Δεν αντέχουν άλλα βάρη οι επιχειρήσεις

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: «ΟΧΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2010 10:42 |

Νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Παραχωρώντας στο Λονδίνο συνέντευξη στο δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει την περικοπή μισθών και συντάξεων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς η οικονομία, και κυρίως οι επιχειρήσεις, βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντέξει νέους φόρους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σχέδια για νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα οποία θα αποκρυσταλλωθούν μετά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ερωτηθείς για την αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων, απέδωσε την άνοδο του κόστους δανεισμού στην ανησυχία που προκάλεσαν οι εκλογές, προσθέτοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε χθες σε αποκλιμάκωση των spreads.

«Οι αγορές κοιτούν μεσοπρόθεσμα την δυναμική του ελληνικού χρέους η οποία είναι διατηρήσιμη και βιώσιμη όσο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρεί και επανέρχεται η ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό, κάτι που είπε πως θα επιτευχθεί μετά το 2012.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλό και υποστήριξε πως το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα είναι διατηρήσιμο.

Ερωτηθείς για την παρατεταμένη ύφεση και τα λουκέτα ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη» και πως η ύφεση συνεπάγεται λουκέτα και ανεργία.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν και πως ακόμη οι χορηγήσεις κινούνται αυξητικά. Σημείωσε δε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά.

«Οι πιστωτικές γραμμές είναι ανοικτές και θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ρευστότητα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη το 2011 θα έχει καλύτερο ρυθμό από το 2010. «Πιστεύουμε ότι σε ένα τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουμε θετική ανάπτυξη, αλλά αναμφίβολα η ύφεση θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος και θα κινηθεί στο 2,6% του ΑΕΠ από 4% του ΑΕΠ το 2010», τόνισε προς το CNN.

13
Σπύρος Γιακουμάκης
10/11/2010 21:26
@Γ. Σκαμπάκης

Με την απογραφή που έγινε το καλοκαίρι καταγράφηκαν περίπου 800.000 μόνιμοι. Μαζί με τους συμβασιούχους, των ΟΤΑ κλπ υπερβαίνουν το 1.000.000. Για την ακρίβεια διάβασα κάπου σε οικονομικό έντυπο ότι είναι περί τους 1.150.000, στρογγυλοποίηση προς τα πάνω χοντρικά...!
Τα υπόλοιπα είναι απλή λογική. Τα εφάρμοσε κι η Αργεντινή που είχε χρεωκοπήσει και σώθηκε! Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για μια χώρα που έχει συσσωρευμένο χρέος κοντά 0.5 τρις(!!!) ευρώ και σήμερα δεν παράγει απολύτως τίποτα!
rovespiere
10/11/2010 17:07
Αν θέλει η κυβέρνηση ΕΣΟΔΑ γιατί δεν ΚΟΒΕΙ τους 14 ΜΙΣΘΟΥΣ στη ΒΟ(υ)λή τους! Αδού ο υπόλοιπος λαός όλο και του κόβουν ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν 14 μισθούς και έξτρα σαν να μην συμβαίνει τίποτα ρωτώ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αυτοί όλοι στη Βο(υ)λή, κι αν ναι γιατί συμπεριφέρονται σαν ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ;
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
10/11/2010 14:12
Αν απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι του δημοσίου και οι stagiers, δέν θα χρειαστούν νέα μέτρα! Αν μάλιστα βρεθεί και τρόπος να δουλέψουν επί τέλους οι μόνιμοι Δ.Υ. Βέβαια, τρόποι υπάρχουν! Αρκεί να υπάρχει θέληση!
Γιώργος Σκαμπάκης
09/11/2010 22:08
Σπύρο Γιακουμάκη το 1.200.000 ου τους βρήκες; Μετά θα σε ρωτήσω για τα υπόλοιπα.
ΚΟΣΜΑΣ
09/11/2010 17:20
Κι όμως αγαπητοί μου!! Αυτοί είναι με το ΠΑΣΟΚ το σημερινό, που ο όχλος τους ψηφίζει και δεν τους κυνηγάει!!!!!!!!!!!!!!! Περαστικά σας....
κάθε δύο μήνες χάνει 1%
09/11/2010 15:45
Το μήνυμα είναι ένα: το ΠΑΣΟΚ κάθε δύο μήνες χάνει 1%
ZERO
09/11/2010 15:38
Εγγύηση...

Αν το είπε ο το στρουμφάκι τότε βασιστείτε πάνω του...
Κώστας
09/11/2010 15:07
Όπως έχει πεί και ο κ. Πάγκαλος στο παρελθόν "Όχι νέοι φόροι" δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι παλιοί (γέλια)
KK
09/11/2010 13:35
Το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση φαίνονται ανίκανοι να πάρουν αποφάσεις όπως να απολύσουν 300.000 κοματοτεμπελοσκυλα του Δημοσιου. Για να σωθεί αυτό το κράτος πρέπει η κύριοι να κάνουν εθνική κυβέρνηση εάν έχουν βεβαια τα κότσια εάν όχι να αφήσουν να έρθουν Γερμανοί πολιτικοί.
Πλούταρχος Λευκαδίτης
09/11/2010 13:29
Είσαι και λεβέντης, είσαι και... ψεύτης κύριε Χαρτογιακά, ανεκδιήγητε σαλτιμπάγκε της πολιτικής! Αφού οι φόροι προβλέπονται από το μνημόνιο βρε παλιοψεύτη, το μνημόνιο που εσύ και ο φερόμενος ως Πρωθυπουργός υπογράψατε μετά βαϊων και κλάδων, επισείοντας στα πρόβατα που αποκαλούνται Έλληνες το μπαμπούλα της χρεωκοπίας! Και τώρα συνεχίζεις να λες ψέμματα χωρίς αιδώ (άλλωστε πρέπει να τιμάς τα παντελόνια που φοράς για να αισθάνεσαι αιδώ)! Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στα πρόβατα που συνεχίζουν να αποκαλούνται ελληνικός λαός, που ακόμα κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και δε σε αρχίζουν στις ντομάτες! Για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, είναι άξιοι της μοίρας τους!
Defendor
09/11/2010 13:27
Το "Όχι Νέα Μέτρα" έγινε "Όχι Νέους Φόρους", ε σχεδόν το ίδιο....
Βογιατζή Ευτυχία
09/11/2010 13:25
Μα πως είναι δυνατόν να αναφέρεται ακόμα ο κ. Παπακωνσταντίνου σε νέους φόρους??? Δηλαδή τι άλλο θα πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ ακόμα. Και ναι ας κόψει μισθούς του παχυλούς μισθούς του δημοσίου και ας απολείσει κιόλας.
Είναι δυνατόν να περιμένουνε να το "σώσουνε" μόνο με φόρους και κόψιμο συντάξεων. ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ
Σπύρος Γιακουμάκης
09/11/2010 12:33
Στους αδρά αμειβόμενους των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) προς το παρόν δεν έχει γίνει καμμία περικοπή μισθού ή δώρου. Μόνο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους! Αυτό στην κοινή καθομιλουμένη λέγεται ωμός σαδισμός. Κύριε υπουργέ των Οικονομικών γιατί δεν κάνετε δύο απλά πράγματα για να σωθεί η χώρα από τη χρεωκοπία;
1. νέο αναπτυξιακό νόμο που να καταργεί όλους τους προηγούμενους και να λέει σε απλά ελληνικά ότι όποιος Ελληνας ή ξένος επενδυτής θέλει να ανοίξει επιχείρηση, ειδικά υψηλής τεχνολογίας, χρειάζεται μόνο το δελτίο ταυτότητας και μία αίτηση, θα τύχει δε γενναίας φοροαπαλλαγής για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τόσο δύσκολο είναι;
2. γενναίο περιορισμό του κράτους. Συγχωνέυσεις ΔΕΚΟ είτε πωλήσεις αυτών σε ιδιώτες π.χ. ΟΣΕ. Τα ημίμετρα Ρέππα είναι για κλάματα. Το κράτος δεν μπορεί να φορτωθεί άλλα 10 δις βερεσέδια του κάκιστου ΟΣΕ. Υπάρχουν και Κινέζοι επενδυτές που μπορεί να ενδιαφερθούν για τα ελληνικά τρένα. Στην πατρίδα τους όποιος τα ρυπαίνει με γκράφιτι ή κλέβει το δημόσιο ταμείο εκτελείται με συνοπτικές διαδικασίες. Θα είναι λοιπόν υπέρ του εθνικού μας συμφέροντος η πώληση του Οργανισμού αυτού στους κατάλληλους, μη αστειευόμενους επενδυτές, καθώς και πολλών άλλων. Μόνον έτσι θα μπει τάξη στα σημερινά χάλια, μόνον έτσι θα εξαφανιστεί το αντιπαραγωγικό Δημόσιο, μόνον έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα πάρει μπροστά η Οικονομία. Από τους 1.200.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι 200.000 μόνο θα πληρώνονται από το κράτος και το 1.000.000 από ιδιώτες. Πρώτα θα βρίσκουν εκεί δουλειά και μετά θα τρώνε σουτ από το Δημόσιο. Διαφορετικά δανεισμός και κόντρα δανεισμός, μνημόνια αμνημόνευτα και τρόϊκες και ΔΝΤ. ΦΤΑΝΕΙΕΙΕΙΕΙΕΙ!...ΒΑΛΕΤΕ ΜΥΑΛΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΩΣ ΠΑΣΟΚ ΜΗ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΚΕΤΟ ΣΟΚ!