Συντελέστηκε πράγματι μια επιστημονική επανάσταση κατά τον 17ο αιώνα; Η απάντηση των Πίτερ Μπόουλερ και Ιβαν Ρις Μόρους είναι ότι αυτό που συνέβη τον 17ο αιώνα δεν ήταν απλώς κάποια επιστημονική επανάσταση. Ηταν η Επιστημονική Επανάσταση κατά τη διάρκεια της οποίας γεννήθηκε η νέα επιστήμη. Πατέρες της πρέπει να θεωρούνται μεγάλα ονόματα όπως αυτά του Κοπέρνικου, του Ντεκάρτ, του Γαλιλαίου, του Κέπλερ και του Νεύτωνα, οι οποίοι όχι μόνο έκαναν μεγάλες ανακαλύψεις και διατύπωσαν νέες θεωρίες, αλλά επίσης εγκαινίασαν μια νέα μέθοδο –την επιστημονική μέθοδο –που θα μπορούσε να μας προσφέρει βέβαιη και αξιόπιστη γνώση για τον κόσμο γύρω μας.

Στο έργο τους «Ιστορία της νεότερης επιστήμης», γραμμένο σε απλή γλώσσα τόσο για φοιτητές όσο και για περίεργους αναγνώστες, οι Μπόουλερ και Μόρους επιλέγουν να εστιάσουν ακριβώς στην επιστήμη από τον 17ο αιώνα και εντεύθεν, φροντίζοντας να συμπεριλάβουν όσο περισσότερα θέματα είναι πρακτικά δυνατόν να παρουσιαστούν σε έναν τόμο. Οι έμπειροι ιστορικοί ερευνητές εξερευνούν τόσο την ίδια την ιστορία της επιστήμης όσο και την επίδραση που άσκησε στη νεότερη σκέψη εν γένει και καταγράφουν όλες τις μείζονες εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο πεδίο της επιστημονικής σκέψης, από τις επαναστατικές ιδέες του 17ου αιώνα μέχρι τα ζητήματα που εγείρονται στις ημέρες μας από τη θεωρία της εξέλιξης, τη γενετική, την πυρηνική φυσική και τη σύγχρονη κοσμολογία. Το βιβλίο καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων και αναπτύσσεται σε δύο μέρη –το μεν πρώτο αναφέρεται σε επεισόδια από την ανάπτυξη της επιστήμης ενώ στο δεύτερο εξετάζονται επιμέρους θεματικές, όπως η σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία, η εκλαΐκευση της επιστήμης, η επίδραση που ασκεί ο πόλεμος στην εξέλιξη της επιστήμης και η θέση των γυναικών στην ιστορία της επιστήμης.

Τέλος, οι δύο αμερικανοί συγγραφείς ενθαρρύνουν τους αναγνώστες τους να δουν την Ιστορία ως ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων ανάμεσα στην επιστήμη και τη σύγχρονη κοινωνία και όχι ως μια σειρά ασύνδετων ονομάτων και ημερομηνιών: «Η Ιστορία είναι ένα αντικείμενο γύρω από το οποίο υπάρχουν διαφωνίες, επειδή τα τεκμήρια μπορούν να ερμηνευθούν με διαφορετικούς τρόπους και οι άνθρωποι ενδιαφέρονται με πάθος για την ερμηνεία που υποστηρίζουν. Θα δείτε πως οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τα τεκμήρια για να αμφισβητήσουν τους μύθους, αλλά θα πρέπει επίσης να είστε επιφυλακτικοί και κριτικοί όταν αξιολογείτε κάθε εναλλακτική ιστορία που σας προσφέρουν (συμπεριλαμβανομένης της δικής μας). Μπορεί να μην είναι εύκολη δουλειά, αλλά θα σας αναγκάσει να έρθετε αντιμέτωποι με σημαντικά ζητήματα –και θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από την απομνημόνευση ονομάτων και ημερομηνιών».