Σπέρνουν ... πισίνες

Μέτρησαν 30 μόνο σε ένα αγροτικό χωριό του Κιλελέρ στον Νομό Λάρισας

Ρεπορτάζ Γιώργος Φιντικάκης  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2011 20:00 |

Αγρότες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα, αλλά αρκετοί από αυτούς έχουν στα σπίτια τους πισίνες, δείγμα της μεγάλης φοροδιαφυγής που υπάρχει σε έναν ακόμη τομέα της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ τον χρόνο από αγροτικές επιχειρήσεις είναι μόλις... 40 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Στο σύνολο των 1.031.792 ατόμων που δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές επιχειρήσεις, προκύπτει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα... 1.578 ευρώ τον χρόνο ή 132 ευρώ τον μήνα! Από αυτούς οι 900.000 εμφανίζουν εισόδημα 815 ευρώ τον μήνα.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ταιριάζουν όλα αυτά με τις καμιά τριανταριά πισίνες που βρίσκουμε σε ένα αγροτικό χωριό 3.000 κατοίκων», διερωτήθηκε ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μιλώντας στην πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ (εκεί όπου ο πρώην ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα της μίζας «4-4-2»). Οσο για το χωριό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Καραβίτης βρίσκεται στον Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λάρισας και σίγουρα δεν αποτελεί τη μοναδική παρόμοια περίπτωση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι αγρότες είναι φοροφυγάδες.

Δεν τηρούν βιβλία. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ωστόσο μια άλλη διάσταση της φοροδιαφυγής, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι οι αγρότες δεν υποχρεούνται από τον νόμο να τηρούν βιβλία και στοιχεία, βάσει των οποίων και να φορολογούνται. Η φορολόγησή τους προκύπτει τεκμαρτά, μέσα από μια δαιδαλώδη νομοθεσία και «σύνθετες» διαδικασίες εξολογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματός τους, βάσει εγκυκλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο κτλ. Ενα καθεστώς που ευνοεί άλλου είδους παρατράγουδα, την «ψαλίδα» τιμών στα αγροτικά προϊόντα που φεύγουν από το χωράφι σε πολύ χαμηλή τιμή και φτάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλή.
Το ζητούμενο, όπως είπε ο κ. Καραβίτης, είναι το εισόδημα εκείνων που εμπορεύονται τα αγροτικά προϊόντα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα οπωροκηπευτικά. Τα μεγάλα κέρδη καταλήγουν στην τσέπη του εμπόρου, που διαθέτει μάλιστα νομιμότατα παραστατικά, χωρίς να ανησυχεί μήπως η Εφορία τον ελέγξει και δεν τον βρει «εντάξει». Ωστόσο όλο αυτό το σύστημα βασίζεται στο γεγονός ότι ο αγρότης έχει ειδικό καθεστώς φορολόγησης και δεν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία, βάσει των οποίων θα φορολογείται. Ενα πρόβλημα που ξεκίνησε κάποτε, όπως είπε ο κ. Καραβίτης, με αγαθές προθέσεις, δηλαδή την ελάφρυνση της φορολογίας των φτωχών αγροτών. Με τη διαφορά ότι οι φτωχοί αγρότες έτσι κι αλλιώς δεν θα πλήρωναν φόρο. Ενώ τώρα, έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, οι φτωχοί αγρότες δεν ξεχωρίζουν ούτε από τους αγρότες με υψηλά εισοδήματα που θα έπρεπε να επιβαρύνονται με φόρο ούτε από τους πλούσιους εμπόρους.
Σημειώνεται ότι το ίδιο σύνθετη, χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι - όπως είπε ο κ. Καραβίτης - και η διαδικασία των ελέγχων.
Εξετάζοντας πάντως το μέσο εισόδημα κατά πηγή εισοδήματος, προκύπτει ότι οι μισθωτοί δηλώνουν το υψηλότερο ποσό όλων (κατά μέσον όρο 17.560 ευρώ το έτος), οι έχοντες εισοδήματα από σπίτια και ενοίκια μόλις 5.434 ευρώ (453 ευρώ τον μήνα!), ενώ οι αγροτικές επιχειρήσεις μετά βίας αποφέρουν ένα μέσο εισόδημα... 132 ευρώ μηνιαίως.

2
Ανώνυμος / η
17/12/2011 10:04
Κύριε Καραβίτη, αναπληρωτή καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας,καλά θα κάνατε πριν πείτε κάτι και γίνεται πανελληνίως να κάνατε μια επίσκεψη στο δήμο Κιλελέρ και συγκεκριμένα στο χωριό Νίκαια να δείτε ποιοι τις έχουν τις πισίνες. Αλλά ξέχασα ο τιτλος σας είναι καθηγητής και σαν καθηγητής είσται μόνο θεωρία και μπλα μπλά........επι του πρακτέου ουδέν............δεν έγινε τίποτα τυχαία και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σαν χώρα ..τέτοιους συμβούλους είχαμε τέτοιο δρόμο πέρναμε!!!
Παουλ Γιανεζ
16/12/2011 22:09
Aρθρο επιεικως απαραδεκτο για την δημιουργια εντυπωσεων και την κατασυκοφαντηση μιας ολοκληρης κοινωνικης ομαδας. Ο Καλλικρατειος Δημος Κιλελερ αποτελειται απο 51 (πενηνταένα χωργια). Πρωτευουσα του Δημου ειναι η Νικαια με 3149 κατοικους. Η Νικαια ειναι το επίνειο της Λάρισας και εδω και 25 περιπου χρονια όλη η "ματσό" κοινωνια της Λάρισας εχει χτισει μια πανακριβη βίλλα. Δεν νοείται νασαι "καποιος" στη Λαρισα και να μην εχεις βίλα στην Νικαια. Τωρα στην πισινα θα κολλάγανε ? Μπειτε στο google earth και δειτε ΤΙς ΒΙΛΕς. Γιατροι, δικηγοροι, βιομηχανοι, μεγαλεμποροι, ευποροι ελευθεροι επαγγελματιες. Μια διασταυρωση δεν θαταν καθολου δυσκολη Στα υπολοιπα 50 χωργια του Δημου Κιλελερ δεν υπαρχει ουτε μπάρα για τα βατραχια. Τα υπολοιπα χωργιά του δήμου αλφαβητικα Αγια Παρασκευή, Αγιοι Αναργυροι, Αγιος Γεωργιος, Αγναντερή, Αγροκήπιο, Αναγέννησις, Ανω Βούναινα, Αρμένιο, Αχίλλειο, Βουναινα, Γαλήνη, Γλαύκη, Δίλοφο, Δοξαράς, Ελευθεριο, Ζαππειο, Καλαμάκι, Καλο Νερο, Καμπος, Κιλελερ (526 κατοικοι), Κοκκινες, Κραννώνας, Κρυα Βρυση, Κυπαρίσσια, Κυπάρισσος, Λοφίσκος, Μαυροβουνι, Μεγαλο Μοναστηρι, Μελια, Μέλισσα, Μελισσοχώρι, Μεσσοράχη, Μικρο Βουνό, Μόδεστος, Μοσχοχώρι, Μύρα, Νάματα, Νέα Λευκη, Νεες Καρυές, Νεο Περιβολι, Νικαια, Νικη, Ομορφοχωρι, Πλατυκαμπος, Προδρομος, Ρευμα, Σοφό, Σωτήριο, Χάλκη, Χαρά, Ψυχικό Εντυπωσεις να προκαλουμε και οτι λαχει