Ηχηρό καμπανάκι για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας χτύπησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη, κάνοντας λόγο ακόμα και για χρόνιο πλήγμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο προεδρεύων Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προέβλεψε ότι η εν δυνάμει ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1% αυτό το έτος και το επόμενο, από 2,2% που ήταν πριν την ύφεση.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω της κρίσης η ευρωζώνη να υποστεί δυνητικά μόνιμη απώλεια της μελλοντικής ανάπτυξης», όπως ανέφερε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroupη ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 9,5% που έφτασε το Μάιο και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήττοντας τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

«Το ποσοστό της απασχόλησης είναι πιθανό να υποχωρήσει, η ανεργία να αυξηθεί… υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία αληθινή κοινωνική κρίση», επισήμανε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 9,9% αυτή τη χρονιά και στο 11,5% το 2010 από 7,5% το 2008.