Φιλί ζωής στο υπό κατάρρευση Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας με σειρά μέτρων όπως η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΠΔΥ των 60.000 επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ καθως και ο επαναπροσδιορισμός των αποδοχών επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά και το εφάπαξ βοήθημα από 1/1/2010. Οδηγίες για τις σχετικές παρεμβάσεις δίνουν εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασιας κατ’ εφαρμογήν του νόμου για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα προβλέπεται η καταβολή έντοκου εφάπαξ βοηθήματος για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ενώ γίνεται ρύθμιση θεμάτων κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου.

Ηδη από 1/1/2011 προβλέπεται η παρακράτηση 1% στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ ΤΠΔΥ.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Πρόνοιας που καταβάλλει το εφάπαξ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Η μαύρη τρύπα φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500-600 εφάπαξ κάθε μήνα, αν και αυτή την περίοδο εκκρεμούν πάνω από 40.000 αιτήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009!

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση της εφάπαξ αποζημίωσης κατά 10%, με τη μέση απώλεια για κάθε ασφαλισμένο να εκτιμάται σε 4.000-5.000 ευρώ. Η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Υποχρεωτική υπαγωγή. Ειδικότερα, στις εγκυκλίους προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ελλειμματικού Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ, από 1/7/2011, των επί συμβάσει αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, των οποίων το μόνιμο προσωπικό υπάγεται στην ασφάλιση του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του Ταμείου ανεξαρτήτως χρόνου πρόσληψης. Ρυθμίζεται ο τρόπος υπολογισμού του δικαιούμενου εφάπαξ βοηθήματος από τον Τομέα των ανωτέρω υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η/1/2012. Επίσης προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί εξακολουθούν να δικαιούνται και την αποζημίωση από τις υπηρεσίες τους λόγω συνταξιοδότησης, το ύψος της οποίας είναι ανάλογο του χρόνου υπηρεσίας που διανύθηκε πριν από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση του ΤΠΔΥ προς τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας. Καθορίζονται οι αποδοχές επί των οποίων διενεργούνται οι κρατήσεις και υπολογίζεται το εφάπαξ βοήθημα του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων μετά την 1η/1/2010 καθότι από της ημερομηνίας αυτής επέρχεται η κατάργηση της προβλεπόμενης εισφοράς επί των επιδομάτων εορτών και αδείας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι κατά τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και τα επιδόματα αυτά που κατεβλήθησαν μέχρι τις 31/12/2009, για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές.

Ακόμη:

n Προβλέπεται ότι εισφορές που παρακρατήθηκαν και αποδόθηκαν στο Ταμείο για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα και τα επιδόματα αδείας από 1/1/2010 δεν αναζητούνται.

n Προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς προϋπηρεσίας για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων και των διατάξεων με τις οποίες προβλεπόταν η δυνατότητα διπλού τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος για τις περιπτώσεις αποχωρούντων ασφαλισμένων με 28 χρόνια ασφάλισης και άνω.

n Προβλέπεται ότι το εφάπαξ βοήθημα θα καταβάλλεται έντοκο για όλες τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης ενώ ρυθμίζονται θέματα κληρονομικού δικαιώματος του βοηθήματος για γονείς και αδελφούς/ές θανόντος ασφαλισμένου.

Ειδικότερα, το εφάπαξ βοήθημα καταβάλλεται έντοκο (με ανατοκισμό) για όλες τις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει υπαχθεί κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου σε έναν ή περισσότερους φορείς που καταβάλλουν εφάπαξ βοήθημα, είτε θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα είτε δικαίωμα με διαδοχική ασφάλιση. Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους γονείς, αδελφούς/ές του θανόντος ασφαλισμένου, κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος, προβλέπεται εφόσον ο θανών είχε τουλάχιστον εικοσαετή ασφάλιση στον οικείο φορέα πρόνοιας (ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς) και δεν υπάρχουν πρόσωπα που να δικαιούνται το εφάπαξ βοήθημα.

Με άλλη εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου στο Δημόσιο ή σε φορέα κύριας ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε φορείς και τομείς επικουρικής ασφάλισης.

Τα οικονομικό πρόβλημα του ΤΠΔΥ ήταν από τα θέματα της χτεσινής συνάντησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Κουτρουμάνη.