Σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το κράτος εισέρχεται στο κεφάλαιο τραπεζών για να τις σώσει από τη χρεοκοπία. Μη θέλοντας όμως να προκαλέσει (ακόμα περισσότερο) το δημόσιο αίσθημα, αξιώνει κάποια ανταλλάγματα, με πρώτο και κύριο τις περικοπές στις σκανδαλωδώς υψηλές αποδοχές που απολαμβάνουν τα golden boys του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Oνομαστικοί μισθοί, ετήσια μπόνους, «χρυσά αλεξίπτωτα» (τα αστρονομικά ποσά αποζημίωσης που λαμβάνουν όταν παραιτούνται ή απολύονται τα διευθυντικά στελέχη), λογαριασμοί εξόδων, επιπλέον παροχές…

Τα ποσά στα οποία καταλήγουν αθροιστικά τα προαναφερθέντα προκαλούν ίλιγγο: 40 εκατ. ευρώ εισέπραξε για τις υπηρεσίες του το 2007 ο Λόιντ Μπλάνκφαϊν, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs. Την ίδια χρονιά, μόνο τα μπόνους που μοιράστηκαν στο City του Λονδίνου ανήλθαν σε 21,6 δισ. ευρώ. Για κάποιους οικονομολόγους, τα ποσά αυτά δεν είναι άσχετα με τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση, προκειμένου να παραμείνουν «χρυσές» οι απολαβές των «χρυσών παιδιών» τους οι τράπεζες έπαιρναν ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο. Με ορατό τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, όμως, οι αρχές εμφανίζονται τώρα αποφασισμένες να τραβήξουν τα χαλινάρια.

Νέα Υόρκη. «Οι αμερικανικές τράπεζες ανέκαθεν κανάκευαν τα στελέχη τους», επισημαίνει ο Τόμας Κούλι, διευθυντής της Σχολής Επιχειρήσεων Stern. «Προκειμένου όμως να διαφυλάξουν τη φήμη της Γουόλ Στριτ, θα αναγκαστούν να περικόψουν το μεταβλητό μέρος του μισθού». Μέχρι σήμερα, εννέα από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έχουν κρατικοποιηθεί μερικώς και ήδη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ζητεί ανταλλάγματα. Με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε στις 14 Οκτωβρίου, οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εταιρείες όσον αφορά τα μπόνους και τα «χρυσά αλεξίπτωτα» θα μειωθούν σημαντικά. Επιπλέον, οι πίνακες των αποδοχών για το 2009 πρέπει να υποβληθούν στο κράτος προτού ισχύσουν.

Λονδίνο. Παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του κρατικού σχεδίου διάσωσης των βρετανικών τραπεζών, στις 13 Οκτωβρίου η βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSΑ) απέστειλε σε 30 επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μια επιστολή στην οποία απαριθμεί όλες τις φαύλες πρακτικές που θέλει να απαγορευτούν: μπόνους αποκλειστικά σε μετρητά, υπολογισμένα με βάση τα έσοδα- και όχι τα κέρδη- και τις επιδόσεις μόνο μίας χρονιάς. Όσες τράπεζες τέθηκαν υπό κρατική κηδεμονία δεν θα διανείμουν ούτε μέρισμα ούτε μπόνους το 2008.

Βερολίνο. Περικοπές στις διευθυντικές αποδοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που προσφεύγουν στην κρατική βοήθεια προβλέπει το σχέδιο διάσωσης που εγκρίθηκε στις 17 Οκτωβρίου από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο δεν ορίζει πλαφόν, αλλά ήδη ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ πρότεινε μέγιστες ετήσιες απολαβές 500.000

ευρώ και κατάργηση των μπόνους. Να σημειωθεί πως οι ετήσιες απολαβές της καγκελαρίου Μέρκελ δεν ξεπερνούν τα 250.000 ευρώ.

Παρίσι. Υπό την απειλή της διά νόμου κατάργησης των «χρυσών αλεξιπτώτων», στις 7 Οκτωβρίου το συνδικάτο εργοδοτών Μedef και η ένωση εισηγμένων επιχειρήσεων ΑFΕΡ πρότειναν ένα νέο «κώδικα διαχείρισης» που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, θέσπιση «ασυμβίβαστου» ανάμεσα στο δημόσιο αξίωμα και την αμοιβή από κάποια επιχείρηση, κατάργηση των αποζημιώσεων σε περίπτωση παραίτησης ή αποτυχίας και ψαλίδισμα των επιπλέον παροχών.

Μέτωπο Ελλήνων τραπεζιτών εναντίον του πλαφόν στις αμοιβές τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη


ΚΑΒΓΑΣ έχει ξεσπάσει και στην Ελλάδα για το ψαλίδι στα χρυσά μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, που προβλέπεται με το πακέτο μέτρων κρατικής στήριξης των τραπεζών.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προβλέπουν τον περιορισμό στο ύψος των ετήσιων αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που κυμαίνονται στα 300.000 ευρώ και των στελεχών των τραπεζών που θα αποδεχθούν την κρατική χρηματοδότηση.

Πρόκειται για συγκεκριμένο όρο του πακέτου των μέτρων που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τραπεζιτών.

Κορυφαίοι τραπεζίτες σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται κρατική παρέμβαση στην πολιτική αποδοχών στις τράπεζες. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αρνηθούν την υπαγωγή τους στα μέτρα κρατικής χρηματοδότησης γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Στην περίπτωση, πάντως, που οι τράπεζες δεχθούν τη χρηματοδότηση του Δημοσίου, τα στελέχη τους θα δουν τις ετήσιες αποδοχές τους να περιορίζονται στα 300.000

ευρώ, όταν σήμερα κυμαίνονται σε αστρονομικά επίπεδα- πάνω από 1 εκατ. ή και 2 εκατ. ευρώ!

Το αντεπιχείρημα βεβαίως είναι ότι δεν μπορούν οι τράπεζες να δέχονται στήριξη με χρήματα των φορολογουμένων και οι αποδοχές των στελεχών τους να παραμένουν στα σημερινά αστρονομικά ύψη.

Σημειώνεται ότι το ποσό των 300.000 ευρώ τον χρόνο μπορεί να αποκομίσουν σήμερα τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών, μόνο και μόνο μέσω των περιβόητων stock option (προγράμματα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών). Μέσω αυτών, δίνονται μετοχές σε προνομιακές τιμές στα στελέχη, οι οποίες με την πώλησή τους αποδίδουν αφορολόγητα έως τώρα πρόσθετα εισοδήματα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσαν στις 11 Οκτωβρίου «ΤΑ ΝΕΑ» και δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι γενικός διευθυντής μεγάλης τράπεζας «έβγαλε» 410 χιλιάδες ευρώ από πωλήσεις stock options μόνο μέσα στο δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου 2007.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί «προκλητικό» για τους φορολογουμένους, μια τράπεζα να λάβει κρατική βοήθεια και τα στελέχη της να συνεχίσουν να αμείβονται πλουσιοπάροχα. Έτσι, όσες τράπεζες ζητήσουν είτε εγγύηση των διατραπεζικών δανείων είτε τα ειδικού τύπου ομόλογα είτε κρατική ρευστότητα με αντάλλαγμα μετοχές τους, όπως προβλέπεται στο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα πρέπει να αποδεχθούν το κρατικό «καπέλο» στις αμοιβές των στελεχών τους.