Έφυγε την Παρασκευή από τη ζωή η εκδότρια του Κέδρου Κάτια Λεμπέση, μετά από πολύχρονη, γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Η Κάτια Λεμπέση, που είχε πρωτοασχοληθεί με τις εκδόσεις από νωρίς, ιδρύοντας τις εκδόσεις Κύτταρο, αγόρασε το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Βαγγέλη Παπαθανασόπουλο, τις ιστορικές εκδόσεις Κέδρος από την ιδρύτριά τους Νανά Καλλιανέση. Ανέλαβε έτσι τα ηνία ενός εκδοτικού οίκου που διέθετε συγγραφείς και ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κώστας Βάρναλης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Στρατής Τσίρκας, η Διδώ Σωτηρίου, ο Αντρέας Φραγκιάς, ο Γιώργος Χειμωνάς, ο Μάριος Χάκκας, η Κωστούλα Μητροπούλου, ο Μένης Κουμανταρέας, η Μάρω Δούκα, η Ρούλα Καραπάνου, ο Κώστας Μουρσελάς, αργότερα ο Νίκος Θέμελης, η Έρση Σωτηροπούλου και πλειάδα άλλων γνωστότατων συγγραφέων, παλαιότερων και νεότερων, που στεγάστηκαν εκεί σε ένα κλίμα ποιότητας και δημιουργίας.

Ο εκδοτικός οίκος έφερε το στίγμα μιας φιλόξενης στέγης για αντιδικτατορικούς, κατά βάση αριστερούς συγγραφείς και άνθισε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Εκεί, μετά την Μεταπολίτευση και πριν ακόμη αγοράσει τον Κέδρο, η Κάτια Λεμπέση, με σπουδές στο Goddard College στο Vermont των ΗΠΑ (ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο με οικολογικό προσανατολισμό), αναμίχθηκε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Η αγάπη της για τα κοινά και αυτές οι καταβολές της, την οδήγησαν, την τελευταία δεκαετία, να ασχοληθεί ενεργά με το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων και να γίνει μέλος της γραμματείας του κόμματος αλλά και να κατέλθει ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2012.

Άνθρωπος ευθύς, οργανωτικός, εύθυμος, με πάθος για τη ζωή και με ακτινοβολία, η Κάτια Λεμπέση κατάφερε για πολλά χρόνια να διατηρήσει και να αυξήσει τη δυναμική και το κλίμα δημιουργίας των εκδόσεων, κάτι καθόλου προφανές για εκδόσεις με τέτοιο ιστορικό βάρος.

Όπως η ίδια είχε γράψει: «Ο Κέδρος ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα όμως κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις.»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εταιρείας Συγγραφέων που εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο της Κάτιας Λεμπέση εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλειά της.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015, στις 4 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών