Μια γυναίκα με μπλε δέρμα και πολύχρωμα φτερά στην πλάτη στέκεται δίπλα σε μοβ κύβους που αιωρούνται στο κενό, τη στιγμή που μια γιγαντιαία μελιτζανί χελώνα ξεπροβάλλει μέσα από τον τοίχο και μια κουκουβάγια παρατηρεί τους περαστικούς μέσα από την κίτρινη φυλλωσιά όπου κρύβεται. Η σειρά των αντιφατικών εικόνων δεν είναι καρέ από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά γκραφίτι που κοσμούν από την περασμένη εβδομάδα τους τοίχους του παλιού κτιρίου ΟΣΕ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες είναι το δώρο της δράσης Urban Act Ventures που διοργανώθηκε πρόσφατα στην πόλη, με πρωτοβουλία τηςγερμανικής Μη Κερδοσκοπικής ΟργάνωσηςJugend-& Kulturprojekt e.V. με έδρα τη Δρέσδη.

Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στην αστική τέχνη της Θεσσαλονίκηςμε τη συμμετοχή35καλλιτεχνώναπό τη Βουλγαρία, τηΓαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία,την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σερβία. «Στόχοι της δράσης ήταν η πολιτισμική αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο μεταξύ τους όσο και με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και η ευαισθητοποίηση του κοινού στον ρόλο της street art και των εικαστικών παρεμβάσεων σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας Urbanactπου συμμετείχαν με τα δικά τους δημιουργικά πρότζεκτ στο φεστιβάλ. Οι δημιουργοί της ομάδας επιμελήθηκανκαι υλοποίησαν τη δράση για τις τοιγογραφίες – γκραφίτι, στην οποία συμμετείχαν 10 ξένοι καλλιτέχνες και 6 Ελληνες. Ετσι, έκαναν παρεμβάσεις σε επιλεγμένες επιφάνειες, παράλληλα με μια εικαστική έκθεση πόστερ με πρωτότυπα σχέδια που έγιναν ειδικά για το Urban Act Ventures.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ. Δεδομένου του χαρακτήρα του πρότζεκτ, οι γκραφιτάδες δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη θεματική πάνω στην οποία έπρεπε να κουμπώσουν τις δημιουργίες τους, αλλά άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη, δίνοντας ζωή μέσα από τα χρώματά τους τόσο σε ρεαλιστικά όσο και φανταστικά σχέδια. «Το βασικό στοιχείο του προγράμματος ήταν οι καλλιτέχνες που προέρχονταν από διαφορετικές χώρες να συνευρεθούν και να συνδιαλλαχθούν, να επικοινωνήσουν και μέσα από τη γνωριμία τους με την πόλη και την επαφή τους με τους έλληνες καλλιτέχνες να εμπνευστούν το προσωπικό ή ομαδικό τους έργο, να το υλοποιήσουν και να το δωρίσουν στην πόλη» υπογραμμίζουν τα μέλη της Urbanact.

Εκτός από το πρώην κτίριο του ΟΣΕ, με τοιχογραφίες γέμισαν επίσης μια επιφάνεια των κεντρικών γραφείων της ΕΡΤ3 στην οδό Στρατού αλλά και μια σειρά από τοίχους σε σχολικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Αλλωστε, για τους Urbanact η δημιουργική αυτή διαδικασία κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι. Κατά καιρούς έχουν υλοποιήσει σειρά δημόσιων μεγάλων τοιχογραφιών, ενώ τα τελευταία χρόνια με αφορμή την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών, τη συνεργασία τους με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας κατέθεσαν εκ νέου προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών στην δημοτική Αρχή και είναι σε αναμονή απάντησης.