Ξεκίνησε στο ψαλτήρι από εννέα ετών. Στα δεκατέσσερα έκανε τον πρώτο της δίσκο με τον γέροντα Πορφύριο και σήμερα είναι η πρώτη ψάλτρια στην Ελλάδα με επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής. Δεν είναι μικρή κατάκτηση για έναν χώρο «καθαρά ανδροκρατούμενο», όπως μας λέει η ίδια.

«Η θρησκευτική μουσική είναι μια ενότητα η οποία εδώ στην Ελλάδα έχει παραγνωριστεί. Μιλάμε για θρησκευτική μουσική και το μυαλό μας πάει κατευθείαν στους ψαλμούς και στην εκκλησία. Η θρησκευτική μουσική όμως είναι ένα είδος το οποίο έχει αναπτυχθεί παγκοσμίως και έχει αναδείξει τα χρώματα των εκάστοτε λαών. Αρχισα να ασχολούμαι με αυτό και στη συνέχεια προέκυψε η συνεργασία με τον Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος με μύησε στα χρώματα της παράδοσης που είναι πάρα πολύ σχετικά με αυτό που αγαπά η ψυχή μου. Πολύ σχετικά με τους βυζαντινούς δρόμους και τα βυζαντινά ηχοχρώματα. Ειδικά αυτό που κάνει ο Αηδονίδης, ο οποίος έχει ειδικευτεί στο παραδοσιακό τραγούδι της Ανατολικής Θράκης, που είναι σχεδόν αδελφικό της βυζαντινής μουσικής».

Μέσω της συνεργασίας με τον Χρόνη Αηδονίδη πέρασε σε συναυλιακό επίπεδο και άνοιξαν οι πόρτες στον καλλιτεχνικό χώρο, ενώ στη συνέχεια έγιναν τα ανοίγματα στο εξωτερικό. Εκεί προέκυψε η συνεργασία με τη Μάρτα Σεμπεστιέν, από τις σημαντικότερες αυτή τη στιγμή φωνές της ουγγρικής παράδοσης. Μαζί με τη Χορωδία του Αγίου Εφραίμ έδωσαν αρκετές συναυλίες στην Ουγγαρία, με βυζαντινά και θρησκευτικά γενικότερα μέλη. «Ενώ στην Ευρώπη το μουσικό αυτό είδος ανθεί, στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι». Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να δώσει διαλέξεις και σεμινάρια πάνω στη βυζαντινή και την ελληνική παραδοσιακή μουσική, καλεσμένη της Ακαδημίας Λιστ στη Βουδαπέστη και του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. Το αποκορύφωμα της πορείας της είναι η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, ο οποίος της άνοιξε επίσης τον δρόμο του εξωτερικού. Η περιοδεία που κάνουν μαζί αυτήν τη στιγμή έχει τίτλο «Ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή» και ήδη έχουν επισκεφθεί αρκετές από τις δέκα χώρες του προγράμματος (Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Λιθουανία, Ουκρανία, Ιταλία). Η τελευταία τους στάση θα είναι στην Αθήνα στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε δύο κόσμους που φαίνονται να είναι διαφορετικοί και παράταιροι, τη Δύση και την Ανατολή. Εχουν πολλές διαφορές, αλλά υπάρχει ένα βασικό συστατικό που καταργεί τα σύνορα. Και αυτό ονομάζεται απλώς μουσική».

Στη σχολή του Χρόνη Αηδονίδη είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, ενώ έχει ιδρύσει και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ψαλτριών, τα μέλη του οποίου είναι ενεργές ψάλτριες ή μαθήτριες. Τελευταία της κατάκτηση, το νέο CD με τίτλο «Υμνοι και τραγούδια για την Παναγία». Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να συγκεντρώσει το υλικό στο πρώτο μέρος της έκδοσης και θα ακολουθήσουν άλλα δύο. Πρόκειται για την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα που αναφέρονται στο όνομα της Παναγίας με λαογραφική κατανομή του υλικού και επίσης για επιλογές ύμνων με αναφορές στην Παναγία.

info

Συναυλία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22, τηλ. 213-2139.595), 8/9 στις 20.30. Είσοδος ελεύθερη