Τον Ηφαιστίωνα δείχνει το μνημείο της Αμφίπολης, υποστηρίζει η ανασκαφέας του λόφου Καστά, Κατερίνα Περιστέρη. Οικοδομικές επιγραφές που ως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητες στην περιοχή όπου βρίσκεται ο περίφημος Λέοντας της Αμφίπολης φαίνεται να αποτελούν το κλειδί σύμφωνα με την αρχαιολόγο.

Όπως η ίδια εξήγησε χθες σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στις επιγραφές αναφέρεται ότι το μνημείο κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Ηφαιστίωνα. Το εντυπωσιακό μνημείο εκτιμάται ότι έγινε κατόπιν παραγγελίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον αρχιτέκτονα Δεινοκράτη.

Για πρώτη φορά δε η Κατερίνα Περιστέρη έκανε λόγο αναλυτικά για την κεραμική που βρέθηκε στο μνημείο, η οποία χρονολογείται στην ρωμαϊκή εποχή, ενώ εκείνη επιμένει στην χρονολόγηση του ταφικού μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Ενδιαφέρον έχει δε η ανάγνωση της γραπτής ζωφόρου που εντοπίστηκε στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου και στην οποία απεικονίζεται ανδρική μορφή, ο οποίος σε ένα σημείο εμφανίζεται έφιππος με τον οπλισμό του και σε άλλα ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο σε σύναξη νεκρών συνοδευόμενος από τον Ύπνο και τον Θάνατο.