Η ανάγκη συστράτευσης όλων των πολιτικών και επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας πάνω σε ένα δεκαετές κοινό σχέδιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού ήταν το μήνυμα του χτεσινού 10ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με θέμα «Τουρισμός: εθνική υπόθεση».

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να γίνει η αρχή για μια νέα εποχή στον ελληνικό τουρισμό, «όπου πολιτικά κόμματα, τουριστικοί φορείς και επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα θα δεσμευτούν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω του τουρισμού», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης.

«Στον τουρισμό δεν χωράνε κομματικές γραμμές», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολλά αυτά που μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μέχρι να φτάσουν να διαφωνήσουν».

Οι κοινές θέσεις υπουργείου – ΣΕΤΕ για τη στρατηγική του ελληνικού τουρισμού βασίζονται σε δύο άξονες: στην προσέλκυση επενδύσεων σε νέες και βελτιωμένες υποδομές τουρισμού και στην ανάπτυξη των αγορών, στην αύξηση των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό.

Για την προσέλκυση επενδύσεων, τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, είναι απαραίτητη η δημιουργία σταθερού επενδυτικού και φορολογικού πλαισίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, η ανάπτυξη κανονιστικού πλαισίου για τις ειδικές μορφές τουρισμού και οι υποδομές που ενισχύουν τον θαλάσσιο τουρισμό.

Παράλληλα, κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΤ με κύρια αποστολή την προβολή της χώρας, καθώς και η ίδρυση μιας κοινής εταιρείας με τον ΣΕΤΕ «για τη σωστή προβολή της Ελλάδας ως τουριστικό προορισμό».

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση νέων επισκεπτών, το βάρος θα δοθεί σε τρία επίπεδα αγορών: τις παραδοσιακές – ευρωπαϊκές, τις αγορές που ήδη έχουν ανοίξει (Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ) και τις νέες μεγάλες αγορές της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας.