Άγριο χαράτσι σε οδηγούς αυτοκινήτων, κατόχους κινητών τηλεφώνων, ιδιοκτήτες σκαφών, ακόμη και στους τυχερούς των λαχείων προβλέπουν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, βάσει του νέου δόγματος «ό,τι κινείται, φορολογείται».

Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς θα δώσει τη χαριστική βολή ανακοινώνοντας χαράτσι και σε… ό,τι δεν κινείται, συγκεκριμένα τους ημιυπαίθριους χώρους.

Το συνολικό πακέτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Παπαθανασίου, θα φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ- και αυτό είναι μόνο η πρώτη δόση. Όπως ομολόγησε, τον Οκτώβριο θα υπάρξει και συνέχεια με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα αναζητήσει τότε η κυβέρνηση θα είναι άλλα 3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ενάμιση χρόνο οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν 5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους για να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, στερώντας αντίστοιχους πόρους από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ φέτος η ανάπτυξη θα μηδενιστεί, σύμφωνα με τις νεώτερες εκτιμήσεις Παπαθανασίου, ενώ οι διεθνείς οργανισμοί βλέπουν ακόμη και ύφεση της οικονομίας.

Τα μέτρα υπαγορεύονται από τον πανικό που έχει επικρατήσει εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και γι΄ αυτό χτυπούν αδιακρίτως σε κάθε πιθανή πηγή εσόδων. Χαρακτηριστικό του πανικού είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση έδωσε πρόσφατα κίνητρα που ευνόησαν τις πωλήσεις ακριβών αυτοκινήτων, τώρα τιμωρεί όσους τα αγόρασαν με νέο χαράτσι.

Τα μέτρα

Ο κ. Παπαθανασίου είπε χθες ότι χωρίς τα νέα μέτρα, το έλλειμμα θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2009 (από 3,7% του ΑΕΠ που ισχυριζόταν μέχρι τώρα). Συγκεκριμένα, τα μέτρα είναι τα εξής:

1 Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης βενζίνης κατά 14,2%, επιβαρύνοντας τη λιανική τιμή κατά περίπου 6 λεπτά το λίτρο. Για τον μέσο οδηγό που διανύει 15.000 χιλιόμετρα τον χρόνο, αυτό ισοδυναμεί με επιβάρυνση περίπου 108 ευρώ ετησίως. Συνολικά για το Δημόσιο, τα έσοδα από αυτή τη ρύθμιση αναμένεται να δια μορφωθούν σε 200 εκατ. ευρώ. 2 Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου στα Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, πάνω από 1.929 κ.εκ., ο οποίος κυμαίνεται από 150 ευρώ έως 650 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 5.000 κ.εκ. Πρόκειται για 361.000 αυτοκίνητα, που αντιστοιχούν περίπου στο 8% της αγοράς. Όπως επισημαίνεται μάλιστα από παράγοντες της αγοράς, το μέτρο είναι άδικο γιατί επιβαρύνει ένα σχετικά φθηνό αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού περισσότερο από ένα άλλο πολύ ακριβότερο αλλά μικρότερου κυβισμού. Τα έσοδα για το Δημόσιο από τη ρύθμιση θα φτάσουν τα 80 εκατ. ευρώ. 3 Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κινητής τηλεφωνίας, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση από 20% έως και 250% στα 6 εκατ. των συνδρομητών με συμβόλαια. Η επιβάρυνση είναι κλιμακωτή, αρχίζει από 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ τον μήνα και φτάνει σε 20% για λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ τον μήνα. Επίσης, επιβάλλεται τέλος 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας στα καρτοκινητά τηλέφωνα, που ανέρχονται σε 13,5 εκατ. Η ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 140 εκατ. ευρώ.

4 Επιβάλλονται ετήσια τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και για τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους. Τα τέλη αυτά διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και αν είναι μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο. Επίσης, επιβάλλεται εφάπαξ έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας. Η κλιμάκωση των τελών κυκλοφορίας και της έκτακτης εισφοράς θα ανα κοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

για τους ημιυπαίθριους χώρους η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 1,150 δισ. ευρώ

5 Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, αγορές και παιχνίδια και τα κέρδη από κάθε είδους στοιχήματα. Επιβάλλεται φόρος 10% στα αμοιβαία ιπποδρομιακά στοιχήματα και αυξάνεται σε 10% ο φόρος στα κέρδη των παιχνιδιών που φορολογούνταν έως σήμερα με 5%. Τα σχετικά έσοδα προβλέπεται να φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ.

6 Ρυθμίζεται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει από το μέτρο αυτό 1,150 δισ. ευρώ, αλλά η εκτίμηση είναι «στον αέρα», καθώς δεν είναι γνωστό πόσοι από τους ιδιοκτήτες των 1,5 εκατ. ημιυπαίθριων χώρων θα αποφασίσουν να τους δηλώσουν.

7 Περιορίζεται η αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες κατά 120 εκατ. ευρώ για το 2009. Εξάλλου, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα οι δαπάνες για γιατρούς και δικηγόρους. Το μέτρο θα ισχύσει για δαπάνες από την 1η Ιανουαρίου και μετά. Μέχρι τώρα αφαιρούνταν από τον φόρο 20% των σχετικών δαπανών μόνο για τους γιατρούς.

Τους λείπουν άλλα 3 δισ. ευρώ

Το αποτέλεσμα των μέτρων χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης που μπορεί να είναι χαμηλότερος, από την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και από την ανταπόκριση των ιδιοκτητών ημιυπαίθριων χώρων.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν όλα κυλήσουν όπως τα σχεδίασε ο κ. Παπαθανασίου και το έλλειμμα μειωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, τον επόμενο χρόνο θα χρειασθεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Και αυτό γιατί μέρος των φετινών εισπράξεων, περίπου 1,3 δισ. ευρώ, από ημιυπαίθριους, έκτακτη εισφορά στα σκάφη και μείωση της αναπτυξιακής βοήθειας, είναι εφάπαξ και πρέπει να αναπληρωθεί.

Θύελλα αντιδράσεων για τη φοροεπιδρομή

ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και εργοδοτικών οργανώσεων προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομίας. «Το σχέδιο εξόδου από την οικονομική κρίση που δήθεν είχε η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος. Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κάνοντας λόγο για νέα φοροεπιδρομή. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τα μέτρα λανθασμένα, βραχυπρόθεσμα και αντιφατικά, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση τα λαμβάνει για να καλύψει τις «τρύπες» που- όπως αναφέρει- ο ίδιος ο υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί ύστερα από αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση συνταγή αποτυχίας που βαθαίνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της δημοσιονομικής εκτροπής.

Για συμβολικά μέτρα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να κρύψει τον ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα τους κάνει λόγο το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύουν το άδικο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ τις στηρίζει πολύμορφα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και κοινοτικά κονδύλια». Πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα χαρακτήρισε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, προσθέτοντας πως «είναι πέρα από σίγουρο ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για τους μη προνομιούχους», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αντί να στηρίξει, μέσα στην καλπάζουσα κρίση, τα ασθενέστερα στρώματα, προχώρησε σε μια νέα μεγάλη φοροεπιδρομή» και επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική και το απαράδεκτο καθεστώς της κοινοτικής επιτήρησης σπρώχνουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα.

Βυθίζουν την οικονομία

Η ΓΣΕΕ μεταξύ άλλων αναφέρει πως ενώ η κοινωνία απαιτεί αναπτυξιακά και κοινωνικά μέτρα, το κυβερνών κόμμα απαντά με νέα φοροεπιδρομή. Πιο αναλυτικά, κάνει λόγο για «φοροεισπρακτικά μέτρα μείωσης των εισοδημάτων και περαιτέρω αφαίρεση πόρων από την πραγματική οικονομία» και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτά, υποστηρίζοντας πως εξοντώνουν οικονομικά τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους και βυθίζουν ακόμη περισσότερο την οικονομία στην κρίση και την ύφεση.

Η φορο-ληστεία των Ελλήνων χρηστών κινητών τηλεφώνων

● Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επιβάλλει τέλος κινητής τηλεφωνίας και στους χρήστες κινητών τηλεφώνων. Οι χώρες στον υπόλοιπο κόσμο που επιβάλλουν το συγκεκριμένο τέλος είναι οι: Τανζανία, Ουγκάντα, Ζάμπια, Μπανγκλαντές, Τυνησία, Ιράν, Ιορδανία, Τουρκία και Αλβανία.

● Μέσω του τέλους κινητής τηλεφωνίας η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που φορολογεί το σερφάρισμα στο Ίντερνετ μέσω κινητού, θέτοντας αντικίνητρα για την εξάπλωση των αντίστοιχων υπηρεσιών (λήψη e-mails στο κινητό, διάβασμα εφημερίδων, παρακολούθηση τηλεόρασης κ.λπ.).

● Η Ελλάδα πρωτοτυπεί αρνητικά παγκοσμίως γιατί επιβάλλει φόρο επί φόρου. Συγκεκριμένα, επί του τελικού ποσού κάθε λογαριασμού όπου ενσωματώνεται και το τέλος κινητής τηλεφωνίας, επιβάλλεται επιπλέον ΦΠΑ 19%.

● Η επιβολή τέλους κινητής τηλεφωνίας στα καρτοκινητά πλήττει τους πλέον αδύναμους οικονομικά χρήστες (ηλικιωμένους, νέους, φοιτητές κ.λπ.). Επιπλέον, στο εξής οι εταιρείες θα παραπλανούν τους χρήστες, καθώς π.χ. σε μια κάρτα ανανέωσης των 10 ευρώ ο πραγματικός χρόνος ομιλίας θα είναι μόλις 6,9 ευρώ.

Μήνυμα στα κινητά από την Εφορία

ΜΕΓΑΛΕΣ επιβαρύνσεις επεφύλασσε το φοροεισπρακτικό πακέτο της κυβέρνησης για τα εκατομμύρια συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας. Συνδρομητές κινητών με συμβόλαιο και κάτοχοι καρτοκινητών θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς στους πρώτους αυξάνεται σημαντικά το υφιστάμενο μηνιαίο τέλος κινητής τηλεφωνίας, ενώ στους δεύτερους επιβάλλεται πρώτη φορά φόρος στη χρήση του καρτοκινητού.

Ειδικότερα, το μηνιαίο τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, ενώ σήμερα είναι ένα ποσό ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, μετατρέπεται σε κλιμακωτά αυξανόμενο ποσοστό επί του λογαριασμού. Έτσι, ενώ το μέγιστο μηνιαίο τέλος ήταν 25 ευρώ και αφορούσε λογαριασμούς κινητών άνω των 240 ευρώ, με το νέο φορολογικό καθεστώς το τέλος φθάνει το 20% του λογαριασμού και για τους υψηλούς λογαριασμούς μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 50 ευρώ.

Κλιμάκωση και ΦΠΑ

Συγκεκριμένα, το τέλος κλιμακώνεται από 12% έως και 20% του μηνιαίου λογαριασμού. Για παράδειγμα, συνδρομητής με μηνιαίο λογαριασμό 30 ευρώ κατέβαλλε μηνιαίο τέλος 2 ευρώ και με το νέο καθεστώς θα καταβάλλει 12% του λογαριασμού, δηλαδή 3,6 ευρώ (αύξηση 1,6 ευρώ ή 80%). Για λογαριασμό 110 ευρώ, το μηνιαίο τέλος από 8 ευρώ διαμορφώνεται σε 18% του λογαριασμού, δηλαδή σε 19,8 ευρώ (αύξηση 147,5 ευρώ). Να σημειωθεί ότι οι πραγματικές επιβαρύνσεις είναι ακόμη πιο υψηλές, αν συνυπολογιστεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 19% που επιβάλλεται επί του τέλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. σε πολύ χαμηλούς λογαριασμούς (κάτω των 16 ευρώ) ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει ωςαποτέλεσμα τη μείωση του τέλους συνδρομητών.

΄Όσον αφορά τα καρτοκινητά, επιβάλλεται φόρος 12% επί της αξία του χρόνου ομιλίας που αγοράζουν οι κάτοχοί τους. ΄Ετσι, στην περίπτωση που ο κάτοχος του καρτοκινητού αγοράζει μια κάρτα χρόνου ομιλίας αξίας 10 ευρώ, θα αποκτά ουσιαστικά χρόνο ομιλίας αξίας 8,8 ευρώ καθώς το υπόλοιπο 1,2 ευρώ θα «παρακρατείται» υπέρ του Δημοσίου. Οι αυξήσεις των φόρων στην κινητή τηλεφωνία προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες ανέφεραν ότι τα μέτρα είναι άδικα και αντιαναπτυξιακά.

Κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως είναι τα ακίνητα, θα βρεθούν αντιμέτωποι εντός του καλοκαιριού οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σύντομα πρόκειται να εγκατασταθούν στις Εφορίες όλης της χώρας ειδικές εταιρείες παροχής νομικών και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου από ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι εταιρείες – σύμβουλοι θα διαμορφώνουν το περιουσιακό προφίλ κάθε οφειλέτη αξιοποιώντας και τα στοιχεία των ακινήτων του που έχει καταγράψει η Εφορία μέσω των δηλώσεων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, που αποτελούν το περιουσιολόγιο των φορολογουμένων που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές εταιρείες- σύμβουλοι, με διάταξη που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή ορίζεται ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των φορολογουμένων. Οι οφειλέτες θα λαμβάνουν ειδικά ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Αν δεν ανταποκρίνονται, θα κινείται η νομική διαδικασία εγγραφής υποθήκης επί των ακινήτων τους. Στη συνέχεια το Δημόσιο θα προχωρά σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.