Η κρίση, εκτός από πρόχειρα ευχολόγια και απαξίωση, ενδέχεται να προκαλεί περίσκεψη, ενδοσκόπηση, στοχασμό. Η λογοτεχνία, αυτή η γηραιά κυρία με τα σκληρά ερωτήματα και τις αντένες, ακουμπά τις πληγές με το δάχτυλο
Η Αργεντινή σε κρίση

Ρedro Μairal Η ΧΡΟΝΙΑΤΗΣΕΡΗΜΟΥ

ΜΤΦ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΝΗΤΟΥ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ, 2010, ΣΕΛ. 358 Η Μαρία αντικρύζει το χάος μιας βιβλικής καταστροφής. Η κοσμοχαλασιά ερημώνει τις πόλεις, διαλύει τον πολιτισμό. Διαδηλωτές, προκηρύξεις, έλλειψη τροφής. Σπασμένες βιτρίνες, ανθρώπινα θύματα. Βαρβαρότητα. Μια πολιτική αλληγορία για την κρίση της Αργεντινής που σάρωσε τα πάντα. Γραμμένο με χιούμορ και ανθρωπογνωστικό έρμα. Μας αφορά, όσο κι αν κλείνουμε τα μάτια. Cesar Αira OΙΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟΦΛΟΡΕΣ

ΜΤΦ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΔΟΥ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων Αργεντινών αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης που γονάτισε τη χώρα, να ξεκινήσει μια παράξενη νυχτερινή δουλειά: διανέμουν πίτσες με τα πόδια. Μια ακτινογραφία της Αργεντινής, γραμμένη με παραδειγματική λιτότητα. Το θέατρο του παραλόγου μιας κοινωνίας που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Νέοι σε κρίση

Αntonio Scurati ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙΜΑΘΗΤΗΣ

ΜΤΦ. ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Ενα μυθιστόρημα για το «πνεύμα των καιρών» και την τυφλή βία. Ημέρα απολυτηρίων εξετάσεων σε ιταλικό λύκειο. Ενας μαθητής σκοτώνει όλους τους καθηγητές, εκτός από έναν. Στην πόλη ανάβει πόλεμος: δυο γενιές, η μία εναντίον της άλλης. Το πορτρέτο μιας νεολαίας, για την οποία όλοι μιλούν, όμως αυτή δεν έχει βρει ακόμα τη φωνή της.

Lionel Shriver ΠΡΕΠΕΙΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΟΝΚΕΒΙΝ

ΜΤΦ. ΓΩΓΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗ, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ενα βιβλίο για «το δίλημμα της μητρότητας», ένα δύσκολο- φεμινιστικό λένε κάποιοι- θέμα, που έγινε ευπώλητο. Τι συμβαίνει, όταν η μητρότητα δεν είναι ονειρεμένη εμπειρία; Πώς νιώθει μια μητέρα απέναντι στον έφηβο δολοφόνο γιο της; Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Ενα βιβλίο με σφιχτοπλεγμένη πλοκή και αφήγηση που δεν κρύβει τα ζόρια κάτω από το χαλάκι. Δυνατό και αξιανάγνωστο.

Juno Diaz Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΘΑΥΜΑΣΤΗΖΩΗ ΤΟΥOΣΚΑΡΓΟΥΑΟ

ΜΤΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ, ΕΚΔ. ΛΙΒΑΝΗ Οσκαρ Γουάο: υπέρβαρο αγόρι, πραγματικό έκτρωμα. Δεν έχει φίλους, ζει μια ζωή στο κεφάλι του. Η Λόλα είναι η μικρότερη αδελφή του, ο Γιούνι ο φίλος της. Οι ιστορίες τους αντικρύζονται και συμπλέκονται. Η μικροϊστορία των ηρώων υφαίνεται μαζί με τη μακροϊστορία. Ερωτας, θάνατος, βιβλία, πολιτική. Ο σαραντάχρονος συγγραφέας κέρδισε το Πούλιτζερ του 2008 επαξίως και θριαμβικά.

Αli Smith ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΥΝΑΝΤΑΑΓΟΡΙ

ΜΤΦ. ΜΑΙΡΗ ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗ, ΕΚΔ. ΤΟΠΟΣ Η γκέι λογοτεχνία συναντά το πολιτικό μυθιστόρημα. Το λεσβιακό ζευγάρι συνέχεται με δεσμούς συντροφικότητας, πολιτικής ιδεολογίας και πολιτικής πράξης. Η Αλι Σμιθ ξαναγράφει έναν, λεσβιακών προδιαγραφών, μύθο του Οβίδιου: τον εντάσσει σε νέα κοινωνικοπολιτισμικά συμφραζόμενα, χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας ή ηθικοδιδακτισμού.

Καθεστώτα σε κρίση

Μa Jian ΠΕΚΙΝΟΣΕΚΩΜΑ

ΜΤΦ. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΠΕΜΠΕΤΙΔΗ, ΕΚΔ. ΠΑΠΥΡΟΣ Ενα μυθιστόρημα στη μνήμη της «Γενιάς της Τιανανμέν». Πεκίνο, 4 Ιουνίου 1989. Ενας φοιτητής Βιολογίας πυροβολείται στο κεφάλι στη διάρκεια των επεισοδίων. Πέφτει σε κώμα. Παρακολουθεί, μέσα από τα θραύσματα του λόγου των ανθρώπων που τον επισκέπτονται, τη χώρα του να παραδίδεται στον πιο άγριο καπιταλισμό. Λυρισμός και χιούμορ. Ενα θέμα που δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε. Leonid Αndreyev Η ΣΚΕΨΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΜΤΦ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗΡΟΥΚ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ: RΙCΗΑRD DΑVΙΕS, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Ο Αντρέγιεφ ήταν απαγορευμένο όνομα στη Σοβιετική Ενωση επί Στάλιν. Οπως οι συγγραφείς της γενιάς του, ο Προυστ και ο Τζόις, ο Αντρέγιεφ είδε τη γέννηση ενός νέου κόσμου. «Ο κυβερνήτης» αναγνωρίζει στους επαναστατημένους εργάτες το δικαίωμα να τον σκοτώσουν. Στη «Σκέψη» ένας γιατρός-δολοφόνος κλείνεται σε ψυχιατρείο και γίνεται αντικείμενο έρευνας.

Αndr s Τrapiello ΜΕΡΕΣΚΑΙΝΥΧΤΕΣ

ΜΤΦ. ΣΧΟΛΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Ισπανικός εμφύλιος. 25 Μαΐου 1939, το πλοίο «Sinaia» αναχωρεί για το Μεξικό. Είναι φορτωμένο με Ισπανούς που παρέδωσαν τα όπλα. Ενα σημαντικό μυθιστόρημα για την Οδύσσεια των χαμένων. Δυστυχία και μεγαλείο. Ηρωες, που πολεμούν να διασώσουν το πολυτιμότερο: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Συναρπαστικό ανάγνωσμα- χωρίς ηθικοδιδακτισμούς, χωρίς συναισθηματισμούς, χωρίς αγκυλώσεις.

Οlaudah Εquiano ΤΟΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΦΗΓΗΜΑΤΗΣΖΩΗΣ ΤΟΥOΛΟΝΤΑ

ΕΚΟΥΙΑΝΟ, ΑΦΡΙΚΑΝΟΥ, ΣΚΛΑΒΟΥ ΣΤΗΝΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΤΦ. ΑΡΙΑΔΝΗ-ΜΑΡΙΑ ΑΛΑΒΑΝΟΥ, ΕΚΔ. ΑΣΒΟΣ Η ιστορία της δουλείας στην Ευρώπη και την Αμερική, μέσα από την προσωπική μαρτυρία ενός μαύρου. Τον απήγαγαν, έγινε σκλάβος και τελικά εξαγόρασε την ελευθερία του. Εζησε στο Λονδίνο του 18ου αιώνα. Συνοδεύεται από αναλυτικό πρόλογο και χρονολόγιο της δουλείας. Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1789, εποχή αναβράζοντος διαφωτισμού. Ενα κείμενο που θεωρείται σταθμός για το θέμα του.

Santiago Romcagliolo Η ΤΕΤΑΡΤΗΡΟΜΦΑΙΑ

ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Το «Φωτεινό μονοπάτι» υπήρξε η πιο θανατηφόρα αντάρτικη οργάνωση στην ιστορία της αμερικανικής ηπείρου. Ο χιλιανός Γκουσμάν, ο άνθρωπος που καθοδήγησε τη βία της οργάνωσης, θεωρούσε τον εαυτό του ως την «τέταρτη ρομφαία» του διεθνούς κομμουνισμού μετά τον Λένιν, τον Στάλιν και τον Μάο. Μια μαρτυρία για ένα πολύμορφο κοινωνικό φαινόμενο, ένα ντοκουμέντο με την υφή και τη γλώσσα της λογοτεχνίας.

Βarry Unsworth Η ΓΗΤΩΝΘΑΥΜΑΤΩΝ

ΜΤΦ. ΕΛΕΝΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Το 1914 ένας βρετανός αρχαιολόγος τίθεται επικεφαλής ανασκαφής στην έρημο της Μεσοποταμίας. Με αφορμή την ανασκαφή αυτή, ο συγγραφέας αποτυπώνει την πάλη δύο παρηκμασμένων αυτοκρατοριών. Τις δολοπλοκίες της Δύσης, που προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα κομμάτι της Μεσοποταμίας, του σημερινού Ιράκ. Η αφήγηση αποτυπώνει το παρελθόν και εξηγεί πολλά παρόντα δεινά.

Αntonio Τabucchi ΕΤΣΙΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΠΕΡΕΪΡΑ

ΜΤΦ. ΑΝΤΑΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Λισαβώνα, 1938. Δικτατορία Σαλαζάρ, ισπανικός εμφύλιος, ιταλικός φασισμός. Ο Περέιρα αναλαμβάνει την πολιτιστική σελίδα μιας μέτριας απογευματινής εφημερίδας. Ο ήρωας προσλαμβάνει τον πολιτισμό μέσα από το τελεσίδικο πρίσμα του θανάτου των συγγραφέων, αλλά και της λογοτεχνίας του παρελθόντος. Πολιτικός στοχασμός, ανθρωπιστική όραση. Συνοδεύεται από σημείωμα του συγγραφέα και συνέντευξή του.

Roy Lewis

ΓΙΑΤΙΕΦΑΓΑ ΤΟΝΠΑΤΕΡΑΜΟΥ

ΠΡΟΛΟΓΟΙ: ΤΕRRΥ ΡRΑΤCΗΕΤΤ, VΕRCΟRS, ΜΤΦ.ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΤΗ, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Μια χιουμοριστική εξιστόρηση για τα πιο ισχυρά και τρομακτικά πράγματα που ανακάλυψε το ανθρώπινο γένος: τη φωτιά, τα όπλα, τον γάμο. Επιστημονική φαντασία απ΄ την ανάποδη. Η εξιστόρηση της ζωής του homo sapiens. Με διαβασμένο- και ακονισμένο- χιούμορ.

Vassili Αxionov OΙΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ ΤΗΣΜΟΣΧΑΣ

ΜΤΦ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Μια αλληγορία της πλατωνικής «Πολιτείας» και μια καταγγελία της σταλινικής τυραννίας. Οι τελευταίοι μήνες του σταλινικού καθεστώτος με βιτριολικό χιούμορ. Από τη μυθοπλασία παρελαύνουν όλοι οι απουσιολόγοι της παράταξης και οι κομματικά βολεμένοι.

Ηρωες σε κρίση

Sandro Veronesi ΗΡΕΜΟΧΑΟΣ

ΜΤΦ. ΛΗΤΩ ΣΕΪΖΑΝΗ, ΕΚΔ. ΠΑΠΥΡΟΣ Ο Πιέτρο προσπαθεί να σώσει μια άγνωστη γυναίκα που πνίγεται στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η γυναίκα του πεθαίνει μπροστά στα μάτια της δεκάχρονης κόρης του. Η ζωή του Πιέτρο ποτέ πια δεν θα είναι η ίδια. Ενας άνδρας μόνος. Γραμμένο με χιούμορ και γνώση για τα ανθρώπινα. Το τραγικό αντικρύζεται με το κωμικό. Το ανομολόγητο πένθος και το ήρεμο χάος που ζούμε, χωρίς να βγάλουμε κιχ.

Ρhilip Roth Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

ΜΤΦ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΝΑ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Ο Σάιμον Αξελ είναι ένας εξηντάχρονος διάσημος- και εξαιρετικός- ηθοποιός. Ομως πιστεύει πως έχασε το ταλέντο του. Οι κριτικοί τον χλευάζουν. Η σύζυγος και το κοινό του τον εγκαταλείπουν. Ενας έρωτας με μια σαραντάχρονη τον αναζωογονεί. Θα χρειαστεί να πληρώσει το τίμημα. Ενα βιβλίο με θέμα την ώριμη ηλικία, το ταλέντο, το σεξ, τη ζωή και τον θάνατο. Με το νυστέρι, τον σαρκασμό και τον κρυμμένο σπαραγμό του Ροθ.

Carlos Fuentes ΤΑΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ, ΕΚΔ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ενα μυθιστόρημα σε εννέα διηγήματα. Εκτυλίσσεται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Επιτήδειοι πλούσιοι, μεσοαστοί που καταστράφηκαν οικονομικά, φτωχοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ολοι ονειρεύονται να περάσουν απέναντι, στη Γη της Επαγγελίας. Οι επιμέρους ιστορίες διαπλέκονται μεταξύ τους, με αποκορύφωμα το τελικό πολυφωνικό και παραληρηματικό κείμενο. Ο Φουέντες σε μεγάλη φόρμα.

Νick Ηornby Η ΤΖΟΥΛΙΕΤΓΥΜΝΗ

ΜΤΦ. ΣΠΕΡΕΛΑΚΗ ΤΙΤΙΝΑ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Η Αννι και ο Ντάνκαν είναι δεκαπέντε χρόνια ζευγάρι. Ταξιδεύουν στην Αμερική, για να θαυμάσουν την τουαλέτα που επισκέφθηκε ο μουσικός Τάκερ Κρόου, μονομανία του Ντάνκαν, προτού αποσυρθεί. Ενα μυθιστόρημα για τη γενιά των σαράντα και κάτι, τις εμμονές και τη ζωή με τους άλλους.

Richard Ford Η ΧΩΡΑ,

ΟΠΩΣΕΙΝΑΙ

ΜΤΦ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΟΥΓΚΟΣ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Ενας πενηνταπεντάρης ήρωας. Πρέπει να τα βγάλει πέρα με τον καρκίνο του προστάτη, την αποχώρηση της δεύτερης γυναίκας του, το δείπνο με την πρώτη γυναίκα και τα παιδιά του, τις προεδρικές εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ. Αρρώστια, πολιτική, οικογένεια. Τρία μεγάλα θέματα, σε ένα μυθιστόρημα που συζητήθηκε. Ενας καθημερινός ήρωας, που προσπαθεί να ζήσει και να εννοήσει τη ζωή του. Ενας συγγραφέας που σκάβει βαθιά.

W.G. Sebald ΑΙΣΘΗΜΑΙΛΙΓΓΟΥ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΪΤΑΝΗ, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Ο συγγραφέας συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία, αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, ταξιδιωτικές διηγήσεις, φωτογραφικά τεκμήρια, με τον βίο και την εμπειρία άλλων συγγραφέων. Σταντάλ και Κάφκα. Η ελκυστική μελαγχολία τους. Τεχνουργημένη γλώσσα και μαστορική σύνθεση.

Gilbert Sinou ΦΛΟΡΕΝΣ ΝΑΪΤΓΚΕΪΛ, Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ ΤΗΣΚΑΡΔΙΑΣΜΑΣ

ΜΤΦ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 1854: Η Φλόρενς Νάιτγκεϊλ συνοδεύει μια ομάδα εθελοντριών νοσοκόμων στα πεδία μάχης του Κριμαϊκού Πολέμου. Ενα μυθιστόρημα για τη γυναίκα που δημιούργησε το επάγγελμα της σύγχρονης νοσηλεύτριας, ανατρέποντας τα κοινωνικά ήθη που ήθελαν τις νοσοκόμες πρόστυχες και αλκοολικές.

Ρaul Νizon Η ΧΡΟΝΙΑΤΟΥΕΡΩΤΑ

ΜΤΦ. ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ΕΚΔ. ΠΑΤΑΚΗ Παρίσι, 1976. Η ζωή ενός συγγραφέα. Ενα υπαρξιακό χρονικό. Ενας πλάνης, που δραπετεύει από την Ελβετία και τριγυρνά στο μητροπολιτικό Παρίσι. Θρυμματισμένη πραγματικότητα. Καθημερινότητα και αφήγησή της. Ενας σύγχρονος νομάδας ζει τη στιγμή και την αποτυπώνει.

Luc Βossi

Ο ΦΡΟΪΝΤΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

ΜΤΦ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΚΙΑΣ, ΕΚΔ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ Ο πατέρας της ψυχανάλυσης επισκέφθηκε την Αμερική το φθινόπωρο του 1909. Ο συγγραφέας αξιοποιεί το περιστατικό: Ο Φρόιντ και ο Γιουνγκ καλούνται να λύσουν μια σειρά εγκλημάτων. Αστυνομική πλοκή και ψυχανάλυση. Ο μυθιστορηματικός Φρόιντ ως αποκωδικοποιητής της θεωρίας του.

Ποδόσφαιρο σε κρίση

Jason Cowpey ΤΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΜΤΦ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΚΔ. ΤΟΠΟΣ 26 Μαΐου 1989: Λίβερπουλ- Αρσεναλ. Ενας αγώνας που έγραψε ιστορία. Μια εποχή φτάνει στο τέλος της. Το ποδόσφαιρο ως λαϊκό άθλημα, με χούλιγκανς, τοπικούς ήρωες και ετοιμόρροπα γήπεδα. Μια εποχή γεννιέται: επενδυτές, χορηγοί, υπερκατανάλωση, ποδοσφαιριστές-σούπερ σταρ. Αν θέλετε να καταλάβετε το έρεισμα του αθλήματος, ιδού. Ο Πόλεμος, κριτής

Ηerta Μ ller Ο ΑΓΓΕΛΟΣΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΜΤΦ. ΓΙΩΤΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΟΥ, ΕΚΔ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2009, λίγους μήνες προτού η Χέρτα Μύλερ τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας. Θέμα του: η ζωή στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Αφηγητής: ο 17χρονος Λέοπολντ Αουμπεργκ, ο οποίος εκτοπίζεται, αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα σοβιετικό στρατόπεδο για πέντε χρόνια. Η συγγραφέας περιγράφει τον ζόφο και την πείνα, με ανεξίτηλη γλώσσα.

Daniel Μendelsohn ΧΑΜΕΝΟΙ

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣΕΞΙΑΠΟΤΑ ΕΞΙΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΤΦ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Ο Ντάνιελ ξεκινά τη δική του Οδύσσεια: γυρνά τον κόσμο για να συλλέξει ιστορίες για τον θείο Σμιλ που σκότωσαν οι ναζί. Μαθαίνει πολλά για τον θάνατο και τη ζωή των Εβραίων της Ευρώπης. Ενα χρονικό αναζήτησης, έπος και οικογενειακή ιστορία ταυτόχρονα. Ενα χορταστικό μυθιστόρημα, στο οποίο η Ιστορία αντικρύζεται με τη ζωή των ανθρώπων. Γραμμένο με τέχνη και γνώση.

Ε.L. Doctorow Η ΣΤΡΑΤΙΑ

ΜΤΦ. ΤΙΝΑ ΘΕΟΥ, ΠΡΟΛ.

ΑΝΔΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ Η στρατιά ξεκινά από εκεί που τελειώνει το «Οσα παίρνει ο άνεμος». Στο τέλος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, επικεφαλής μιας στρατιάς εξήντα χιλιάδων ανδρών, ο στρατηγός Σέρμαν διέσχισε την Τζόρτζια, τη Βόρεια και τη Νότια Καρολίνα. Ολεθρος, ερήμωση και ταπείνωση. Απελεύθεροι δούλοι, με μια ελευθερία χωρίς αντίκρυσμα. Μυθοπλασία και ιστορία συμπλέκονται. Πολιτική, πόλεμος και μυθιστόρημα. Με τον τρόπο των μεγάλων ρώσων μυθιστοριογράφων.

Fred Vader ΤΟΕΒΔΟΜΟΠΗΓΑΔΙ

ΜΤΦ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ, ΕΚΔ. SCRΙΡΤΑ Ο συγγραφέας ανασύρει ιστορίες ανθρώπων από τη στρατιά της ανωνυμίας. Δυνατοί, αδύναμοι, εξεγερμένοι, ηττοπαθείς, θεοσεβούμενοι, άθρησκοι, νέοι, γέροι, υπερήφανοι, ατιμασμένοι: Εβραίοι όλοι. Ο Βάντερ δεν αφηγείται απλώς τις ιστορίες τους. Θέτει το ζήτημα: πώς να αφηγηθεί κανείς αυτές τις ιστορίες, στις οποίες δεν επιτρέπεται στον συγγραφέα να επινοήσει το παραμικρό; Γραμμένο με τη δύναμη της μαρτυρίας και τη στερεότητα του αναστοχασμού.

Κλειδί τα μαθηματικά

Υoko Οgawa Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΤΦ. ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΕΚΔ. ΑΓΡΑ Μια οικονόμος φροντίζει έναν καθηγητή μαθηματικών. Ο κύριος καθηγητής έχει προβλήματα μνήμης. Κάποτε ήταν μέγας και τρανός, τώρα η μνήμη του διαρκεί μόνο οκτώ λεπτά. Ο δεκάχρονος γιος της οικονόμου διδάσκεται από τον κύριο καθηγητή. Οι τρεις τους συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι. Μαθηματικά και καθημερινότητα σε μια αφήγηση που αποφεύγει τις γλυκερές εκτροπές.

Denis Getz ΤΟΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥΠΑΠΑΓΑΛΟΥ

ΜΤΦ. ΑΝΑΘΕΩΡ. ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Πόση λογοτεχνία μπορεί να χω ρέσει σε μια εξίσωση; Ενας παπαγάλος, ένας βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι, τα ετεροθαλή δίδυμα αδέλφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, προσπαθούν να διαλευκάνουν έναν φόνο. Τι θεωρήματα χρησιμοποιούν; Ενα μυθιστόρημα που έκανε τα μαθηματικά αναγνωστική μόδα, σε αναθεωρημένη μετάφραση.

Μarcus du Sautoy ΘΕΩΡΙΑΟΜΑΔΩΝ, ΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ,

ΗΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙΤΟΤΕΡΑΣ

ΕΚΔ. ΤΡΑΥΛΟΣ Ποιος ερωτοχτυπημένος μαθηματικός ανακάλυψε, λίγο πριν από τη μοιραία μονομαχία με τον αντίζηλό του, τη Θεωρία Ομάδων; Και τι σχέση έχουν τα μαθηματικά με την καθημερινότητά μας; Ενα μυθιστόρημα που ζυγίζεται ανάμεσα στην ιστορία, τη βιογραφία και το επιστημονικό εγχειρίδιο. Τα καθαρά μαθηματικά αποκτούν πλοκή.

Στοχασμός με βούλα

Μilan Κundera ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΜΤΦ. ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΧΑΡΗΣ, ΕΚΔ. ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Μπέικον και Μπέκετ, Ντοστογιέφσκι και Μάρκες, κινηματογράφος και μυθιστόρημα, Ομηρος, Μπετόβεν και Ξενάκης, Ανατόλ Φρανς και Κάρλος Φουέντες, Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία, Ανοιξη της Πράγας, Γαλλικός Μάης. Ενα δοκίμιο γραμμένο σαν μυθιστόρημα. Με το στοχαστικό έρμα του Κούντερα.

Luis Ferdinand Celine ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΟΝΚΑΘΗΓΗΤΗ

ΜΤΦ. ΣΕΣΙΛ ΙΓΓΛΕΣΗΜΑΡΓΕΛΛΟΥ, ΕΚΔ.

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ Οι φανταστικές συνομιλίες με τον καθηγητή Υ δημοσιεύτηκαν το 1955. Ο Σελίν δεν χαρίζεται πουθενά: αναγνώστες, εκδότες, δημοσιογράφοι, Ακαδημίες, βραβεία, σινάφι, νέοι, μαζική κουλτούρα βρίσκονται στο στόχαστρό του. Μια ποιητική διαθήκη γραμμένη με ανελέητο σαρκασμό.

Ταξιδιωτικά

Μark Τwain ΚΑΝ-ΚΑΝ, ΓΑΤΕΣΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣΑΠΟΣΤΑΧΤΗ

ΜΤΦ. ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΜΠΑΚΟΔΗΜΟΥ, ΕΚΔ. ΑΣΒΟΣ Στις 10 Ιουνίου του 1867 το ατμόπλοιο «Κουάκερ σίτι» ξεκινά από τη Νέα Υόρκη. Προορισμός: Ευρώπη και Αγιοι Τόποι. Ο Μαρκ Τουέιν αναλαμβάνει να παρακολουθήσει το ταξίδι και να καταγράψει τις εντυπώσεις του. Αζόρες, Μαρόκο, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα. Ωμός, ειρωνικός, ανελέητος, γράφει το βιβλίο που τον έκανε πλούσιο και διάσημο και περιγράφει πώς μπήκε νύχτα σαν κλέφτης στην Ακρόπολη.

Αlberto Μoravia ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΗΝΑΦΡΙΚΗ

ΜΤΦ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΔΡΑΣ, ΕΚΔ. ΚΕΔΡΟΣ Για δεκαοκτώ χρόνια ο Αλμπέρτο Μοράβια ταξίδευε στην Αφρική. Περιπλανήθηκε μαζί με τον σύντροφό του και εκλεκτούς φίλους, όπως ο Παζολίνι και η Κάλλας, μακριά από την τουριστική ήπειρο των σαφάρι και των καρτ ποστάλ. Στην Αφρική του Μοράβια κυριαρχούν το μυστήριο, ο αρχέγονος φόβος, οι πυρακτωμένες αισθήσεις. Ενα ημερολόγιο για την Αφρική που δεν δείχνουν τα γραφεία ταξιδίων.