Δεν είναι μόνο η κραυγή του Νίκου Μιχαλολιάκου «Ζήτω η νίκη» (Sieg Heil) που παραπέμπει στον ναζισμό. Ολα παραπέμπουν. Το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» είναι το κεντρικό της χιτλερικής νεολαίας (Blut und Ehre), απαγορευμένο σήμερα στη Γερμανία. Τα τατουάζ με τη σβάστικα, οι Θερμοπύλες. Οτι ακόμη και για την εκδήλωση των Ιμίων επιλέγουν την 30ή Ιανουαρίου, που συμπίπτει με την ορκωμοσία του Χίτλερ ως καγκελαρίου του Ράιχ. Είναι και ο τρόπος που συγκεντρώνονται τα τάγματα εφόδου από ανθρώπους πιστούς στην ιεραρχία, αλλά που συχνά δεν γνωρίζει συχνά ο ένας τον άλλον και μαζεύονται για να χτυπήσουν στόχους που δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Κυρίως ξένους αρχικά, όλο και περισσότερους Ελληνες, αργότερα. Οχι, πάντως, όλους τους ξένους. Κυρίως τους έντιμους μεροκαματιάρηδες που δεν διαθέτουν στήριξη από κάποια ομάδα. Οι Νιγηριανοί θύματα ρατσιστικής βίας είναι αναλογικά ελάχιστοι, κάτι μάλλον όχι άσχετο με την παρουσία ένοπλων νιγηριανών διακινητών ουσιών και γυναικών, λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου.

Το βιβλίο του, με τον τίτλο «Τα «καθαρά χέρια» της Χρυσής Αυγής. Εφαρμογές ναζιστικής καθαρότητας», μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδ. Μεταίχμιο και είναι το πρώτο για το θέμα που λαμβάνει υπόψη τις συλλήψεις. Γράφτηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του το καλοκαίρι, αλλά ολοκληρώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Παπαϊωάννου συγκεντρώνει και αναλύει επί πολλά χρόνια στοιχεία για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα.

Η Χρυσή Αυγή, κατά τη γνώμη του, είναι καθαρά ναζιστικό μόρφωμα και δεν πρέπει να την αποκαλεί κανείς απλώς Ακροδεξιά ή φασιστικό κόμμα. Η βία της δεν αποτελεί απλώς προεκλογική υπόσχεση, είναι παράλληλα πρόγραμμα και υλοποίηση του προγράμματος αυτοστιγμεί, είναι μήνυμα, μέσο και σκοπός μαζί και αυτό ήδη από την εποχή της ίδρυσής της.

Με αφορμή τη γνωστή φράση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, «αυτά τα χέρια μπορεί καμιά φορά να χαιρετούν έτσι, αλλά είναι καθαρά χέρια. Δεν είναι βρώμικα, δεν έχουν κλέψει», ο Κωστής Παπαϊωάννου επιχειρεί μια προσέγγιση του φαινομένου από τη σκοπιά της λειτουργίας της ως «εθνικού απολυμαντικού», που μας καθαρίζει από «λοιμώδη νοσήματα» όπως η «κακή» εκπαίδευση, τέχνη, διανόηση.

Η χρυσαυγίτικη καθαρότητα, ανάλογη της ναζιστικής καθαρότητας του Χίτλερ, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί πρώτα ως «εθνική καθαρότητα» στο ζήτημα του μεταναστευτικού και μετά, λόγω κρίσης, και ως «κάθαρση» ενός «σάπιου πολιτικού συστήματος». Δεν είναι μόνο που ο άγνωστος τότε Παναγιώταρος ήθελε να κάνει «κολέγιο» τις πλατείες, ήδη όταν ανέμενε να βγάλει το κόμμα του δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα (υποσχόμενος μάλιστα «πογκρόμ», βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» 13/10/2010). Είναι και τα απίστευτα κείμενα που έχουν γραφτεί κατά καιρούς στα επίσημα έντυπα της οργάνωσης, που προκαλεί φρίκη και μόνο η σκέψη ότι θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσουν βάση διακυβέρνησης:

«Τα κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοί, οι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων γονιδίων, οι αθεράπευτα αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι, θα πρέπει να υποβάλλωνται σε στείρωση. Η φυσική επιλογή, η στείρωσις και η ευθανασία είναι ορθές (…)», κείμενο δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, ενώ παρόμοιες θέσεις υποστήριξε και ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος σε εκπομπή του Γ. Τράγκα στον Σκάι.

Φυσικά, εκτός από την υγεία, υπάρχει «πρόγραμμα» και για την παιδεία: «Ειδικές εξετάσεις για τους διδάσκοντες ώστε να επιβεβαιωθεί το γνωστικό τους επίπεδο και η εθνική τους συνείδηση. Διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες». Οταν καταγγέλθηκαν από πανεπιστημιακούς, απειλές, εκβιασμοί και τρομοκρατία, η απάντηση ήταν: «Πρόκειται για μία αστεία αναφορά ενός δικτύου ανθελλήνων πανεπιστημιακών (…) Εξω οι μαρξιστές και οι διεθνιστές από τη δημόσια εκπαίδευση. Θέλουμε εκπαίδευση Ελληνική!». Κατά τη Χρυσή Αυγή, εξάλλου, οι εκπαιδευτικοί στην επέτειο του Πολυτεχνείου, «με άθλια ψέματα προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις αγνές ψυχές των μικρών παιδιών κάνοντάς τα να μισούν το στρατό».