Προδοσία, ξεπούλημα και άλλες βυζαντινές ιστορίες

Του Μανώλη Πιμπλή   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2008 07:00 |
Δύο συγγραφείς με μεγάλη απήχηση, τον Γιώργο Λεονάρδο (ιστορικό μυθιστόρημα) και τη Λένα Μαντά (μυθιστορήματα σχέσεων) τιμά το 37ο Φεστιβάλ...
Γίνετε Συνδρομητής
Νίκος Ρεμούνδος
17/09/2008 12:48
Αρκετά με το παπαδαριό. Χωρισμός Εκκλησίας-Κράτους ΤΩΡΑ. Ποιός θα τολμήσει να το κάνει;
hristos
16/09/2008 17:42
TI NA SU KANUN I 8.000 MAHITES TIS KONSTANTINUPOLEOS
STIN AKRIVIA 7.000 1000 GENOVEZI -VENETSIANI..
OTAN GIRO APO TIN TOTE VASILEVUSSA
YPIRHAN PERI TIS 40.000 KALOGERI=OTAN ISUN KALOGEROS DEN ISUN YPOHREOMENOS NA POLEMISIS
OSO GIA VOITHIA APO TIN DISI DEN IRTHE DIOTI
O PATRIARHIS TA ITHELE OLA DIKATU
ETSI MAS FORESE SARIKI GIA 400 HRONIA KE MAS VAFTISE
ROMEUS =ROMIUS KAPIO ISTORIKO MWEB LEI POS
TIN KERKOPORTA TIN EDIXE STUS TURKUS ENAS KALOGEROS.. AS TO EREVNISUN KE AFTO I ISTORIKI MAS
Π.Μ.
16/09/2008 13:03
Κύριε ΜΙΧΑΛΗ, γνώρισα τον κ. Χριστόδουλο όταν ήταν 24 ετών και παρακολούθησα όλη την πορεία του. Είναι βέβαιο ότι μπορούσε να να αιματοκυλίσει την Ελλάδα, χωρίς κανένα ενδοιασμό,προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος του. Ήταν υπέρμετρα φιλόδοξος και ασφαλώς θα παραδέχεσθε κι εσείς ότι η φιλοδοξία είναι ασυμβίβαστη με κάθε ιεραρχικό αξίωμα. Τα ψέμματά του (άφθονα ακόμα και στο βιογραφικό του) και η ρηχότητά του (θυμηθείτε την "παρδαλότητα" της ενδυμασίας του), η αναλγησία του στον ανθρώπινο πόνο (θυμηθείτε την κλάψα του για την φτώχεια της εκκλησίας, ώστε να μη βοηθήσει τους σεισμοπαθείς) τον αναδεικνύουν ως ένα από τους χειρότερους κληρικούς που πέρασαν από την ελληνική Εκκλησία. Τραγικό παράδειγμα κενότητος και επιπολαιότητος. Ας τον συγχωρήσει ο Θεός, όχι όμως και να τον δοξάζουμε...
ΜΠΕΣΑΛΗΣ
15/09/2008 18:42
Αγαπητέ Μιχάλη

Κορυφαίοι ιστορικοί, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως, π.χ. Στίβεν Ράνσιμαν, Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ αλλά και ο συγγραφέας της τριλογίας, υποστηρίζουν ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την άλωση είχαν τόσο οι εκπρόσωποι της εκκλησίας, όσο -και ίσως μεγαλύτερο- οι εμφύλιες διαμάχες που συγκλόνισαν την αυτοκρατορία κυρίως μετά το θάνατο του Μιχαήλ Η του Παλαιολόγου, ο οποίος ανέκτησε την Κωνσταντινούπολη από τους Φράγκους. Είναι απορίας άξιο,πώς άνθρωποι που -όπως ομολογουμένως αναφέρεται-ζούσαν σε οργανωμένες κοινωνίες, με αποχετευτικό σύστημα, τρεχούμενο νερό, αναπτυγμένες τέχνες, μεγάλες πλατείες, σε αντίθεση με τους σταυροφόρους , κατάφεραν να πέσουν θύματα μιας απίστευτης δεισιδαιμονίας την οποία τροφοδοτούσαν οι παπάδες της εποχής, διακυρήσσοντας προς όλες τις κατευθύνσεις "ότι είναι θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει για να εξιλεωθούμε για τις αμαρτίες μας", αναφερόμενοι στην εμφύλια διαμάχη των αυτοκρατόρων με διεκδικητές του θρόνου!!! Τί σχέση μπορούν να έχουν αυτοί οι (υπ)ανθρωποι με τον επίσης ιερωμένο Παπαφλέσσα, ο οποίος επέλεξε να πολεμήσει τον Ιμπραήμ, γνωρίζοντας ότι το τέλος το δικό του και των λιγοστών συντρόφων του θα ήταν βέβαιο; Αυτό είναι το πραγματικό ορθόδοξο ήθος, το οποίο δεν είναι απαραίτητα χαρακτηριστικό στοιχείο όσων φέρουν το σχήμα του ορθόδοξου μοναχού ή ιερωμένου.
Με άλλα λόγια, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά- στην κυριολεξία- όπως σοφά λέει ο λαός μας.

Σε ό,τι αφορά το Χριστόδουλο, επιμένω ότι γλιτώσαμε από έναν άκρως επικίνδυνο άνθρωπο με υπέρμετρες φιλοδοξίες που ήθελε διαρκώς να επεμβαίνει και να κάνει υποδείξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτκής, φανατίζοντας τα στίφη των "ορθοδόξων".

Μιχάλης
15/09/2008 15:48
Χάρη στον Γεννάδιο και στους μοναχούς διασώθηκε η πίστη, η γλώσσα, η κληρονομιά μας και τελικά ο Ελληνισμός από τον κατακερματισμό και τη δυτικοποίηση. Η απόκλιση από το ορθόδοξο ήθος οδήγησε στην εμφάνιση του ελεεινού κρατιδίου στο οποίο ζούμε τώρα ! Ad hoc και μονόπλευρες κρίσεις που αγνοούν τις ευρύτερες πτυχές των προβλημάτων κάθε εποχής μόνο σκοπιμότητες μπορεί να κρύβουν. Όσο για τον -σοφό-Χριστόδουλο , μακάρι ο Θεός να μας στείλει ακόμα έναν !
ΜΠΕΣΑΛΗΣ
15/09/2008 13:11
Αυτά να τα διαβάζουν οι άγριες ορδές των "ορθοδόξων" που καίνε βιβλία και βιβλιοπωλεία και ήταν έτοιμοι να προκάλέσουν -επί Χριστόδουλου- επανάσταση. Επίσης, να μην ξεχνάμε και το "πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα ''ναι" του "μακαριστού" ο οποίος- ευτυχώς- μάς έκανε τη χάρη και "εκοιμήθη". Αναρωτιέμαι προσωπικά- ίσως αφελώς- γιατί ο Χριστόδουλος δεν ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα δεινά που προκάλεσαν εκπρόσωποι της εκκλησίας πρίν, κατά τη διάρκεια και μετά την άλωση, καθώς και για την ευθύνη των παπάδων να γεμίζουν τα μοναστήρια με νέους αξιομάχους ανθρώπους, οι οποίοι πείθονταν στις γελοίες ρήσεις του αρχιλαμόγιου της εποχής Γεννάδιου Σχολάριου. Έτσι,θα μπορούσε να αντογράψει το παράδειγμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου,ο οποίος σε επίσκεψή του το 2004 ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της καθολικής εκκλησίας για τα δεινά που προκάλεσαν οι Σταυροφόροι το 1204!

όλες οι τελευταίες ειδήσεις