Με νέα πτώση 2,82% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 1.872,53 μονάδες ενώ νέα άνοδο των spreads, πάνω από τις 350 μονάδες βάσης, προκάλεσε η ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέχρι και δύο βαθμίδες.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου μήνα καθώς η S&P επικαλείται πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και η Moody’s που επισήμανε ότιη όποια αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από το αν η χώρα εφαρμόσει ομαλά τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως δεσμεύτηκε.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Marko Mrsnik, «κατά την άποψή μας, μια νέα υποβάθμιση ενός ή δύο βαθμίδων είναι πιθανή εντός ενός μήνα».

Και προσθέτει ότι «οι πτωτικοί κίνδυνοι για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι πιθανόν να αυξήσουν την έκταση της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, εγείροντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτοί οι φιλόδοξοι στόχοι του προϋπολογισμού της χώρας… Αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνηση υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή τους, ίσως να μειώσουμε και την σύσταση».

Συνεπώς, συνεχίζει ο αναλυτής, «παρά την εμφανή ισχυρή λαϊκή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά την εφαρμογή θα συνεχιστούν κατά την πορεία του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης».

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν τω μεταξύ ασφυκτικές πιέσεις ασκήθηκαν για άλλη μια ημέρα στις τράπεζες (-4,92%).

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα των 1.900 μονάδων και να κλείσει στις 1.872,53 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 175,422 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,71%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,40% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,46%.

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Τροφίμων +1,25% και των Μέσων Ενημέρωσης +0,20%.

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών -4,92% και των Χημικών -4,27%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μαϊλλης +14,29%, Βωβός +11,83%, Τζιρακιάν Προφίλ (κ) +9,76%, Nexans +9,52% και Χαϊδεμένος +8,33%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Νεώριο -19,57%, Κεραμεία Αλλατίνη -16,28%, Κλωνατέξ (κο) -14,29%, Compucon -12,50% και Interfish -9,38%.

54 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 121 πτωτικά και 52 παρέμειναν σταθερές.