Βουτιά τιμών κατά 10% σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται το πρώτο δίμηνο του 2009 στην αγορά ακινήτων. Η μείωση εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές με μεγάλη προσφορά αδιάθετων κατοικιών, στα μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα και στις μεζονέτες.


Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ομιλητές ημερίδας που διοργάνωσε το Σάββατο το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής για την πορεία της κτηματαγοράς, όπου επισημάνθηκε ότι θα είναι πτωτική και φέτος, στο μοτίβο δηλαδή του 2008. Πέρυσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κτηματαγορά γνώρισε μια μέση πτώση τιμών της τάξης του 10%-15%, που σε περιπτώσεις περιοχών με πολλά αδιάθετα σπίτια (π.χ. Μεσόγεια και Δυτ. Αθήνα) έφτασε σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά. Η τάση αυτή συνεχίζεται εν μέσω της κρίσης με αμείωτο ρυθμό και κατά το πρώτο δίμηνο του 2009, με πιο έντονες πτωτικές διακυμάνσεις

Η ΚΡΙΣΗ

Πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες συνοικίες που είχαν καταγράψει απότομες και αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν

σε περιοχές με μεγάλη προσφορά, στα μεγάλα ακίνητα και στις μεζονέτες. Ταυτόχρονα εντείνεται η στροφή προς τα μεταχειρισμένα, αφού τα επτά στα δέκα σπίτια που αγοράζονται είναι πλέον από δεύτερο χέρι, γεγονός που σε συνδυασμό με την παγωμένη ζήτηση για κατοικίες και οικόπεδα έχει ως συνέπεια τα αδιάθετα διαμερίσματα να φτάνουν περίπου τα 200.000. Το στοιχείο που χαρακτηρίζει πλέον την κτηματαγορά, σύμφωνα πάντα με τους ειδήμονες, είναι οι ολοένα και πιο «στριμωγμένοι» λόγω δανεισμού κατασκευαστές με συνέπεια κάποιοι να είναι διατεθειμένοι για γενναίες εκπτώσεις- γεγονός ωστόσο που δεν έχει γενικευθεί, διαφορετικά θα μιλούσαμε για κατάρρευση των τιμών στην αγορά. Από πλευράς των αγοραστών, το κυρίαρχο στοιχείο αφορά τις συνεχείς αναβολές προγραμματισμένων αγορών, καθώς αρκετοί φαίνεται να πιστεύουν ότι λόγω της κρίσης οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω εντός του έτους και επομένως καλό είναι να περιμένουν.

40% λιγότερες εκτιμήσεις

Αναφορικά με το 2008, οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η κρίση έπληξε περισσότερο τις αναπτυσσόμενες συνοικίες στις οποίες είχαν καταγραφεί απότομες αυξήσεις τιμών στο πρόσφατο παρελθόν, αν και αδικαιολόγητες όσον αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη (υποδομές, κ.λπ.) των εν λόγω περιοχών.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στις πράξεις που γίνονται σήμερα οι ζητούμενες τιμές είναι μεταξύ 5%-15% μεγαλύτερες των αγοραίων, ενώ σχετικά με τη ζήτηση ο κ. Αντώνης Λεούσης, γενικός διευθυντής της Αlpha Αστικά Ακίνητα, σημείωσε πως «φέτος τον Ιανουάριο κάναμε κατά 40% λιγότερες εκτιμήσεις για ακίνητα στα οποία η τράπεζα πρόκειται να δώσει δάνειο για την απόκτησή τους». Για να κατανοήσει κανείς πόσο αρνητικός ήταν ο απολογισμός του 2008, στελέχη της αγοράς ανέφεραν ότι από τις περιοχές που γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση σε αγοραπωλησίες ήταν η Κρήτη κατά 50% έναντι του 2007. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι και το 2007, η Κρήτη ήταν ανάμεσα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό πράξεων λόγω ακριβώς του τεράστιου ενδιαφέροντος από ξένους, κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς.

Κατασκευαστές υπό πίεση

Σε κάθε περίπτωση, εκεί που εμφανίζονται οι μεγαλύτερες μειώσεις, και επομένως οι ευκαιρίες για όσους διαθέτουν στο χέρι ζεστό χρήμα, είναι τα νεόδμητα ακίνητα κατασκευαστών που πιέζονται οικονομικά. «Αυτή είναι και η πολυπληθέστερη κατηγορία των ευκαιριών στην κτηματαγορά σήμερα. Είναι πιθανό μάλιστα να βρει κανείς έναν τέτοιο πιεσμένο οικονομικά κατασκευαστή στο Περιστέρι και ο επόμενος να είναι στην Κηφισιά. Δεν υπάρχει, δηλαδή, γενικευμένος κανόνας περιοχών όπου οι κατασκευαστές ξεπουλάνε» λένε στελέχη της αγοράς. Η αμέσως επόμενη κατηγορία ευκαιριών αφορά τους ιδιώτες οι οποίοι αναγκάζονται για δικούς τους κάθε φορά λόγους να πωλούν μεταχειρισμένα ακίνητα με σημαντική έκπτωση 10%-15%. Πρόκειται για κατηγορία ευκαιριών με περιορισμένη έκταση, αφού ο Έλληνας ιδιοκτήτης ακόμη και όταν βρίσκεται σε δυσχερή θέση προτιμά να δανειστεί παρά να «σκοτώσει» ένα ακίνητο. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι το πεδίο αυτών των ευκαιριών θα διευρυνθεί κατά τους επόμενους μήνες.