Γ. Κουτρουμάνης

Αναστολή πλειστηριασμών και μέτρα για ανέργους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2011 20:00 |

Πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ανέργων αλλά και των ατόμων με αναπηρία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και τις τράπεζες, περιλαμβάνει:
n Τη συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
n Την αναστολή των πλειστηριασμών για έναν χρόνο τουλάχιστον.
n Την εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους καθώς και τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων που προβλέπεται από τα Ταμεία.
n Την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και φροντίδας στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.
Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι «κανένας πραγματικά ανάπηρος και, πολύ περισσότερο, κανένας βαριά ανάπηρος δεν πρόκειται να απολέσει τα δικαιώματά του, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις ημέρες αυτές». Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση και διεύρυνση όλων των προνοιακών δομών και προγραμμάτων, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Αναπήρων, για τα οποία, όπως υποστήριξε, «εξασφαλίζουμε τους πόρους για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».
n Την ενεργοποίηση του νεοσύστατου Λογαριασμού Ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι με τα «μπλοκάκια» που δεν είχαν μέχρι σήμερα ασφάλεια για τον κίνδυνο της ανεργίας.
Η ηγεσία του υπουργείου έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για το θέμα και έχει ζητήσει όλες τις επιμέρους ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που κάνουν οι τράπεζες ώστε έπειτα από διαβούλευση και μελέτη να διαμορφωθεί νέο νομικό πλαίσιο το οποίο θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Προγράμματα. Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή υλοποιούνται 36 προγράμματα στα οποία θα προστεθούν άλλα 27, με κύρια αυτά της Κοινωφελούς Εργασίας για 57.000 ωφελούμενους, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για 30.000 και το νέο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης με το σύστημα voucher που ξεκινάει αυτόν τον μήνα με 20.000, σε πρώτη φάση, ανέργους». Το σύνολο των νέων προγραμμάτων για τους επόμενους τέσσερις μήνες είναι για 290.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ.