Από κρητικά προϊόντα θα αποτελείται το πρώτο από τα αγροτικάκαλάθια που επιδιώκει να δηµιουργήσει σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Κρητικά προϊόντα θα περιλαµβάνει το πρώτο καλάθι – πιλότος µε αγροτικά είδη, τρόφιµακαι ποτά, που µε βάση την πρωτοβουλία του υπουργείου θα επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια για να βρουν καλύτερη θέση στα ράφια των σούπερ µάρκετ και να προωθηθούν µε αξιώσεις στις ξένες αγορές.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τοπιλοτικό αυτό πρόγραµµα θαπαρουσιαστεί την Κυριακή απότον Πρωθυπουργό στο Ρέθυµνο από κοινούµε τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη. Τοκρητικό καλάθιθα περιλαµβάνει,σύµφωνα µε την πρόταση πουεξετάζει το υπουργείο, πολλά _ ή και το σύνολο _ από τα Προϊόντα ΟνοµασίαςΠροέλευσης (ΠΟΠ)καιταΠροϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) του νησιού, όπως δέκα ελαιόλαδα, τρεις τύπους τυριών, το κρητικό παξιµάδι, την ελιά θρούµπα, τρεις τύπους κρασιού, καθώς επίσης οπωροκηπευτικά βιολογικής γεωργίας όπως το σταφύλι και κηπευτικά κυρίως θερµοκηπίου, όπως τοµάτες, λεµόνια, κ.ά.

Πέραν αυτών υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν παραδοσιακά ποιοτικάπροϊόντα (όπως τσικουδιά, ξηρός ανθότυρος, απάκι, κεφαλοτύρι, χυλοπίτες, κ.ά.), χόρτα όπως το σταµναγκάθι και η αγριοαγκινάρα, αρωµατικά βότανα από τα οποία βρίθει το νησί (όπως δίκταµο, φασκόµηλο, µέντα, ρίγανη, κ.ά.),λευκό τυρί άλµης, γιαούρτι, ακόµη και είδη από τροπικές ή υποτροπικές καλλιέργειες που ευνοούνται από το κλίµα, όπως αβοκάντο, µάνγκο, φραγκόσυκα, κ.ά.

Με συγκεκριµένες προδιαγραφές

Ταπροϊόντααυτάθα πρέπει ναέχουν συγκεκριµένες προδιαγραφές και θα βασιστούν σε ελέγχους που θα κάνειστους συνεταιρισµούς που τα παράγουν ο ΟργανισµόςΠιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Agrocert).

Τοκρητικό καλάθιθα αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα 12, και γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο έχει αρχίσει να συντάσσει µια πανελλαδική λίστα µε τέτοια προϊόντα επιλέγοντας µόνο τους οικονοµικά υγιείς συνεταιρισµούς, ανάµεσα στους συνολικά 6.500 της χώρας.

Το επόµενο βήµα

Το επόµενο βήµα θα είναι να φέρει τιςπροτάσεις µε τα προϊόντα στα νέαπεριφερειακά συµβούλια, ώστε αµέσως µόλις καταλήξουν από κοινού στο ποια ακριβώς θαενταχθούν, να συνταχθεί το business plan. Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν απότο Εθνικό ΣτρατηγικόΣχέδιο ΑγροτικήςΑνάπτυξης«Αλ. Μπαλτατζής» και ένα µικρότερο µέρος από τα παλαιά επιχειρησιακά προγράµµατα της κάθε περιφέρειας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

συντάσσει µια πανελλαδική λίστα µε ποιοτικά προϊόντα µόνο υγιών συνεταιρισµών