Είναι αλήθεια ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Μερικές φορές μάλιστα σαν φάρσα, όταν οι συμπτώσεις είναι τόσο σατανικές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Γερμανού Ράιχενμπαχ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση όρισε ελεγκτή της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου στην Ελλάδα.

Υπάρχει άραγε κανείς που δεν έχει ακούσει αυτό το όνομα; Μάλλον όχι, αφού έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια από τον Ιούλιο του 2011 όταν, με προσωπική εντολή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Χορστ Ράιχενμπαχ ανέλαβε επικεφαλής της 25μελούς Ομάδας Δράσης (Τask Force) για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη χώρα μας. Ώς εδώ καλά.

Ποιος όμως γνωρίζει ότι και στο παρελθόν ένας Ράιχενμπαχ είχε εμπλακεί στα οικονομικά της Ελλάδας; Ο Μιχάλης Ψύλoς, δημοσιογράφος του ΑΠΕ ΜΠΕ, ο οποίος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον «Ριζοσπάστη» και στη συνέχεια εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, στο βιβλίο του «Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα… στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ» είναι αποκαλυπτικός.

Ο Χριστόφορος Ράιχενμπαχ, υπολοχαγός του 5ου Τάγματος Πυροβολικού, είχε έρθει στην Ελλάδα το 1833 μαζί με τους 5.000 Βαυαρούς στρατιώτες που συνόδευαν τον Οθωνα. Αμέσως διορίστηκε επικεφαλής του Βασιλικού Νομισματοκοπείου και Σφραγιστηρίου, όπως μετονομάστηκε το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αιγίνης, το οποίο από το 1828 εξέδιδε τον φοίνικα, το πρώτο ελληνικό νόμισμα που κυκλοφόρησε επί Καποδίστρια. Το πρώτο έργο του ήταν η δραχμή. Ο φοίνικας καταργήθηκε και ο Ράιχενμπαχ έφερε στην Ελλάδα τα πρώτα νομίσματα που κόπηκαν στο Νομισματοκοπείο της Βαυαρίας το 1836. Επί Οθωνα, λοιπόν, άρχισε η γερμανοκρατία στη χώρα μας, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, έστω και αν αυτό δεν ήταν πάντα φανερό, λέει ο συγγραφέας.

Το βιβλίο προλογίζει ο Γιώργος Δελαστίκ, ο οποίος γράφει ότι είναι «εξαιρετικά χρήσιμο και διαφωτιστικό, καθώς φωτίζει με πολιτικό τρόπο και σε συνάρτηση με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα την ιστορία της γερμανοκρατίας στην Ελλάδα». Πράγματι, ο Μιχάλης Ψύλος ερευνά την οικονομική και την πολιτική κατάσταση και παράλλήλα τις επεμβάσεις των Γερμανών στη χώρα μας από την εποχή του Οθωνα μέχρι σήμερα, οι οποίες υπήρξαν ολέθριες.

Παραθέτει στοιχεία από την ελληνική ιστοριογραφία και τον διεθνή Τύπο, κάνει συνεχή φλας μπακ και συγκρίσεις με πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος στηρίζοντας τη θέση ότι οι ρίζες της οικονομικής και της πολιτικής επιρροής των Γερμανών φτάνουν σε βάθος δύο αιώνων πίσω, η συνέχειά τους, μάλιστα, δεν διακόπτεται παρά τις κατά καιρούς εξάρσεις της αγγλικής ή της γαλλικής επιρροής, «αν και στα ζητήματα της ασφάλειας οι ΗΠΑ ήταν πάντα παρούσες», όπως αναφέρει ο συγγραφέας.