Σήμερα όλοι στην Ελλάδα μιλάμε για το αστυνομικό, ενίοτε στα όρια του κορεσμού. Ωστόσο πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι, με εξαίρεση τον Γιάννη Μαρή, το αστυνομικό το έφερε ο πελαργός στην Ελλάδα. Και όμως η αστυνομική λογοτεχνία ξεκίνησε στην Ελλάδα τον Μεσοπόλεμο, πολύ πριν εμφανιστεί ο Μαρής, με το περιοδικό «Μάσκα», το οποίο ήταν η ελληνική εκδοχή του αμερικανικού περιοδικού αστυνομικής λογοτεχνίας «Black Mask».

Ο Τζίμμυ Κορίνης είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της «Μάσκας» και ίσως ο μόνος που εξακολουθεί να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα ώς σήμερα, ενώ έχει μείνει ταυτόχρονα πιστός στο είδος του αστυνομικού που καλλιεργήθηκε μέσα από τις σελίδες του περιοδικού.

Το τελευταίο μυθιστόρημά του «Επιθανάτιος γρίφος» (εκδ. Γαβριηλίδης), μολονότι εκτυλίσσεται στο παρόν, έχει τη δομή του κλασικού αμερικανικού αστυνομικού με συχνές ανατροπές, που είναι άλλωστε και το σήμα κατατεθέν του. Εχει όμως και κάτι άλλο: ένα αστυνομικό τρίο, με άριστα δουλεμένες σχέσεις, το οποίο προσπαθεί να διαλευκάνει ένα έγκλημα με προσωπικές διαστάσεις.