Ο τελευταίος αρχαιοφύλακας συνταξιοδοτήθηκε κι έτσι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας είναι πλέον κλειστός για το κοινό, ενώ έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα προστασίας του χώρου.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων κάνει λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» και ζητεί από το ΥΠΠΟΑ την άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, υπογραμμίζοντας όμως την ανάγκη να βρεθεί μόνιμη λύση.

«Η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη με το ‘κλείσιμο’ του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, λόγω έλλειψης προσωπικού, ήρθε δυστυχώς να επιβεβαιώσει μέχρι κεραίας την επισήμανση της Π.Ε.Υ.Φ.Α., η οποία εδώ και χρόνια έχει σε όλους τους τόνους προσπαθήσει να καταδείξει το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία» αναφέρει η Ένωση, τονίζοντας πως «δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια του μνημείου που βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο».

Η Ένωση καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ «να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, να καταλάβει το ζήτημα ασφάλειας που έχει δημιουργηθεί και να δώσει, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, λύση με μόνιμο φυλακτικό προσωπικό, είτε μέσω της κινητικότητας, είτε ακόμη καλύτερα μέσω νέων προσλήψεων στον τομέα φύλαξης και πληροφόρησης».

«Μέχρι τότε» συνεχίζει η ανακοίνωση «να προχωρήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας σε άμεση πρόσληψη εποχικού προσωπικού, για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Επικούρειου Απόλλωνα».

Με την ίδια ανακοίνωση η Ένωση αφήνει αιχμές κατά του νέου υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, σημειώνοντας πως «προκάλεσε αρνητική εντύπωση, η μη αναφορά του υπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις στην Βουλή, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του φυλακτικού προσωπικού, για την ασφάλεια/φύλαξη και λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων».

Τουρίστες πηδούν τα κάγκελα

Εργατοτεχνίτες που εργάζονται στον χώρο αναγκάζονται να κάνουν την πρωινή βάρδια ως φύλακες, ώστε ο ναός να είναι ανοικτός κάποιες ώρες, όμως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα μπαίνει λουκέτο.

Έχει παρατηρηθεί, δε, ότι ορισμένοι επισκέπτες υπερπηδούν την πόρτα της εισόδου για να εισέλθουν στον χώρο και να φωτογραφηθούν, ενώ δεν λείπουν και οι μικροτραυματισμοί ορισμένων εξ αυτών.