ΓΚΡΙΖΑ ΣΥΝΝΕΦΑ δημιουργούν στον ορίζοντα της ελληνικής οικονομίας οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Δύο ξένοι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η Μoody΄s και η S&Ρ, προβλέπουν κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης φέτος και το 2008 λόγω των καταστροφών οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσουν σε μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Ο οίκος Μoody΄s προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3,5% (έναντι 3,8% που προβλέπει η κυβέρνηση), ενώ για το 2008 εκτιμά ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μεγεθυνθεί κατά 3,7%.

Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος σημειώνει ότι οι επιπτώσεις για το 2008 από τις πυρκαγιές δεν είναι ξεκάθαρες, καθώς θα απαιτηθούν αυξημένες δαπάνες για την αποκατάσταση των υποδομών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ανάλογες προβλέψεις κάνει και ο οίκος αξιολόγησης S&Ρ, o οποίος σημειώνει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και εκτιμά ότι μια από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών θα είναι πιθανώς η μείωση των τουριστικών επισκέψεων στην Ελλάδα.

Για τις εκλογές σημειώνει ότι η βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας θα επηρεαστεί από το οικονομικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση.

Ο οίκος Μoody΄s εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας- αναφέρει «επιβράδυνση της εξυγίανσης των δημοσιονομικών» – λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης αλλά και του κόστους των πρόσφατων πυρκαγιών.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων οικονομολόγων, μόνο για το 2007 η επίπτωση των καταστροφών στο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 0,2% έως 0,5%, ενώ ανάλογη θα είναι η επίπτωση στην ανάπτυξη και τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.