Fast Τrack για θέσεις εργασίας

Αλλαγές στο νοµοσχέδιο ανακοίνωσε χθες ο Χ. Παµπούκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2010 07:00 |
 Fast Τrack για θέσεις εργασίας

Περισσότερες επενδύσεις θα µπορούν να προχωρούν µε τη διαδικασία του Fast Τrack όπως προκύπτει από τις αλλαγές που ανακοίνωσε χθες για το σχετικό νοµοσχέδιο ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παµπούκης.

Πρόκειται για επενδύσεις που δηµιουργούν σηµαντικό αριθµό νέων θέσεων εργασίας, είτε αφορούν την περιβαλλοντική προστασία της χώρας είτε προορίζονται για την Παιδεία, την Ερευνα και την Τεχνολογία.

Παράλληλα προβλέπεται η υποχρεωική ενηµέρωση της Βουλής. Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον κ. Παµπούκη κατά τη συζήτηση στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι αλλαγές που επέρχονται στο αρχικό κείµενο, είναι οι εξής:

n Αφαιρέθηκε το άρθρο 4 µε το οποίο δινόταν δυνατότητα στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να εντάξει στις διαδικασίες Fast Τrack επενδυτικές προτάσεις, ακόµα και αν αυτές δεν έχουν περάσει από την κανονική διαδικασία έγκρισής τους ως στρατηγικών, από την Α.Ε. Επενδύστε στην Ελλάδα που έχει και τη σχετική ευθύνη.

n Δίνεται στην εταιρεία και η δυνατότητα ελέγχου της πορείας υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων, κατόπιν σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής.

n Η κάλυψη των άµεσων αναγκών σε προσωπικό της Α.Ε. Επενδύστε στην Ελλάδα µπορεί να γίνει και µε µετάταξη προσωπικού που ήδη υπηρετεί σε φορείς του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα.

n Ως επιθυµητές θέσεις εργασίας, προκειµένου να συνυπολογιστούν στις προϋποθέσεις ένταξης ενός επενδυτικού σχεδίου στη διαδικασία Fast Τrack, νοούνται πλέον και οι «µόνιµες θέσεις εποχικής απασχόλησης που εξυπηρετούν σταθερά επαναλαµβανόµενες εποχικές ανάγκες».

n Παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης έργων µε στρατηγική επένδυση χωρίς διαγωνισµό, κατόπιν διακρατικής συµφωνίας – µε επιφύλαξη πάντα των περιορισµών που µπορεί να προκύψουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

n Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις όπου ανατίθεται δηµόσιο έργο κατόπιν διενέργειας διαγωνισµού, η Διυπουργική Επιτροπή υποχρεούται πλέον να ορίζει τις λεπτοµέρειες στη σχετική απόφασή της, ενώ για τη διαδικασία «ενηµερώνεται» υποχρεωτικά η Βουλή, η οποία απολαµβάνει και το δικαίωµα κύρωσης των συµβάσεων, «εφόσον το απαιτεί ο νόµος». n Από τα κίνητρα που προβλέπονταν στο αρχικό νοµοσχέδιο για τη συγκέντρωση «στρατηγικών επενδύσεων», αφαιρείται πλέον η διαφοροποίηση στη φορολόγηση των µερισµάτων.

Επενδύσεις µέσω του Fast Τrack
Στρατηγικές επενδύσεις που επιδιώκεται να υλοποιούνται µέσω του Fast Τrack παρακάµπτοντας την τυπική χρονοβόρο διαδικασία θεωρούνται οι επενδύσεις που παρουσιάζουν συνολικό κόστος άνω των 200 εκατ. ευρώ, ή 75 εκατ. ευρώ σε συνδυασµό µε 200 νέες θέσεις εργασίας, ή επενδύουν τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ ανά τριετία σε έργα υψηλής τεχνολογίας ή καινοτοµίας.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και επενδύσεις που εξασφαλίζουν τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας, είτε προάγουν την περιβαλλοντική προστασία της Ελλάδας είτε δηµιουργούν υπεραξία στους τοµείς της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
ανάθεσης έργων µε στρατηγική επένδυση χωρίς διαγωνισµό, κατόπιν διακρατικής συµφωνίας

Γραµµατεία για στρατηγικές επενδύσεις

ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ γραµµατεία µε αντικείµενο τις στρατηγικές επενδύσεις ιδρύεται στο υπουργείο Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο µετονοµάστηκε σε υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγµατος κατατέθηκε ήδη στο Συµβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία και προβλέπει τη σύσταση θέσης γενικού γραµµατέα. Υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχ.

Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Οικονοµικών Φ. Σαχινίδη.

Στις αρµοδιότητες της Γενικής Γραµµατείας Στρατηγικών Επενδύσεων συγκαταλέγεται η συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τη διαµόρφωση προτάσεων σχετικών µε τον σχεδιασµό των επενδύσεων και την παρακολούθηση της προόδου του.

8
ΚΟΣΜΑΣ
23/10/2010 21:22
@ G K @ Ρωτάς τί είναι αυτό το φαστ...... Αυτό φίλε μου είναι το ...γρήγορο π_δημα. Και δίχως σάλιο. Στήνουν τον εργαζόμενο, του δίνουν 592 το μήνα, αν βήξει τον απολύουν ,γιατί έχουν το δικαίωμα από το Γιώργο και με το νόμο. Το ΤΕΛΕΙΟ π_δημα
Θ Κ
23/10/2010 17:40
Τι είναι επιτέλους αυτό το F*ck Track και πως θα επηρεάσει τους εργαζόμενους;
ΚΟΣΜΑΣ
23/10/2010 15:28
Ο Αντρίκος Παπανδρέου σαν τί μίλησε? σαν πρώην γκόμενος?
ΚΟΣΜΑΣ
23/10/2010 14:36
Πές τώρα Παμπούκη. Με τί μισθό θα προσλαμβάνουν? και πώς θα απολύουν? με το βήξιμο ε? Αντε στο δι*ολο όλοι σας
Φόν Φούφουτος.
23/10/2010 00:49
Ελπίζω, να έχετε όλοι, οι Έλληνες, συνειδητοποιήσει, ότι, πλέον, πρέπει να δωθεί άμεση προτεραιότητα στην εκμάθηση Αγγλικών και ειδικά επιχειρηματικής ορολογίας.
Άλλωστε, είμαστε μία χώρα που κυβερνάται από απόφοιτους Αμερικανικών και Αγγλικών Πανεπιστημίων.
Είναι, λοιπόν, θέμα Ελληνικού φιλότιμου να έχουμε, το συντομότερο, αποκτήσει την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τι μας λένε, έστω και στο περίπου, γιατί το ακριβώς, ούτε αυτοί το γνωρίζουν.
τερας
22/10/2010 18:18
μεγάλα και ωραία λόγια... το μόνο που βλέπουμε είναι ανεργία, και όλο και περισσότερα πανεπιστήμια. πείτε στον κόσμο ότι ΔΕΝ υπάρχουν δουλειές για πτυχιούχους, να μη χάνουν το χρόνο τους...
ΚΟΣΜΑΣ
22/10/2010 16:54
Πολύ της αρπαχτής μου φαινεται αυτός ο μπουμπούκης Μπαμπούκης. Αυτά τα φαστ φουστ και τρακα τρούκες αφήστε τα και σοβαρευτείτε λαμόγια. Τα φαστ μου θυμίζουν την αρπαχτή.
Dr. Benway
22/10/2010 15:01
Αυτή η κυβέρνηση όλο για Fast track για επενδύσεις λέει και τίποτα δεν γίνεται.

Μετά σου λέει Fast track για νέες θέσεις εργασίας και πάλι τζίφος.

Το μόνο που κατάφερε είναι Fast track για απολύσεις με τα λύσει τα χέρια των εργοδοτών (του ιδιωτικού τομέα φυσικά γιατί οι ΔΥ είναι ανέγγιχτοι) να απολύουνε οπότε το θελήσουνε με την μισή αποζημείωση τα σκλαβάκια του ιδιωτικού τομέα.

Να προσέξουνε στο ΠΑΣΟΚ μην τους έρθει κανένα Fast track γιαούρτωμα και μην πω και χειρότερα.