Το γυάλινο κλειδί

Dashiel Hammett

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου

εκδ. Μεταίχμιο

Ολα τα ζόρικα τα περιμένει ο αναγνώστης από έναν νουάρ ήρωα του Χάμετ. Οταν μάλιστα είναι κυνικός και συμμέτοχος σε παιχνίδια για την εξουσία ενός γερουσιαστή την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, τότε η εξιχνίαση της δολοφονίας του γιου τού γερουσιαστή Χένρι στο «Γυάλινο κλειδί» είναι μόνο η πρόφαση. Σκοπός του, να μιλήσει για διαφθορά μεταξύ Τύπου, αστυνομίας, πολιτείας και σχέσεών τους με κάποιους παράγοντες, όπως ο Νέιντ Μάβινγκ, που ξύνει με το αριστερό μικρό του νύχι την άκρη από το μουστάκι του και προχωρά σε επίλυση προβλημάτων που συγκοινωνούν παραδόξως με εκείνα της μετα-μνημονιακής δικής μας πραγματικότητας.

Σελ.416, τιμή: 14,40 ευρώ.

Ορντο

Donald Westlake

Μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης

Εκδ. Αγρα

Ο κατεξοχήν συγγραφέας του νουάρ μυθιστορήματος με λέξεις καθημερινές γράφει για αδύνατες επανεκκινήσεις. Για το πώς ένας κελευστής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ζει το μούδιασμα ενός άνδρα, ο οποίος το 1974 στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ο αληθινός άνδρας» παρατηρεί ένα αμάξι εισαγωγής με μια κοπέλα στο καπό του. Ο Ορντο Τουπίκος ανακαλύπτει ότι η πρώτη του σύζυγος, που η μητέρα της τους χώρισε, έγινε εξώφυλλο ως σταρ του σινεμά και παγκόσμια θεά του σεξ. Οταν ο Ορντο προσπάθησε να επανασυνδεθεί μαζί της, διαπίστωσε πως δεν παύεις να είσαι το άτομο που είσαι και να γίνεσαι κάποιος εντελώς διαφορετικός.

Σελ. 144, τιμή: 10 ευρώ.

Αυτή η γλυκιά αρρώστια

Patricia Highsmith

Μτφ. Μαρία Λαϊνά

Εκδ. Μεταίχμιο

Το κίνητρο για έναν φόνο είναι συναισθηματικό, λέει η κλασική του είδους συγγραφέας, και το προσδιορίζει σε μια κατάσταση ζήλειας μεταξύ ενός παράνομου ζεύγους σε ήσυχο προάστιο της Νέας Αγγλίας. Μια νοικοκυρά που παίζει στο πιάνο μελωδίες του Σούμπερτ και του Μότσαρτ και πλένει τα πιάτα στον ρυθμό ενός συμβατικού γάμου, διαθέτει τα χαρίσματα μιας ολέθριας ανατροπής. Η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου τσέπης που εγκαινιάζει την εκδοτική σειρά ευπώλητων τίτλων μικρών διαστάσεων και μικρής τιμής. Σελ. 387, τιμή: 5,50 ευρώ.

Η εκδίκηση

Yrsa Sigurdardottir

Μτφ. Γωγώ Αρβανίτη

Εκδ. Μεταίχμιο

Η προφητική δύναμη των ονείρων, τα φαντάσματα ανθρώπων που είχαν παίξει ρόλο στη ζωή άλλων ανθρώπων και ο θάνατός τους. Το μεταφυσικό, η έλξη για την κατανόηση του ασυνειδήτου και η αγωνία της ύπαρξής μας να αναμετρηθεί με τους εσωτερικούς της δαίμονες υφαίνουν τον ιστό της δράσης γύρω από τους κεντρικούς χαρακτήρες ενός αντιπροσωπευτικού σκανδιναβικού μυθιστορήματος τρόμου νέας γενιάς. Η ισλανδή πολιτική μηχανικός – συγγραφέας μάς προκαλεί να αναμετρηθούμε με τη δική μας τακτοποιημένη ορθολογικά συνθήκη τρόπου ζωής και να αναζητήσουμε εξηγήσεις στη σφαίρα του μεταφυσικού. Σελ. 432, τιμή: 16,60 ευρώ.

Το Παρίσι εν καιρώ ειρήνης

Gilles Martin-Chauffier

Μτφ. Γιάννης Στρίγκος

Εκδ. Πόλις

«Αν νομίζετε πως όλοι οι καλοί μπάτσοι είναι αριστεριστές αλκοολικοί, καταθλιπτικοί και χωρισμένοι, πάψτε να διαβάζετε γαλλικά αστυνομικά. Είμαστε απλώς κάποιες φορές κουρασμένοι». Ο αστυνόμος Κερζενεάν μέσα στο χάος μιας μητρόπολης προσπαθεί να διαχειριστεί τις εκρηκτικές συνέπειες της απαγωγής ενός ανήλικου Εβραίου από την αραβική κοινότητα. Ο συγγραφέας, που τυγχάνει αρχισυντάκτης στις πολιτιστικές σελίδες του περιοδικού «Paris Match», παρουσιάζει την άνοδο του κοινοτισμού στο Παρίσι των δέκα και άνω εκατομμυρίων κατοίκων εμπλέκοντας στην υπόθεση Αφρικανούς και Ασιάτες, προκειμένου να ιχνογραφήσει λογοτεχνικά τη ρευστότητα της «αναγκαστικής συμβίωσης».

Σελ. 373, τιμή 15 ευρώ.

Ορυμαγδός

François Médéline

Μτφ. Γιάννης Καυκιάς

Εκδ. του Εικοστού Πρώτου

Ο κόσμος δεν είναι φιλικός, γι’ αυτό και πρέπει να φυλαγόμαστε από τη βαρβαρότητα των ανθρώπων, λέει ένα από τα «σκοτεινά» πρόσωπα του πρωτοεμφανιζόμενου γάλλου συγγραφέα για την υπόθεση στην οποία πραγματικά εγκλήματα που συνέβησαν στη Λυών τη δεκαετία του ’70 βρίσκουν τη μυθοπλαστική τους συνέχεια στα μέσα του ’90. Ενας μπράβος του υποκόσμου, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλικής Δημοκρατίας επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν και μία δημοσιογράφος έχουν ίδια συμφέροντα, τα οποία κάποιοι πασχίζουν να τα κρατήσουν κρυμμένα και κάποιοι να τα ξεδιαλύνουν ακόμη και με προσωπικό τίμημα. Σελ. 384, τιμή 18,10 ευρώ.

Μπλε νότες σε κόκκινο φόντο

Marcus Malte

Μτφ. Κώστας Κατσουλάρης

Εκδ. Κέδρος

Οι λάτρεις της παλιάς τζαζ μουσικής θα αγαπήσουν τον ρυθμό και τις αφορμές του Μάρκους Μάλτε για να ασχοληθεί με το αληθινό του πάθος, τη μουσική. Τα τραύματα της πρόσφατης αιματηρής ιστορίας του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου πλήττουν το Παρίσι. Ο φόνος μιας κοπέλας οδηγεί σε ένα κύκλωμα βαλκάνιων κακοποιών που έχουν την κάλυψη της πολιτικής εξουσίας. Και ο συγγραφέας αναθέτει καθήκοντα ντετέκτιβ σε έναν πιανίστα της τζαζ κι έναν πολύγλωσσο φιλόσοφο-ταξιτζή, εισπράττοντας το γαλλικό βραβείο λογοτεχνίας μυστηρίου του 2012.

Σελ. 402, τιμή 16,60 ευρώ.

Αστυνομία

Jo Nesbo

Μτφ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη

Εκδ. Μεταίχμιο

Ο διάσημος και ευπώλητος νορβηγός συγγραφέας ρίχνει τον ανορθόδοξο ήρωά του, ντετέκτιβ Χάρι Χόλε σε μια «οικογενειακή» υπόθεση. Ενας δολοφόνος τριγυρίζει στους δρόμους του Οσλο και δολοφονεί αστυνομικούς. Τα θύματα βρίσκονται σε τόπους εγκλημάτων που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν και ο Χάρι μοιάζει ανήμπορος να αντιμετωπίσει τη βία των φόνων. Η δέκατη περιπέτειά του πούλησε 23 εκατομμύρια αντίτυπα καθώς το σασπένς με το οποίο ο Νέσμπο τρέφει τους αναγνώστες του κορυφώνεται σε σημείο που χρειάζεται χρόνος ελεύθερος από υποχρεώσεις για να αφιερωθείτε στην απόλαυση του τρόμου. Σελ. 696, τιμή: 18,80 ευρώ.

Τίτλοι τέλους. Ο επίλογος

Πέτρος Μάρκαρης

Εκδ. Γαβριηλίδης

Ενας Ελληνας της Γερμανίας έρχεται στην Ελλάδα να εγκαταστήσει αιολικά πάρκα, αλλά αυτοκτονεί. Τον βρίσκουν κρεμασμένο. Η γερμανική πρεσβεία παίρνει όμως ένα σημείωμα που λέει: «Ο Ανδρέας Μακρίδης δεν αυτοκτόνησε. Τον σκότωσαν οι «Ελληνες του ’50″». Ο αστυνόμος Χαρίτος αναλαμβάνει δράση. Με ένα τέτοιο μυστήριο κλείνει η «Τριλογία της κρίσεως» που τελικά έγινε τετραλογία. Και ο πολιτικός συγγραφέας υπογράφει ένα αστυνομικό βιβλίο αυτή τη φορά χωρίς κανέναν γνωστό επώνυμο. «Γιατί και οι απλοί άνθρωποι κάνουν λάθη. Δεν φταίνε πάντα μόνο οι άλλοι, όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς στην Ελλάδα». Σελ. 296, τιμή 18,11 ευρώ.

Περαστικός

Paco Ignacio Taibo II

Μτφ. Κρίτωνας Ηλιόπουλος

Εκδ. Αγρα

Στο Μεξικό της δεκαετίας του 1920ένας ισπανός αναρχικός κυκλοφορεί στους εργατικούς κύκλους σπέρνοντας τον σπόρο της εξέγερσης. Ο δημοφιλής Τάιμπο ΙΙ παίζει με τις έννοιες του μυθιστορήματος, της ιστορίας, της πολιτικής και της μνήμης. Υφαίνει το νέο του μυθιστόρημα αναζητώντας τον ήρωά του στο πρόσωπο του Σεμπάστιαν Σαν Βισέντε με βάση πληροφορίες ντοκουμέντων, αστυνομικές αναφορές, πληροφορίες ξένων μυστικών πρακτόρων, άρθρα εφημερίδων, σημειώσεις συμμετεχόντων στα γεγονότα που συνέβησαν στο Ταμπίσκο, στο Ατλίσκο, τη Βερακρούς και την Πόλη του Μεξικού. Σελ. 176.

Στα μονοπάτια του καπνού

Βασιλική Λεβεντάκη

Εκδ. Λιβάνη

Δραπετσώνα, 1930. Ο αστυνόμος Ηλίας Μαντάς αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονίας μιας νεαρής πόρνης. Στο πλευρό του θα σταθεί ο φημισμένος γιατρός Πέτρος Φραζής. Αιτία, ένας περίτεχνος γρίφος που μοιάζει να ενώνει τους δρόμους τους, καθοδηγώντας τους μέσα από το αινιγματικό του περιεχόμενο. Σύντομα οι δυο άνδρες θα βρεθούν στην Καβάλα. Κυκλωμένοι από τα μεθυστικά αρώματα του καπνού, που μαρτυρούν τη δύναμη και την ευρωστία των καπνεμπόρων απ’ τη μια και την ανέχεια, τον κάματο, τη φθίση των καπνεργατών απ’ την άλλη, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι του μυστηρίου. Μια δεύτερη δολοφονία επιβεβαιώνει τις υποψίες τους για τον χορό θανάτου που έχει στηθεί με σκηνικό τη Μέκκα του καπνού.

Σελ. 318, τιμή 15 ευρώ.

Λιβυκή έξοδος

Tito Topin

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδ. Αγρα

Με φόντο τις αχανείς ερημικές εκτάσεις της Βόρειας Αφρικής, ο Μαροκινός Τίτο Τοπέν γράφει ένα νουάρ θρίλερ στις ημέρες της πτώσης του Καντάφι. Στη διάρκεια των βομβαρδισμών των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων την περίοδο της πτώσης του Καντάφι και του λιβυκού εμφύλιου πολέμου ξεκινά η οδύσσεια μιας ομάδας φυγάδων που διασχίζουν την έρημο προσπαθώντας να φτάσουν στην Τρίπολη. Ο άγγλος αλκοολικός και κυνικός γιατρός, ο γάλλος πιλότος, Αφρικανοί από γειτονικές χώρες και δύο Λίβυοι επιβαίνουν σε ένα Land Cruiser και συναισθάνονται την πλάνη της πολιτικής: «Οι πολιτικοί μάς τρομοκρατούν με σκοπό να τους παρακαλάμε για να μας προστατέψουν». Σελ. 264, τιμή: 12 ευρώ.

Εκδικητές

Lotte & Sǿren Hammer

Μτφ. Χρήστος Καψάλης

Εκδ. Μίνωας

Οι συγγραφείς είναι αδέλφια και άρχισαν να γράφουν μαζί από το 2004. Ο ήρωάς τους, ο επιθεωρητής Κόνραντ Σίμονσεν, ξεκίνησε δράση με τους «Εκδικητές» το 2010 στη Δανία εξετάζοντας ένα έγκλημα αυτοδικίας. Οταν δύο παιδιά αντικρίζουν πέντε γυμνά πτώματα βάναυσα παραμορφωμένων ανδρών να κρέμονται από την οροφή του γυμναστηρίου στο σχολείο τους. Ο Σίμονσεν αντιλαμβάνεται ότι η σκηνή θυμίζει δημόσια εκτέλεση, ενώ το ξέσπασμα της κοινής γνώμης τον φέρνει αντιμέτωπο με ομάδες τιμωρών που θέλουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.

Σελ. 544, τιμή: 17 ευρώ.

Ο κόσμος τού Κουρτ Βαλάντερ

Henning Mankell

Μτφ. Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδ. Ψυχογιός

Ο επιθεωρητής Κουρτ Βαλάντερ αποφασίζει να κάνει μετακόμιση από τη σουηδική πόλη Ισταντ σε ένα σπίτι στην επαρχία, όπως ήταν το όνειρό του. Ομως στον κήπο των ονείρων του ανακαλύπτει μια σειρά από πτώματα, θαμμένα τουλάχιστον για 50 χρόνια. Ο Βαλάντερ και οι συνάδελφοί του ανατρέχουν στο παρελθόν για να λύσουν τον εφιαλτικό γρίφο αυτής της τραγωδίας. Οι φανατικοί αναγνώστες του Βαλάντερ θα απολαύσουν το παράρτημα του βιβλίου με πολιτιστικές αναφορές, πρόσωπα και μέρη που ήδη έχουν περάσει στα μυθιστορήματα της σειράς «Ιστορίες του επιθεωρητή Βαλάντερ».

Σελ. 208, τιμή: 13,30 ευρώ

Νυχτερινή Ριβιέρα

Emily Barr

Μτφ. Χρήστος Καψάλης

Εκδ. Ψυχογιός

Νυχτερινή Ριβιέρα ονομάζεται το τρένο που συνδέει το Λονδίνο με την Κορνουάλη. Αυτό το δρομολόγιο παίρνει η Λόρα Φιντς για να επιστρέψει στην τακτοποιημένη αλλά βαρετή ζωή της με τον Σαμ. Στο ίδιο τρένο θα γνωρίσει τον Γκάι που θα γίνει ο παράνομος δεσμός της. Μια νύχτα ένας φόνος θα αλλάξει τη ρουτίνα της Νυχτερινής Ριβιέρας και η Λάρα θα εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Η φίλη της Αϊρις θα αναλάβει δράση και θα την αναζητήσει δίνοντας έτσι ευκαιρία στην Εμιλι Μπαρ, πρώην δημοσιογράφο της εφημερίδας «Guardian», να ξεδιπλώσει την αγάπη της για το Λονδίνο. Σελ. 456, τιμή: 16,60 ευρώ.