστημάτων Public. Ενδεικτικό είναι ότι σε ετήσια βάση υπολογίζεται πως από τα σημεία πώλησης της εταιρείας περνούν περισσότεροι από 11 εκατομμύρια καταναλωτές.

Με αυτά τα δεδομένα, η στρατηγική συνεργασία των δύο εταιρειών δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για εξελίξεις σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και για άλλου τύπου στρατηγικές συνεργασίες τόσο ανάμεσα στις εταιρείες λιανικής όσο και μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.