Πρωτοβουλία για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των απλών πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών, αναλαμβάνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Με καταγωγή από τη Σαντορίνη και γόνος της εφοπλιστικής οικογένειας, ο 33χρονος Πέτρος Νομικός, ιδρυτής και δημιουργός του Greece Debt Free Inc., έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και μέσω του GDF προσπαθεί να ξυπνήσει – όπως λέει – τον πατριωτισμό των Ελλήνων και όσων αγαπούν την Ελλάδα.

Ηδη, μέσω της πρωτοβουλίας του που μετρά μόλις 4 ημέρες ζωής, έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους, μέρος των οποίων έχει συνεισφέρει η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η λογική είναι απλή. Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις πολύ χαμηλότερες τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Μάλιστα δεν αγοράζει ομόλογα από το ελληνικό κράτος και δεν χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος, αλλά αγοράζει τίτλους από τρίτους στις διεθνείς αγορές. «Δεν υπάρχει καμία σχέση με το κράτος και τους πολιτικούς», λέει ο Πέτρος Νομικός, ο οποίος προσθέτει ότι το GDF επιτρέπει σε κάθε έλληνα πολίτη ή όποιον θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ψηφίσει online και να επιλέξει προϊόντα να φέρουν το λογότυπο του GDF και να συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον ίδιο τρόπο.

Μάλιστα, για να διατηρήσει το λογότυπο του GDF, κάθε προϊόν που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύεται να διαθέτει το 50% της αξίας των κερδών του για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Εάν ένα προϊόν παύσει να ακολουθεί τον κανόνα του 50%, η άδεια συμμετοχής του στο GDF ανακαλείται δημοσίως, ενώ οι χρήστες θα ειδοποιούνται σχετικά μέσω του facebook, του twitter, του GreeceDebtFree.com.

«Νομίζω ότι μπορεί η προσπάθεια αυτή να βοηθήσει την Ελλάδα. Θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Η κρίση είναι το πιο ισχυρό εθνικό κάλεσμα», λέει ο ιδρυτής και δημιουργός του Greece Debt Free Inc., επισημαίνοντας ότι αν και η ζωή του GDF μετρά ελάχιστες ημέρες η αποδοχή από τον κόσμο είναι μεγάλη. «Εχω δεχθεί ήδη δεκάδες μηνύματα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει όπως άλλωστε το έχει κάνει και στο παρελθόν» σημειώνει.

«Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσεπίλυτα προβλήματα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα έχει δει πολύ χειρότερα. Στη δεκαετία του 1920, η Ελλάδα ήταν επίσης στο χείλος της χρεοκοπίας, υπέφερε από υπερπληθωρισμό και είχε κατακλυστεί με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η Ιστορία μπορεί να μας δώσει ένα εξαιρετικό μάθημα για το μέλλον», λέει ο Πέτρος Νομικός.

Οπως αναφέρει, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές σε τιμές χαμηλότερες από ό,τι πραγματικά χρωστάει η Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή σε κάθε έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ. Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος και στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων».

Ο ίδιος προσέφερε για τη δημιουργία του GDF περίπου 300.000 δολάρια, εκτός της δικής του εισφοράς για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ όπως λέει οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν στην προσπάθεια αυτή είναι όσοι αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να προσφέρουν.

Ολες οι διαδικασίες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Ντέλαγουερ και υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ που αποκλείουν κάθε πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζομένους, διοικείται από εθελοντές και δεν έχει λειτουργικό κόστος, ενώ οι εισφορές πάνε εξ ολόκληρου στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, εκτός ενός ελάχιστου ποσού που αφορά τις προμήθειες για την αγορά των ομολόγων. Ο Πέτρος Νομικός, ιδρυτής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc., είναι επίσης αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης.