Με τιμές μειωμένες έως και 27% θα πωλούνται τα φάρμακα από την ερχόμενη Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά με διαδικασίες εξπρές στην ανατιμολόγηση όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με συγκεκριμένα ποσοστά μείωσης των τιμών ανάλογα με τη σημερινή τρέχουσα τιμή τους.
Η απόφαση αυτή φαίνεται να αιφνιδίασε τους εκπροσώπους της βιομηχανίας φαρμάκου που αντιδρούν προειδοποιώντας ακόμα και για ελλείψεις στην αγορά.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας, θα υπάρξει μια μεταβατική αγορανομική διάταξη η οποία αναμένεται να υπογραφεί σήμερα από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και η οποία έστω και προσωρινά αλλάζει τα πάντα στην πολιτική τιμολόγησης των φαρμάκων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το αίτημα για άμεσες περικοπές των δαπανών.

Δεδομένου ότι όλες οι συζητήσεις που είχαν γίνει έως τώρα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς δεν είχαν καταλήξει πουθενά, αλλά και με προφανείς τις δημοσιονομικές πιέσεις για μείωση των δαπανών, αποφασίστηκε να προχωρήσει το υπουργείο σε μια προσωρινή λύση, η οποία όμως εκτιμάται ότι θα είναι άμεσης απόδοσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας παραδέχθηκαν ότι προσωρινά εγκαταλείπεται η λύση της τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών και προωθείται η λύση της άμεσης μείωσης τιμών, λόγω ακριβώς της ταχύτητας εφαρμογής της. Οπως σημείωναν παράγοντες του υπουργείου, σε δύο μήνες θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανατιμολόγηση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε.

Νέο δελτίο για 12.500 φάρμακα

Ετσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σήμερα η υπουργός Οικονομίας θα υπογράψει τη σχετική αγορανομική διάταξη, ενώ η Επιτροπή Φαρμάκων θα συνεδριάσει έως την ερχόμενη Παρασκευή για να εγκρίνει το νέο δελτίο τιμών για 12.500 φάρμακα (6.500 κυκλοφορούντα και 6.000 επιπλέον που μπορεί να κυκλοφορήσουν). Από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαΐου 2010 θα ισχύει το νέο δελτίο τιμών με τις τιμές περίπου 2.500 πρωτότυπων φαρμάκων μειωμένες έως και κατά 27% και των αντιγράφων με επιπλέον μειώσεις κατά 10%.

Αντιδράσεις στην αγορά

Πάντως οι πρώτες αντιδράσεις στην αγορά είναι ορατές καθώς χθες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο τιμολόγησης οι φαρμακοβιομήχανοι εκαναν λόγο για ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων (ινσουλίνες, ογκολογικά, εμβόλια κ.λπ.), σημειώνοντας ότι η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση είναι απίθανη και καταστροφική για ασθενείς και βιομηχανίες και επέμειναν ότι πρέπει να εξεταστεί μια λύση ανατιμολόγησης, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, η «επίπεδη» μείωση των τιμών των φαρμάκων, που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, θα είναι παντελώς αναποτελεσματική και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στον χώρο των φαρμάκων. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει με αυτό τον τρόπο να μειώσει τη σπατάλη στον χώρο της υγείας ούτε και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και δεν θα μπορέσει να εξοικονομήσει τα ποσά που έχει προαναγγείλει. Να τονίσουμε ότι η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά. Η απόφαση αυτή θα πλήξει καίρια τις επιχειρήσεις οδηγώντας σε κύμα απολύσεων των εργαζομένων στον κλάδο και αύξηση της ανεργίας».

ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

θα μπορεί να υλοποιηθεί η ανατιμολόγηση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί με βάση τις τρεις φθηνότερες τιμές της Ε.Ε.