Κρυφός δανεισμός, που έχει οδηγήσει το συνολικό χρέος φέτος στα 58,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 31% πάνω από τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά και ελλείμματα- λάστιχο που τον προκαλούν, ανέβασαν χθες στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, προκαλώντας αντεγκλήσεις μεταξύ του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Οικονομίας.

«Δεν υπάρχει κανένας κρυφός δανεισμός» είπε ο κ. Παπαθανασίου, σημειώνοντας ότι αυτό που το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί κρυφό δανεισμό αποτελεί «διαδεδομένο εργαλείο καθημερινής ταμειακής διαχείρισης» (τα λεγόμενα Εuro Commercial Ρapers) που εξυπηρετεί την κάλυψη έκτακτων ταμειακών ελλειμμάτων. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένοι τίτλοι εκδίδονται βραχυπρόθεσμα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες και στη συνέχεια εξοφλούνται μόλις γίνει η προγραμματισμένη κανονική έκδοση δανειακών τίτλων του Δημοσίου.

Το θέμα όμως που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι «πόσα είναι τα χρήματα αυτά που έχουν προστεθεί και θα μεταφερθούν στο 2010».

Θα τα φορτωθούν οι επόμενοι

Σύμφωνα με πηγές του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 4 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις των συγκεκριμένων τίτλων δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και προφανώς θα τα «φορτωθεί» η επόμενη κυβέρνηση. Το ποσό είναι επιπλέον του συνολικού δανεισμού που έχει γίνει φέτος και ο οποίος κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι 52,5 δισ. ευρώ. Επομένως, το κράτος έχει δανειστεί φέτος μέχρι στιγμής 56,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου δανεισμού 43 δισ. ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το σχετικό ποσό που θα «κληρονομήσει» ως κυβέρνηση, αν εκλεγεί, ανέρχεται σε 5-6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τους επόμενους μήνες θα ανακύψουν και νέες ανάγκες δανεισμού, καθώς το έλλειμμα οδεύει προς το 8% του ΑΕΠ, ενώ ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη και στο 10% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παπαθανασίου προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η προχθεσινή του συνέντευξη, στην οποία ομολόγησε ότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 8% του ΑΕΠ αν δεν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. «Με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει», δήλωσε χθες, «το έλλειμμα θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ. Αντιθέτως, αν υιοθετηθεί η προτροπή του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των μέτρων που υλοποιούμε, τότε το έλλειμμα θα είναι 8%».

Σχολιάζοντας το επιχείρημα αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σχεδόν στον Οκτώβριο και ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αν επανεκλεγεί θα μαζέψει 1,150 δισ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους χώρους; Το πιστεύει κανένας σοβαρά αυτό; Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός τους είναι εντελώς στον αέρα».

Και ο κ. Παπακωνσταντίνου συνέχισε λέγοντας: «Μέχρι προχθές το έλλειμμα ήταν στο 6%. Σήμερα μαθαίνουμε ότι μάλλον έχει πάει στο 8%. Στον επόμενο τόνο το έλλειμμα πόσο θα είναι;».

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΥ

Το κράτος έχει δανειστεί φέτος μέχρι στιγμής 56,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου δανεισμού 43 δισ. ευρώ

Ενημερώνουμε τη Εurostat

ΣΗΜΕΡΑ η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) τα στοιχεία για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2008 και τις εκτιμήσεις της για το πού θα φτάσει το 2009.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα για το 2008 δεν τροποποιήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε εκτιμηθεί στο 5% του ΑΕΠ.

Για το 2009 η κυβέρνηση θα επιμείνει- κατά τις ίδιες πληροφορίες- στην πρόβλεψη για έλλειμμα 6% του ΑΕΠ. Το ερώτημα είναι αν η Εurostat, όταν θα δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία για όλα τα κράτημέλη, θα αποδεχθεί την πρόβλεψη αυτή, όπως κατά κανόνα κάνει ή θα θεωρήσει ότι η πρόβλεψη είναι επίφοβη και θα συνοδεύει τα ελληνικά στοιχεία με αστερίσκο, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της.