Η ελληνική Ιστορία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρωταγωνιστεί στη νέα φουρνιά της ελληνικής πεζογραφίας αναγγέλλοντας με τον επισημότερο τρόπο ότι η εποχή της ανεμελιάς έχει λάβει τέλος

Δημήτρης Νόλλας

Το ταξίδι στην Ελλάδα

Εκδ. Ικαρος, σελ. 184, τιμή 14 ευρώ

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, ο Αρίστος, επιστρέφει το 1963 στη Θεσσαλονίκη με τρένο, τρία χρόνια μετά τη φυγή του στο Μόναχο. Το ταξίδι της επιστροφής είναι ένα ταξίδι στη μετεμφυλιακή εποχή, στο σκοτάδι των πολιτικών παθών με τα ανελέητα φονικά που, κατά τον Νόλλα, αντικατοπτρίζουν και μια διαμάχη άστεως – υπαίθρου, επίσης στις αναλογίες της μοίρας των απλών ανθρώπων, ηττημένων και νικητών –οι μεν εγκλωβίστηκαν σε ανατολικές χώρες, οι δε έφυγαν μετανάστες στη Γερμανία -, στον αμοραλισμό που, όχι τυχαία, σιγά σιγά εγκαταστάθηκε στο κυκλοφορικό σύστημα ανθρώπων οι οποίοι, κατά τα άλλα, ήξεραν ενστικτωδώς να κουβαλούν στο αίμα τους αιώνες ιστορίας…

Φίλιππος Φιλίππου

Ζωή και θάνατοςτου ΚωνσταντίνουΠαλαιολόγου

Εκδ. Ψυχογιός, σελ. 372, τιμή 16,60 ευρώ

Ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν, λέει στην ενδιαφέρουσα αυτή βιογραφία ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, ένας maudit, ένας καταραμένος της πολιτικής εξουσίας και της ζωής. Μας εισάγει και στην ιδιωτική του ζωή: δύο φορές χήρος, δεν μπορούσε να βλέπει δημόσια μια σύντροφό του, ωστόσο όλα συγκλίνουν στο ότι αυτή υπήρχε. Ηταν η Αννα Νοταρά, τελευταία γυναίκα της ζωής του, η οποία τον εγκατέλειψε λίγο πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης και διέφυγε στη Δύση.

Βασιλική Ηλιοπούλου

Η άσκηση του Ροτ

Εκδ. Πατάκη, σελ. 219, τιμή 11,90 ευρώ

Νέο μυθιστόρημα από τη συγγραφέα του «Σμιθ» (πήρε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2010) και κινηματογραφίστρια («Το πέρασμα», «Με μια κραυγή»). Ο πρωταγωνιστής, γιος ήρωα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, έρχεται στην Αθήνα για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, να δημοσιεύσει δηλαδή την προσωπική του μαρτυρία. Αυτό όμως ξυπνά τους δικούς του δαίμονες…

Μένης Κουμανταρέας

Θάνατος στο Βαλπαραΐζο

Εκδ. Πατάκη, σελ. 266, τιμή 14,70 ευρώ

Τις έσχατες ημέρες του τελευταίου ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας, του Εριχ Χόνεκερ, περιγράφει μυθοπλαστικά ο Μένης Κουμανταρέας. Ο Χόνεκερ ζούσε αυτοεξόριστος στη Χιλή όπου αρρώστησε βαριά. Στο βιβλίο ένας μυστηριώδης τύπος ονόματι Φελζενστάιν καλεί έναν νεαρό έλληνα ψυχίατρο να βοηθήσει τον Χόνεκερ που βρίσκεται σε κλινική. Ο Χόνεκερ μέσω μιας Χιλιανής αναθέτει στον έλληνα γιατρό τη μεταφορά ενός σημαντικού μηνύματος στην Ευρώπη. Ενα από τα θέματα του βιβλίου είναι ο κίνδυνος αναβίωσης του ναζισμού και ένα άλλο η στρεβλή πορεία που τράβηξαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα, αλλοιώνοντας αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο.

Γιάννης Καλπούζος

Η ουρανόπετρα

Εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 582, τιμή 17,70 ευρώ

Ιστορικό μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνιστεί η Κύπρος σε δύο διαφορετικές εποχές: στο 1570, εποχή του περάσματος της κυριαρχίας του νησιού από τους Ενετούς στους Οθωμανούς, και στο 1880, όταν το νησί πέρασε από την κυριαρχία των Οθωμανών στην κυριαρχία των Αγγλων. Ωμότητες, αλλά και Ελληνες που τσακώνονταν για το ποιον δυνάστη προτιμούσαν.

Δήμητρα Κολλιάκου

Το πρόσωπο του ουρανού

Εκδ. Πατάκη, σελ. 360, τιμή 15,90 ευρώ

Περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις νέων ζευγαριών στη σημερινή ρευστή εποχή, παιδιά μεικτών γάμων, σημερινές μάχες με την αβεβαιότητα σε αντιδιαστολή με πραγματικές μάχες άλλων γενεών που έζησαν πολέμους. Αλήθεια και μυθοπλασία συμπλέκονται με πεδίο δράσης τη Βρετανία, πραγματικό όμως αντικείμενο τη δυσκολία επικοινωνίας παρά τις γρήγορες μετακινήσεις που εξασφαλίζει η τεχνολογία στον κόσμο μας.

Στέφανος Δάνδολος

Η χορεύτριατου διαβόλου

Εκδ. Ψυχογιός, σελ. 475, τιμή 17,70 ευρώ

Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Αιγαίο και Εδιμβούργο. Ενα θρίλερ κατασκοπείας σε γκλάμουρ, ναζιστικό φόντο τη δεκαετία του 1930 με μοιραίους έρωτες και κυνικούς διπλωμάτες. Αλλά και με ένα πλάγιο βλέμμα σε όσα συμβαίνουν σήμερα.

Χρήστος Καραγιάννης

Η ιστορία ενόςστρατιώτη (1918-1922)

Επιμέλεια – σχολιασμός Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Εκδ. Κέδρος, σελ. 296, τιμή 12,50 ευρώ

Είναι το πρώτο ημερολόγιο ή βιβλίο αναμνήσεων, από τα πολλά που έχουν γραφεί για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο συγγραφέας – βετεράνος του πολέμου έχει συμμετάσχει σε όλη την κλίμακα των πολέμων και τους περιγράφει: Μακεδονικό μέτωπο, ουκρανική εκστρατεία, Μικρά Ασία και Καταστροφή της Σμύρνης. Με μικρές παρεμβάσεις από τον πεζογράφο Φίλιππο Δρακονταειδή, που εξασφαλίζουν τη ροή της αφήγησης και τη διασταύρωση των γεγονότων –όπου χρειάζεται υπάρχουν σχετικές υποσημειώσεις -, η αφήγηση του Χρήστου Καραγιάννη, η οποία βρέθηκε πολυγραφημένη μετά το 1970, ανεπιτήδευτη και άμεση, θεωρείται ότι μπορεί να αποτελεί αφετηρία ακόμη και για επανεκτίμηση ορισμένων γεγονότων.

Ελισάβετ Χρονοπούλου

Φοράει κοστούμι

Εκδ. Πόλις, σελ. 111, τιμή 10 ευρώ

Καθημερινές ιστορίες με αναπάντεχη τροπή περιγράφονται στο ελπιδοφόρο ξεκίνημα στην πεζογραφία μιας κινηματογραφίστριας, της δημιουργού ταινιών όπως το «Ενα τραγούδι δεν φτάνει» και «Ο Αννίβας προ των πυλών». Πρόκειται για συλλογή οκτώ διηγημάτων γραμμένων με ένταση και με χαρακτήρες που αποτυπώνονται στη μνήμη.