Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η επισφάλεια της εποχής επιβάλλουν μικρής κλίμακας πολιτιστικές δράσεις, λέει ο κανόνας. Για τον προγραμματισμό πάντως του Μπάντμιντον για τη νέα σεζόν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει μαξιμαλιστικά χαρακτηριστικά.

Αν και φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που τα πρώην Ολυμπιακά ακίνητα άλλαξαν χρήση και λειτούργησαν ως χώρος θεαμάτων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων οι δέκα παραγωγές, μεγάλης κλίμακας, δεν συνδυάζονται με την επέτειο. «Δεν είναι καιρός για μεγάλα θέατρα, όμως εμείς έχουμε ήδη ένα μεγάλο θέατρο (σ.σ. χωρητικότητας 2.500 ατόμων)», έλεγε στο περιθώριο της παρουσίασης προγράμματος ο Μιχάλης Αδάμ. Η χωρητικότητα αυτή όμως επιτρέπει στο θέατρο να ανεβάζει παραγωγές για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα «δίνοντας βάρος στις συνεργασίες».

ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Η αυλαία της σεζόν στο Μπάντμιντον- από την σκηνή του οποίου έχουν παρουσιαστεί στα δέκα χρόνια λειτουργίας του περίπου 200 παραγωγές οι οποίες μεταφράζονται σε 1615 παραστασεις που είδαν συνολικά 1.937.532 θεατές- είναι η συναυλία «Μια αγκαλιά τραγούδια» (27/10) της Βάσως Αλλαγιάννη. Τα τραγούδια της έχουν γίνει σημεία αναφοράς στην ελληνική δισκογραφία, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται στο ρεπερτόριο ζωντανών εμφανίσεων ερμηνευτών και από τις δύο όχθες του ελληνικού τραγουδιού. Η ίδια έχει παρουσιάσει τη δουλειά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σημαντικότερη στιγμή τη συναυλία στο Λυκαβηττό με το Μανόλη Ρασούλη. Από τη σκηνή του Μπάντμιντον θα ξεδιπλώσει τη διαδρομή της μέσα από σημαντικές στιγμές, από το πρώτο τραγούδι που έγραψε, τον «Γλάρο», ως την πρόσφατη συνεργασία της με το Βασίλη Λέκκα, στο δίσκο «Το εαυτό μου ρώτησα», με συνοδοιπόρους τους Χάρις Αλεξίου, Μανώλη Λιδάκη, Βασίλη Λέκκα, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ορφέα Περίδη.

Λίγο από Ιωλκό, λίγο από Κολχίδα θα έχει στη συνέχεια η σκηνή του θεάτρου διότι θα παρουσιαστεί η παραγωγή για παιδιά «Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας» (31/10) σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου σε κείμενα Παρασκευά Καρασούλου. «Αυτό που λείπει στα παιδιά είναι η ποιητική διάσταση και αυτή θέλουμε να προσφέρουμε», εξηγεί η σκηνοθέτρια που έχει το σχεδιασμό της θεατρικής αργοναυτικής εκστρατείας σε σκηνικά Μανώλη Παντελιδάκη και μουσική Νίκου Κυπουργού. Ιάσονας θα είναι ο Γιάννης Στάνκογλου και Μήδεια η Σαβίνα Γιαννάτου που κρατά και το ρόλο του ακρόπρωρου στη μυθική περιπέτεια. Τον Ορφέα τραγουδά ο Ζαχαρίας Καρούνης και τον κένταυρο Χείρωνα κάνει ο Ιβάν Σβιτάιλο.

Για ένδεκα παραστάσεις (5- 15/11) επιστρέφει το αειθαλές «Mamma Mia». Το εμβληματικό μιούζικαλ των ΑΒΒΑ, σε διαρκή περιοδεία- έχει παρουσιαστεί σε 200 πόλεις του κόσμου και μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες-, έρχεται για δεύτερη φορά με την Σάρα Πόιζερ στο ρόλο της Ντόνα Σέρινταν. Το αθηναϊκό κοινό θα δει την παραγωγή που «τρέχει» στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου για τη «μετακόμιση» της οποίας θα χρειαστεί να ταξιδέψουν επτά τριαξονικά φορτηγά.

Στο μεταπολεμικό Παρίσι μεταφέρει η παραγωγή «Paris the show» (28,29/11) η οποία με όχημα τη φιλία της Εντίτ Πιάφ και της νεαρής Φρανσουά που θέλει να γίνει μεγάλη αρτίστα, ο θεατής θα δεί να ξεδιπλώνεται ένα αφιέρωμα στο γαλλικό τραγούδι και θα ακούσει κομμάτια που σφράγισαν με τις ερμηνίες τους οι Εντίτ Πιάφ, Μορίς Σεβαλιέ, Ίβ Μοντάν, Σάρλ Αζναβούρ, Ζάκ Μπρελ Λουσιέν Μπουαγιέ, Σαρλ Τρενέτ, Ζοζεφιν Μπέικερ.

Η Laterna Magika φέρνει άρωμα Πράγας στην Αθήνα με την εμβληματική δημιουργία της «Wonderful Circus» (11- 16/12) η οποία θεωρείται η επιτομή μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής πρότασης και έχει παρουσιαστεί πάνω από 6000 φορές σε 16 χώρες. Η πρωτοποριακή ομάδα Laterna Magica που συνδυάζει θέατρο, χορό, κινηματογράφο, το Μαύρο Θέατρο, με την παντομίμα και το κουκλοθέατρο, σε ένα θέαμα με ποιητικό χαρακτήρα.

Ο «Καρυοθραύστης», θεωρείται το χριστουγεννιάτικο στολίδι των μπαλέτων. Από τις 19 έως τις 27 Δεκεμβρίου το παραμυθενιο μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές, χορογραφία του Λεβ Ιβάνοφ και μουσική Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι παρουσιάζεται από τη Bolshoi Ballet Academy. Στα προσεχώς σημειώστε επίσης την παραγωγή «Piter Pan on ice» (Φεβρουάριο 2016) από τους Russian Ice Stars, το μιούζικαλ «Sweet Charity» (από 16/3/2016) με τους Σμαράγδα Καρύδη, Μέμο Μπεγνή, Ντορέττα Παπαδημμητρίου, Νάντια Μπουλέ, σε χορογραφία Τσετ Πάρκερ και κείμενα των Γιώργου Καπουτζίδη- Σταμάτη Πατρώνη αλλά και τη συναυλία του Στιβ Ουίλσον (5/5/2016).

ΜΟΥΣΙΚΗ. Το θέατρο Μπάντμιντον εγκαινιάζει, εξάλλου, συνεργασία με την ΕΡΤ και στο πλαίσιο της σύμπραξης αυτής η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στο τάνγκο (23/10), συναυλία για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδία (20/11) και ένα κοντσέρτο (30/12) με τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του κόσμου.

Στην σκηνή του θεάτρου ο Θάνος Μικρούτσικος θα «συναντηθεί» με το Νίκο Καββαδία για ένα «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» (20/1/2016). Υλικό της παράστασης οι μουσικές και τα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου , η ποίηση του Νίκου Καββαδία,η συνάντηση σε ένα φανταστικό ταξίδι με τους καταραμένους ποιητές (Μπωντλέρ , Ρεμπώ κ.ά.), ιστορίες των ναυτικών. Η θάλασσα κυρίαρχη παντού, το ταξίδι, τα λιμάνια, οι γυναίκες , η ζωή των ναυτικών.Ιστορίες άλλοτε πραγματικές , άλλοτε φανταστικές.

Στο μεταξύ «τρέχει» σε όλη την έκταση της νέας περιόδου, για τρίτη χρονιά η εγκατάσταση «Dialogue in the Dark», ένα πρωτοποριακό δρώμενο που γίνεται σε απόλυτο σκοτάδι και ενθαρρύνει τους επισκέπτες να «δουν τον κόσμο με άλλα μάτια». Άτομα με μειωμένη ή καθόλου όραση οδηγούν τους επισκέπτες (σε γκρούπ των επτά ή οκτώ ατόμων) σε μια βόλτα στο αστικό περιβάλλον της πόλης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο (1.000 τ.μ.) του θεάτρου. Πρόκεται για μια βιωματική διαδικασία, που καλεί εκείνους που θα πάρουν μέρος, να ανακαλύψουν να εμπιστευθούν και να αναπτύξουν τη δύναμη των αισθήσεων.

Θέατρο Μπάντμιντον, άλσος Στρατού, Γουδή. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στα http://www.abcd.gr, http://www.viva.gr. Και (με μετρητά) στα Public, Media Markt, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload Stores