Τις βάσεις για να αλλάξει ριζικά το οικοδόµηµα του ελληνικούτουρισµού σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση τη φετινή χρονιά που, σύµφωνα µε τον υπουργό Πολιτισµού, «θα είναι καλύτερη από αυτήν που πέρασε, ποσοτικά και ποιοτικά».


Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Γερουλάνος στηχθεσινήετήσια εκδήλωση κοπήςτης πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) «η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη αλλά άφησε πίσω της ένα σηµαντικό µήνυµα: ότι αν δουλέψουµε µαζί, µε κοινούς στόχους, µπορούµε να πετύχουµε ό,τι στόχο βάλουµε».

Ειδικότερα, για το 2011 τόνισε ότι µπορεί να είναι ένα έτος ορόσηµο, κατά το οποίο η χώρα θα καταγραφεί ως σηµαντικός προορισµός (όχι µόνο για τις παραλίες της), όπου θα επανέλθουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος και όπου ο τουρισµός θα ανοίξει τον δρόµο για την ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας.

Προτεραιότητες για το 2011

Ο κ.Γερουλάνοςεπισήµανεότι το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού και ο ΕΟΤ µπορούν επιτέλους να σχεδιάσουν την προβολή της χώρας ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε αγοράς και να διευρύνουν το προϊόν που προσφέρει η χώρα. Στις προτεραιότητες του υπουργείου για τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, είναι: n Η εξυπνότερη προώθηση της χώρας στις ξένες αγορές.

n Η αναβάθµιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

n Η καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και τα Ολυµπιακά Ακίνητα.

Οσον αφορά τη λειτουργία του ΕΟΤ τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε χθες µε τους δηµοσιογράφους ανέφερε ότι είναι ένα «µαγαζί βαριά αρρωστηµένο» συµπληρώνοντας ότι ειδικά την τελευταία τριετία στον ΕΟΤ σπαταλήθηκαν χρήµατα που δεν έπρεπε να σπαταληθούν. Παράλληλα, αναφερόµενος στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τη νέα χρονιά ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστηµα θα κατατεθεί ειδικό νοµοσχέδιο που θα ευνοεί την απλοποίηση των διαδικασιών για επενδύσεις στον τουρισµό (σε συνεργασία µε το υπουργείο Περιβάλλοντος). Στο νοµοσχέδιο αυτό θα υπάρχει µάλιστα ειδική αναφορά για την υλοποίηση σηµαντικών επενδύσεων στην τουριστική κατοικία. Πρόθεση του υπουργείου – είπε – είναι η υλοποίηση αυτόνοµων επενδύσεων στην τουριστική κατοικία, χωρίς την ύπαρξη ξενοδοχειακών µονάδων µέσα στα συγκροτήµατα κατοικιών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΤ

ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι ειδικά την τελευταία τριετία σπαταλήθηκαν χρήµατα που δεν έπρεπε να σπαταληθούν