Ο Απρίλιος μπήκε δυνατά για τη μεταφρασμένη λογοτεχνική παραγωγή με κάθε είδους βιβλία, από τους πιο απαιτητικούς ΜακΓιούαν και Αντριτς έως τους «αστυνομικούς» Μάνκελ και Σόντερμπεργκ, τον Εσνόζ ως βιογράφο του Νίκολα Τέσλα, αλλά και τη «δική μας» πια Βικτόρια Χίσλοπ

Ian McEwan

Χαμένο παιδί

Μτφ. Κατερίνα Σχινά, Εκδ. Πατάκη, σελ. 398, τιμή 17,90 ευρώ

Εννέα μυθιστορήματα αυτού του σημαντικού σύγχρονου βρετανού συγγραφέα έχουν εκδοθεί στα ελληνικά από τη δεκαετία του ’80, με πιο πρόσφατο το «Solar» πριν από δύο χρόνια. Το «Χαμένο παιδί» είναι από τα παλιά του βιβλία που τώρα βγαίνει και στα ελληνικά και πραγματεύεται τη ζωή ενός ζευγαριού έπειτα από ένα καταστροφικό γεγονός: ο άντρας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αποσπάται για μια στιγμή σε μια ουρά και χάνει την τρίχρονη κόρη του, η οποία πέφτει θύμα απαγωγής. Η σχέση των γονιών χαλάει, το ποτό και η απάθεια αντικαθιστούν το συναίσθημα ενώ ο χρόνος γίνεται κάτι σχετικό, κολλάει σε ορισμένες στιγμές ή βιώνεται μόνο ως μνήμη και όχι ως παρόν. Κάπου στο φόντο υπάρχει επίσης η Μάργκαρετ Θάτσερ και η εποχή της…

Jean Mattern

Από μέλι και γάλα

Μτφ. Εύα Καραϊτίδη, Εκδ. Εστία, σελ. 121, τιμή 12 ευρώ

Ο Ζαν Ματέρν, συγγραφέας και υπεύθυνος έκδοσης ξενόγλωσσης λογοτεχνίας στον εκδοτικό οίκο Γκαλιμάρ, θα βρίσκεται τη Δευτέρα στον Ιανό, όπου θα συζητήσει για τα βιβλία του με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη. Το «Από μέλι και γάλα», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε, είναι νουβέλα με ρίζες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις απίστευτες μετακινήσεις πληθυσμών που αυτός προκάλεσε. Εχει επίσης να κάνει με τις επιρροές και τις πιέσεις Γερμανών και Ρώσων στον ουγγρικό πληθυσμό. Ο συγγραφέας είναι Αλσατός με κεντροευρωπαϊκές ρίζες.

Jean Echenoz

Αστραπές

Μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης, Εκδ. Πόλις, σελ. 152, τιμή 14 ευρώ

Ο βραβευμένος με Γκονκούρ και Μεντισίς Ζαν Εσνόζ γράφει εδώ μια μυθιστορηματική βιογραφία του Νίκολα Τέσλα, του ιδιόρρυθμου όσο και ιδιοφυούς σέρβου φυσικού και εφευρέτη με τη συναρπαστική ζωή στις ΗΠΑ, τη σύγκρουσή του με τον Τόμας Εντισον, τη συμβολή του στην καθιέρωση του εναλλασσόμενου ρεύματος, τις περιπέτειές του με το FBI και πολλά άλλα. Ο Εσνόζ εστιάζει στην ανθρώπινη πλευρά αυτού του σημαντικού ανθρώπου που αψηφούσε το κέρδος, ζούσε σπάταλα και ήταν γοητευτικός, στην άνοδο και στην αναπόφευκτη παρακμή και πτώση του.

Henning Mankell

Το φθινόπωρο

του Κουρτ Βαλάντερ

Μτφ. Λύο Καλοβυρνάς, Εκδ. Ψυχογιός, σελ. 548, τιμή 17,70 ευρώ

Το συγκινητικό τέλος της καριέρας του αυτοκαταστροφικού, μοναχικού και ευαίσθητου αστυνομικού Κουρτ Βαλάντερ που πρωταγωνιστεί σε όλα σχεδόν τα αστυνομικά βιβλία του Χένινγκ Μάνκελ. Ο Βαλάντερ παθαίνει Αλτσχάιμερ, όπως ο πατέρας του παλαιότερα. Προλαβαίνει, βέβαια, να εξιχνιάσει για τελευταία φορά μια δύσκολη υπόθεση, αυτήν της εξαφάνισης ενός απόστρατου αξιωματικού του Ναυτικού που τυγχάνει και σύντροφος της κόρης του. Η υπόθεση έχει πλοκάμια κατασκοπείας και Ψυχρού Πολέμου…

Ivo Andric

Η καταραμένη αυλή

Μτφ. Χρήστος Γκούβης, Εκδ. Καστανιώτη, σελ. 136, τιμή 9,59 ευρώ

Σε αυτή τη νουβέλα ο νομπελίστας συγγραφέας μιλάει για τη «μεγαλύτερη φυλακή της Κωνσταντινούπολης», η οποία, μεταφορικά, θα μπορούσε να είναι και οποιαδήποτε αυταρχική εξουσία. Ο Αντριτς αποτελεί και σήμερα το σύμβολο όσων ήθελαν να παραμείνει η Γιουγκοσλαβία ενωμένη. Για την ένωση των νότιων Σλάβων πάλεψε από πολύ νέος και την υπηρέτησε είτε στην προπολεμική εκδοχή του βασιλείου είτε στην εκδοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Alexander Soderberg

Ο ανδαλουσιανός φίλος

Μτφ. Δημήτρης Φωτόπουλος, Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 564, τιμή 17,70 ευρώ

Το σκανδιναβικό μυθιστόρημα κάνει θραύση καθώς ο Μάνκελ έστρωσε τον δρόμο με ροδοπέταλα. Το νέο εκδοτικό φαινόμενο ακούει στο όνομα Αλεξάντερ Σόντερμπεργκ, είναι επίσης Σουηδός και η τριλογία του πουλήθηκε το 2011 σε τριάντα χώρες προτού καν εκδοθεί στα σουηδικά. Εως τότε ήταν σεναριογράφος και είχε διασκευάσει για την τηλεόραση, μεταξύ άλλων, τα βιβλία της Καμίλα Λάκμπεργκ. Ο «Ανδαλουσιανός φίλος» ξεφεύγει πάντως από τη γραμμή των Σκανδιναβών: αποφεύγει την απόλυτη διασύνδεση με τα τοπία των βορείων χωρών και αποτελεί ένα διεθνές αστυνομικό θρίλερ με συνδικάτα εγκλήματος, ρώσους εκτελεστές, λατινοαμερικανούς εμπόρους ναρκωτικών. Πρωταγωνίστρια του συγγραφέα στην τριλογία είναι μια νοσοκόμα που λύνει μυστήρια, η Σοφί Μπρίνκμαν.

Eugen Ruge

Τις μέρες που

λιγόστευε το φως

Μτφ. Τέο Βότσος, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, σελ. 472, τιμή 17,50 ευρώ

Προτού κάνει την εμφάνισή του στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Τις μέρες που λιγόστευε το φως», ο Οϊγκεν Ρούγκε ήταν ήδη γνωστός στα γερμανικά γράμματα ως μεταφραστής του Τσέχοφ και θεατρικός συγγραφέας. Μεταφρασμένο σε 21 γλώσσες, το βιβλίο του 59χρονου συγγραφέα έγινε αμέσως μπεστ σέλερ έχοντας πουλήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 350.000 αντίτυπα. Επιπλέον, κατέκτησε τη σημαντικότερη λογοτεχνική διάκριση στη Γερμανία. Το βιβλίο καλύπτει χρονικά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και αναφέρεται στις εμπειρίες των μελών τεσσάρων γενεών μιας οικογένειας, τα οποία έζησαν στο Μεξικό, στη Ρωσία και στο Ανατολικό Βερολίνο. Οι ιστορίες τους εκτυλίσσονται σε 20 κεφάλαια, καθένα από τα οποία επικεντρώνεται στην οπτική ενός από τους χαρακτήρες, τους οποίους ο Ρούγκε έχει εμπνευστεί από τα μέλη της δικής του οικογένειας. Ο ίδιος άλλωστε, όπως και ο Αλεξάντερ, κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, γεννήθηκε στα Κεντρικά Ουράλια, όπου έζησε εκτοπισμένος ο πατέρας του, ο ιστορικός Βίλχελμ Ρούγκε.