«Στον ορίζοντα υπήρχε μια σκοτεινή γραμμή. Ο Σέρλοκ την έβλεπε καθώς ατένιζε τον ουρανό. Στο σύνολό του, ο ουρανός ήταν γαλανός κι ανέφελος, όμως εκεί μακριά σταδιακά έπαιρνε ένα μπλαβί αρρωστημένο χρώμα, σαν παλιός μώλωπας. Θα μπορούσε να υποθέσει πως ήταν στεριά, αλλά βρισκόταν στα δυτικά του πλοίου και η μοναδική ορατή στεριά ήταν στ’ ανατολικά τους –το νότιο άκρο της Αφρικής».

Ο Σέρλοκ βρίσκεται πάνω στο «Γκλόρια Σκοτ», ένα πλοίο που σάλπαρε από το Λονδίνο για τη Σαγκάη, και όπως όλοι οι λαθρεπιβάτες, όταν τους ανακαλύπτουν, είναι αναγκασμένος να δουλέψει σκληρά. Δεν ξέρει πώς του συνέβη αυτό. Κάποιοι τον απήγαγαν και τον μετέφεραν ναρκωμένο από το Φάρναμ όπου ζούσε στο Λονδίνο και όταν ξύπνησε βρέθηκε πάνω στο πλοίο.

Βρισκόμαστε στα 1860, κινητά δεν υπάρχουν, η Απω Ανατολή δεν συνδέεται καν τηλεγραφικά με τη Δύση, το αγόρι λοιπόν δεν μπορεί να καλέσει τον Μάικροφτ, τον μεγαλύτερο αδελφό του, να έρθει να τον σώσει. Αξιοποιεί τον χρόνο του δίπλα στον κινέζο μάγειρο που του μαθαίνει καντονέζικα και τάι τσι χουάν (πολεμική τέχνη), δεξιότητες που θα αποδειχθούνπολύτιμες στην Κίνα όπου τελικά θα βρεθεί άσχημα μπλεγμένος. Ο Σέρλοκ δεν είναι άλλος από το δημιούργημα του Κόναν Ντόιλ, ο διασημότερος ντετέκτιβ του κόσμου, σε εφηβικές περιπέτειες που περιγράφονται στο «Δάγκωμα του φιδιού», το πέμπτο βιβλίο της απολαυστικής σειράς «Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς» που έγραψε ο βρετανός Αντριου Λέιν για παιδιά και εφήβους,με την έγκριση του Conan Doyle Estate. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και εντάσσεται στην κατηγορία βιβλίων για νέους και εφήβους από 12 ετών, που μπορούν όμως να διαβαστούν και από ενηλίκους.

Ο ενήλικος Σέρλοκ Χολμς έχει χαρακτήρα πολύπλοκο, μυστικοπαθή, ιδιότροπο, ανεξάρτητο, συναισθηματικό και μυαλό λαμπερό. Οι γνώσεις του καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων και ο αναλυτικός, συνήθως ψυχρός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα είναι σαφώς αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας και σπουδών. Ο Αντριου Λέιν αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση ενσαρκώνοντας στα βιβλία της σειράς έναν έφηβο που περνάει από κάθε είδους δοκιμασία πριν γίνει ο πιο διάσημος ενήλικος ντετέκτιβ του κόσμου.