Χωρίς κόμικς Ντίσνεϊ (έπαψαν να εκδίδονται στην Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο), με πολύ λιγότερες εκδόσεις ιστοριών με υπερήρωες και με τη νέα περιπέτεια του Αστερίξ να μην έχει ακόμα μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα ελληνικά (αναμένεται τον Ιανουάριο), η φετινή χρονιά έχει συγκριτικά πολύ λίγους τίτλους για όσους επιμένουν να διαβάζουν αφηγήματα με εικόνες. Πιο ενδιαφέρον για τον έλληνα αναγνώστη, το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου «Καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς», από γάλλους καλλιτέχνες.

…καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Sylvain Ricard, Myrto Reiss (σενάριο), Daniel Casanave (σχέδιο)

Από το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου

Εκδόσεις Polaris

Το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου είναι πολυδιαβασμένο και πολυσχολιασμένο αφήγημα, βιωματικού χαρακτήρα, που περιγράφοντας τα ταραγμένα χρόνια του εμφυλίου και της μετεμφυλιακής περιόδου, παράλληλα με το εμφυλιοπολεμικό κράτος της Δεξιάς των βασανιστηρίων αποτυπώνει κριτικά τη γραφειοκρατία και τον αυταρχισμό των αριστερών συντρόφων του. Το σενάριο μένει πιστό στο κλίμα του βιβλίου, ενώ ο σχεδιαστής –που κατά τη γνώμη ενός φίλου που παρακολουθεί τα γαλλικά κόμικς, «σχεδιάζει πιο γρήγορα απ’ τον ίσκιο του» –καταφέρνει να αποδώσει την εποχή που περιγράφει. Στα ενδιαφέροντα της ελληνικής έκδοσης, η χρήση αυτούσιων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Μίσσιου.

Σελ. 187, τιμή: 22 ευρώ

Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα

Julie Maroh

Μτφ. Κατερίνα Γεωργοπούλου

Εκδόσεις ΚΨΜ

Οσοι θεωρείτε ότι ένα από τα κινηματογραφικά συμβάντα του χειμώνα ήταν «Η Ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο κορίτσια προϋπήρξε σε κόμικς, που στη Γαλλία είχε εκδοθεί το 2010. Η κόμικς αφήγηση, βεβαίως, στην ουσία δεν είναι παρά η ιστορία μιας νεαρής αφηγήτριας που, σε κάποια σημεία, δεν κρύβει ότι κατακτά σιγά σιγά τα εκφραστικά μέσα της. Σχεδόν ρομαντική η γωνία της αφήγησης, διαθέτει νεύρο και τρυφερότητα, κάτι που το καθιστά πολύ περισσότερα από ένα στόριμπορντ της βραβευμένης στις Κάννες ταινίας, την οποία ενέπνευσε.

Σελ. 158, τιμή: 15 ευρώ

Iron Μan: Πρώτες περιπέτειες

Howard Chaykin (σενάριο), Gerald Parel (σχέδιο)

Μτφ. Σάββας Αργυρού

Εκδόσεις Anubis

Τη δεκαετία του 1980, ο Χάουαρντ Τσέικιν έγινε διάσημος με τη σειρά φαντασίας American Flag, η οποία διαδραματιζόταν στη Ρωσία τη μετασοβιετική περίοδο –κάτι που εκείνα τα χρόνια ήταν αδιανόητο. Παλαίμαχος πλέον, υπογράφει το σενάριο μιας σύγχρονης εκ νέου ανάγνωσης του ιδρυτικού μύθου ενός από τους στιβαρότερους υπερήρωες της Μάρβελ, του Iron Man, alter ego του δισεκατομμυριούχου κατασκευαστή οπλικών συστημάτων Τόνι Σταρκ, ο οποίος απάγεται, σοβαρά τραυματισμένος, από τρομοκράτες –και μόνο χάρη στην ευρηματικότητα του παθιασμένου επιστήμονα καταφέρνει να επιβιώσει. Ενδιαφέρον πάντρεμα ενός ευρηματικού παραδοσιακού αφηγητή με την τζίτζιταλ αισθητικής εικόνα των υπερηρωικών κόμικς της εποχής μας – με αφορμή μια κινηματογραφική ταινία.

Σελ. 135, τιμή: 16 ευρώ

Batman – Gotham by Gaslight

Brian Augustyn (σενάριο) – Mike Mignola (σχέδιο)

Μτφ Αλέξανδρος Μακρυδάκης

Εκδόσεις Anubis

To 1989, η DC Comics άρχισε μία σειρά κόμικς με υπερήρωες που, προικισμένοι με τις γνωστές υπεράνθρωπες δυνάμεις, δρούσαν αντιμέτωποι με το έγκλημα στο απώτερο ιστορικό παρελθόν. Η πρώτη από εκείνες τις ιστορίες ήταν με τον Μπάτμαν, στην πάντα εξπρεσιονιστική Γκόθαμ Σίτι όπου δρα, αλλά σε μια εποχή που τα βράδια λουζόταν στο φως του γκαζιού. Ο κακός της ιστορίας αυτής είναι ξεχωριστός. Είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Ο Μάικ Μινόλα που σχεδιάζει την ιστορία, στην πορεία έχει διακριθεί στη σειρά κόμικς Hellboy.

Σελ. 112, τιμή: 14 ευρώ

Το επιπληκτικό ποδήλατο

Edward Gorey

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης

Εκδόσεις Αγρα

Ο Εντουαρντ Γκόρεϊ (1925-2000), ερημίτης της Αμερικής, χορευτής με τον Μπαλανσίν, «Βραχμάνος χίπης» και αφηγητής ιστοριών με σινική μελάνη, μυστηριώδης μορφή στους κύκλους της διανόησης της Αμερικής, επηρεασμένος από άπειρα διαβάσματα και, ούτως ή άλλως, «λοξός», μεταξύ των άλλων έχει αφήσει μερικές εντελώς ιδιότυπες ιστορίες που δεν μοιάζουν με τίποτα και άνετα θα μπορούσαν να είναι κόμικς. Το δεύτερο βιβλιαράκι του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, αφηγείται μια διαδρομή της Εμπλι και του Γιούμπερτ σε μια χώρα απροσδόκητων εικόνων, πάνω σε ένα ποδήλατο. Τρελά κέφια.

Σελ. 77, τιμή: 7 ευρώ

Κρακ – Komiks no 10

Τάσος Μαραγκός

Εκδόσεις Gemma Press

O Τάσος Μαραγκός είναι μανιακός των αμερικανικών ανεξάρτητων εκδόσεων, τη φόρμα των οποίων μιμήθηκε δημιουργικά. Η συνταγή του: μια παρέα αντισυμβατικών και, ταυτόχρονα, πολύ συνηθισμένων καθημερινών ανθρώπων που μεγαλώνουν με τις μανίες τους, τον αυτοσαρκασμό τους και την ιδέα της ελευθερίας, έτοιμοι να υπερασπιστούν τις μανίες τους απέναντι σε έναν κόσμο που σε πεθαίνει από την αφόρητη βαναυσότητά του και την πλήξη που προκαλούν οι κοινότοποι άνθρωποι. Σε αυτό το τεύχος, ο Φράνκι και ο Ντάνι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο με ένα καταραμένο κόμικς –σε μια horror αισθητική, με μαύρο και κόκκινο μελάνι, που θυμίζει τα παλιά λιθογραφημένα κόμικς των Εκδόσεων Ανεμοδουρά και Καμπανά.

Σελ. 32, τιμή: 5,50 ευρώ
Κουλούρι #5

Tomek

Εκδόσεις Gemma Press

Μπορείτε να φανταστείτε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης (με μπόλικο σουσάμι) να πρωταγωνιστεί σε κόμικς; Ο Tomek Giovanis είναι ευτυχισμένος που κατάφερε να βάλει λίγο σουρεαλισμό στην ελληνική αντίληψη για τις εικονογραφημένες αφηγήσεις, πολύ τρελό χιούμορ αλλά, κυρίως, πέντε λιλιπούτεια βιβλία που δεν πάσχουν από διδακτισμό και απεχθάνονται την κοινοτοπία. Προσωπικώς, λάτρης αυτού του μινιμαλιστικού τρόπου και της απροσδόκητης ενορχήστρωσης ασπρόμαυρων σημάτων, αναφωνώ μαζί με τους θαυμαστές του καλλιτέχνη (δεν είναι πολλοί, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότεροι): αν ο Captain Beefheart έκανε κόμικς, μάλλον θα τον έλεγαν Tomek. Δίδαγμα: μην υποτιμάτε τα μικρά πράγματα.

Σελ. 24, τιμή: 3 ευρώ