Στοιχεία για εναρμονισμένες πρακτικές και καρτέλ από επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ αλλά και σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές προϊόντων ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκύπτουν από έρευνες που διενήργησαν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ερευνα τιμών σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα) διαπιστώνει ότι σε 70 συνολικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 50 είναι επώνυμα, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που όπως λένε στελέχη του υπουργείου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ επιχειρήσεων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και τροφοδοτούν έτσι την ακρίβεια.

Ενδεικτικά, από την σύγκριση τιμών προκύπτει ότι την ίδια ώρα που στην Ελλάδα αναψυκτικό 330 ml πωλείται στην τιμή των 0,56 ευρώ, στην Ιταλία πωλείται προς 0,37, στην Ισπανία 0,43 και στη Βουλγαρία 0,48 ευρώ. Καφές φίλτρου 250 γραμμ. στην Ελλάδα πωλείται προς 3,78, στη Γερμανία 3,49, στη Γαλλία 3,52. Δημητριακά σε συσκευασία 375 γραμμ. στην Ελλάδα 3,79 ευρώ, στη Γερμανία 2,99, στην Ιταλία 2,89 και στην Ισπανία 3,19. Στοματικό διάλυμα 500 ml στην Ελλάδα 6,8 ευρώ, στη Γερμανία 3,46, στην Ισπανία 4,53 και στη Βρετανία 3,68.

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, σε αρκετές περιπτώσεις οι σημαντικές αποκλίσεις τιμών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε από τον ΦΠΑ, που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υψηλός σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά ούτε και από άλλα κόστη όπως μεταφοράς, πρώτων υλών κ.λπ.

Ετσι, στο πλαίσιο διερεύνησης των στρεβλώσεων στην αγορά που οδηγούν σε αυξημένες τιμές προϊόντων, μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν εφόδους στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και σε επιχειρήσεις – μέλη του και διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις τόσο εναρμονισμένων πρακτικών όσο και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που αφορούν 5 κλάδους διαβιβάστηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται δημητριακά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.