Ευρωδιάσκεψη SΟS για το χρέος

Στο τραπέζι μέτρα στήριξης «ασθενών κρίκων», όπως η Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2009 07:00 |
 Ευρωδιάσκεψη SΟS για το χρέος

Η Ελλάδα και οι άλλοι «ασθενείς κρίκοι» της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο διάσκεψης του ευρωδιευθυντηρίου στις 22 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τη σύγκληση της διάσκεψης κορυφής ανακοίνωσε χθες η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, αναφέροντας ότι θα συμμετάσχουν η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Η διάσκεψη θα προετοιμάσει τις θέσεις της Ευρώπης για τη σύνοδο των 20 σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου (G20) τον Απρίλιο στο Λονδίνο και κανονικά θα συμμετείχαν μόνο οι 4 πρώτες χώρες, αλλά η

Ο Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
πιστεύει ότι η αντίδραση πρέπει να είναι προληπτική, προτού το κράτος αντιμετωπίσει αδυναμία χρηματοδότησης των υποχρεώσεών του
Γερμανία αποφάσισε χθες να την διευρύνει κατά δύο προσθέτοντας την Ισπανία και την Ολλανδία. Αυτό ερμηνεύθηκε ως βήμα προσέγγισης στην πρόταση Σαρκοζί για σύγκληση συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

Ο κ. Σαρκοζί, όπως ανέφερε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Μonde» το Σαββατοκύριακο, πιστεύει ότι μια τέτοια σύνοδος είναι απαραίτητη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη χωρών, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δανεισμού. Φυσικά, η στήριξη θα συνοδεύεται από όρους που θα διασφαλίζουν ότι το κράτος- μέλος έχει σκοπό να επιστρέψει στην ενάρετη οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Απειλούν το ευρώ
Οι χώρες που δέχονται πιέσεις, όπως η Ελλάδα, θεωρείται ότι θέτουν τελικώς σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα του ευρώ. Γι΄ αυτό και ο κ. Σαρκοζί πιστεύει ότι η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση και προληπτική, και όχι εκ των υστέρων, αφού δηλαδή το εν λόγω κράτος θα έχει αντιμετωπίσει αδυναμία χρηματοδότησης των υποχρεώσεών του. Φέρεται μάλιστα να έχει προσχωρήσει στην άποψη υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων ή κάποιου ανάλογου μηχανισμού στήριξης των ασθενέστερων χωρών, όπως π.χ. ενός ταμείου εγγύησης δανείων τους. Αντίθετα, η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει στην άρνησή της, καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι εκλογές και οι ψηφοφόροι δεν θα ήταν ευχαριστημένοι αν μάθαιναν ότι η χώρα τους θα βάλει πάλι το χέρι στην τσέπη για να σώσει κάποιους υπερχρεωμένους εταίρους της.

Η ιδέα βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το ευρωομόλογο ήταν αρχικώς ιδέα του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ), αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ανοιχτά το έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ. Η εντύπωση που επικρατεί σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι ότι στο τέλος είναι πιθανό να βρεθεί συμβιβαστική λύση στην οποία θα προσχωρήσει και η Γερμανία. Εντύπωση έκανε η χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της κ. Μέρκελ που, όταν ρωτήθηκε γιατί η Γερμανία απέρριψε την πρόταση Σαρκοζί για σύνοδο κορυφής όλης της ευρωζώνης, είπε ότι «μερικά από τα θέματα καλό είναι να μη συζητούνται δημοσίως». Κάτι που προφανώς ισχύει εάν συζητηθεί η βοήθεια στους «ασθενείς κρίκους» και οι όροι που θα την συνοδεύουν.


Επιπλέον φόροι 11,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2011
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης

ΦΟΡΟΥΣ-ΜΑΜΟΥΘ, πάγωμα πραγματικών μισθών, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και απότομη προσγείωση της οικονομίας που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ανεργίας προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2009-2011. Το πρόγραμμα, του οποίου η πλήρης έκδοση δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα στην Αθήνα λόγω καθυστέρησης στη... μετάφρασή του, αναρτήθηκε χθες στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναδεικνύει ανάγλυφα την πολιτική φόρων και λιτότητας που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την επόμενη τριετία.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος από το 19,9% που ήταν το 2008 στο 22% το 2009. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα από τα 48,8 δισ. ευρώ το 2008 θα ανέλθουν φέτος στα 56 δισ. ευρώ, δηλαδή προβλέπεται να εισπραχθούν 7,2 δισ. ευρώ περισσότερα, το 2010 επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ και το 2011 άλλα 2,8 δισ. ευρώ.

Από πού θα προέλθει η αύξηση αυτή; Στο πρόγραμμα γίνεται εκτενής αναφορά στον φόρο ακινήτων, στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά στο φορολογικό πακέτο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (φόρος υπεραξίας στις μετοχές, φορολόγηση μερισμάτων κ.λπ.). Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ενιαίου τέλους ακινήτων με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τους φορολογουμένους με μεσαία ή μεγάλη ακίνητη περιουσία και να ελαφρυνθούν οι μικροϊδιοκτήτες. Για παράδειγμα, μελετάται να θεσπιστεί ενιαίο αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ για όλη την ακίνητη περιουσία κάθε φορολογουμένου και για την υπερβάλλουσα αξία να θεσπιστούν υψηλοί κλιμακωτοί φορολογικοί συντελεστές.