Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην περιστολή του εργατικού κόστους και στη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα είναι η Ελλάδα και το 2011. Οι μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο, στην Ελλάδα όμως υποχώρησαν κατά 6,8% (συνολικό εργατικό κόστος).

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat διαψεύδουν όσα κατά καιρούς λέγονται, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, για τις υψηλές αυξήσεις των μισθών στη χώρα, καθώς ειδικά τους τελευταίους μήνες οι μισθοί και γενικότερα το εργατικό κόστος όχι μόνο μειώνονται αλλά και η μείωση αυτή είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι:

n Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,2% και το μη μισθολογικό (επιδόματα κ.ά.) κατά 9,3%, έναντι αύξησης 2,6% και 2,3% στην ευρωζώνη αντίστοιχα (2,7% και 2,6% στην Ε.Ε. των 27).

n Οι μισθοί των Γάλλων και των Γερμανών αυξήθηκαν κατά 3,8% και 2,9% αντίστοιχα, κατά την ίδια περίοδο, ενώ το ρεκόρ της αύξησης μισθών κατέχουν η Βουλγαρία (7,8%), η Ουγγαρία (5,6%) και η Ρουμανία (4,5%).

n Εκτός από την Ελλάδα, και η Ιρλανδία ανήκει στις χώρες όπου οι μισθοί μειώθηκαν (κατά 2,2%).

n Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών 6,1% στη βιομηχανία, 1,8% στις κατασκευές και 6,7% στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα 9,9%, 0,4% και 9,3%.

Την ίδια ώρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προχώρησε στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης που προβλέπει αύξηση, από 1ης Ιουλίου 2011, στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις κατά 1,6%. Η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό και ενδεικτικό του σημαντικού ρόλου του εμπορίου στην απασχόληση το γεγονός ότι, όταν η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτιναχθεί «στατιστικά» στο 16%, ο κλάδος του εμπορίου αντιστέκεται σθεναρά και παρά τη συνεχή μείωση των εργοδοτών κατά 8%, η ετήσια μεταβολή στη μείωση της απασχόλησης στο εμπόριο περιορίζεται στο 1/3 του ποσοστού της ανεργίας και μόλις στο -5%.