Οι παιδικές σειρές με πρωταγωνιστές παιδιά του σχολείου σπάνε ταμεία. Ο ντετέκτιβ Κλουζ του Γίργκεν Μπανσέρους έρχεται από τη Γερμανία, έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και έχει πουλήσει διεθνώς κάπου 1 εκατ. αντίτυπα. Το όνομα Κλουζ, και μάλιστα για ντετέκτιβ, παραπέμπει στον επιθεωρητή Κλουζό. Αυτόν τον επιπόλαιο ήρωα που μονίμως κάνει γκάφες, σκουντουφλάει από τη μια ανοησία στην άλλη, αλλά τελικά τα καταφέρνει. Το όνομα μπορεί να μοιάζει αλλά το πρόσωπο δεν πρέπει καθόλου να συγχέεται, καθώς ο Κλουζ είναι ο πιο διάσημος, σοβαρός και φερέγγυος μικρός ντετέκτιβ του κόσμου, που πληρώνεται σε τσίχλες. Είναι αλήθεια ότι λίγα πακέτα από τις αγαπημένες του τσίχλες αρκούν για να επιδοθεί στη λύση των πιο περίεργων περιπτώσεων. Και είναι επίσης αλήθεια ότι Κλουζ λέγεται στη βρετανική έκδοση –στη γραμμή της οποίας κινήθηκε και η ελληνική –ενώ το πραγματικό του, γερμανικό (;) επίθετο είναι Κιατόφσκι.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα, λοιπόν, χαρακτηριστικά αυτού του ήρωα; Ο Κλουζ είναι ένας εννιάχρονος μαθητής που στον ελεύθερο χρόνο του επιλύει μυστήρια και δύσκολες καταστάσεις, φοράει καπελάκι τζόκεϊ, σιχαίνεται τα φιλιά, όπως και το να μπερδεύουν το όνομά του και έχει δύο πάθη: τις τσίχλες Κάρπεντερ (που έχουν το όνομα του πιο διάσημου ντετέκτιβ) και το γάλα. Εχει ένα ψυγείο που ο κόσμος να χαλάσει είναι γεμάτο γάλα, καθώς αυτό λειτουργεί ως ηρεμιστικό του αλλά και ως δυναμωτικό της σκέψης του. Εχει φίλη του την κυρία Ολγα, ιδιοκτήτρια του περιπτέρου της γειτονιάς, από την οποία τροφοδοτείται όχι μόνο με τσίχλες αλλά και με υποθέσεις οι οποίες έρχονται η μια μετά την άλλη.

Φαντάσματα, συνωμοσίες, εκβιασμοί, μικρότερες ή μεγαλύτερες κλεψιές, όλες τις προκλήσεις μπορεί να τις επιλύσει ο Κλουζ, αυτό το μεγάλο λαγωνικό. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Κλουζ είναι εννέα χρονών, επομένως μαθητής δημοτικού, ζει με τη μαμά του, που είναι νοσοκόμα και δεν θέλει να μιλάει για τον πατέρα του, οποίος τους εγκατέλειψε. Με τη μητέρα του οι ώρες που συνευρίσκονται είναι λίγες λόγω της δουλειάς της και η επικοινωνία τους γίνεται με σημειώματα σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Ετσι έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη προσωπική και σχετικά ανεξάρτητη ζωή, που του δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνεται στη δουλειά του.

Το δωμάτιό του είναι ακατάστατο ή καλύτερα έχει τη δική του τάξη που τον βοηθάει να προσηλώνεται στις υποθέσεις του. Γιατί χρειάζεται συγκέντρωση για να βρει την αιτία για την οποία τα πράγματα χάνονται από το περίπτερο της Ολγας, επιμονή και θάρρος για να αντιμετωπίσει τις «εξωκοσμικές» καταστάσεις στο σχολείο, τόλμη για να τα βάλει με την πιο περίεργη παρέα του σχολείου, υπομονή και μεθοδικότητα να επιλύσει τις πιο μπερδεμένες υποθέσεις, οι οποίες τα έχουν όλα. Από φαντάσματα, δηλητηριώδεις αράχνες, ιπτάμενες αγελάδες, τρομακτικούς σκύλους έως σοκολάτες, μια φέτα μοτσαρέλα και τσίχλες. Εξάλλου και ο ίδιος το είχε από μικρός καταλάβει: «Είμαι ιδιωτικός ντετέκτιβ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από μωρό έβρισκα κάθε τουβλάκι, κάθε αυτοκινητάκι, κάθε καραμέλα που χανόταν στην άμμο στην παιδική χαρά».

Ο Κλουζ όμως δεν είναι μόνος του σε αυτή τη δύσκολη ασχολία. Η κυρία Ολγα είναι εκείνη που πιστεύει στις δυνατότητές του, είναι πάντα καλή ακροάτρια και πρόθυμη να βοηθήσει. Είναι μια όμορφα επεξεργασμένη φιγούρα μιας γυναίκας μέσης ηλικίας, που διατηρεί το περίπτερο της γειτονιάς αλλά δεν είναι κουτσομπόλα, συγκεντρώνει τη σκέψη της κρατώντας ένα τσιγάρο και διατηρώντας χαμόγελο στα χείλη ανησυχεί για τον Κλουζ και δείχνει αστείρευτη περιέργεια και ενδιαφέρον για τις υποθέσεις που αναλαμβάνει.