ΣΑΦΕΙΣ αιχµές απέναντι στον νόµο της Λούκας Κατσέλη για τη ρύθµιση δανείωντων υπερχρεωµένων νοικοκυριών αφήνει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Σε ανακοίνωσήτους οι τράπεζες χαρακτηρίζουν αβάσιµες τις αιτιάσεις της Γενικής Γραµµατείας Καταναλωτή ότι είναι απρόθυµες και απροετοίµαστες. Παράλληλαυποστηρίζουν ότι ο νόµος δηµιούργησε «σηµαντικά προβλήµατα» στο σύνολο του τραπεζικού συστήµατος, καθώςενθαρρύνει την«ψυχολογίαεθισµού σε άρνηση καταβολής οφειλών στις τράπεζες, ακόµη και από τους τακτικά ενήµερους οφειλέτες, µε τη λαθεµένη προσδοκία της διαγραφής τους». Οι τράπεζες αναφέρουν ότι έχουν ήδη ρυθµίσει δάνεια περισσότερων από 250.000 δανειοληπτών µεοφειλές άνωτων 4δισ. ευρώ, ενώαπό την έναρξη ισχύος του νόµου έχουν λάβει περισσότερααπό 25.000 αιτήµατα εξωδικαστικού συµβιβασµού.

Οµως, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, πολλά από αυτά δεν συνοδεύονται από δικαιολογητικάέγγραφα, έχουν υποβληθεί απόεµπόρους, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόµου, είναι ανυπόγραφα ή έχουν υποβληθεί από οφειλέτες που δεν είχαν ληξιπρόθεσµες οφειλές και εξυπηρετούσαν εµπρόθεσµα τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, σύµφωνα µε τις τράπεζες, δύο στα τρία αιτήµατα δεν περιλαµβάνουν καµία πρόταση διευθέτησης των οφειλών προς τις τράπεζες. Ετσι, ο αριθµός τωναιτηµάτων που µπορούν να αξιολογηθούν είναι – σύµφωνα µε τις τράπεζες – πολύ µικρότερος από τον αριθµό αυτών που έχουν υποβληθεί.