Κλοπή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περιγράψει κάποιος το τι συμβαίνει στην Κνωσό, καθώς η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων –όπως έχει μετονομαστεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος –διαπίστωσε πως ούτε μία απόδειξη δεν κοβόταν για τα είδη που πωλούνταν στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 3.621.000 επισκέπτες (στοιχεία του 2014) και σε επίπεδο προσέλευσης κοινού μπορεί να συγκριθεί κατά αναλογία με την Ακρόπολη.

Η παρανομία στο κατάστημα που διαθέτει αναμνηστικά και πιστοποιημένα αντίγραφα αρχαιοτήτων και το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων δεν περιορίστηκε όμως στην έλλειψη αποδείξεων. Γρήγορα οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη στην εφορία, οπότε είτε κόβονταν οι αποδείξεις, είτε όχι, δεν θα αποδίδονταν ο φόρος ως οφειλόταν.

«Αναμένουμε και επισήμως το πόρισμα των φορολογικών αρχών για να κινήσουμε τάχιστα την πειθαρχική διαδικασία. Μηδενική ανοχή για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, όταν ενημερώθηκε για το θέμα, ενώ σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΠΟ στην Κρήτη αποστέλλεται άμεσα ελεγκτικό κλιμάκιο για να επιθεωρήσει την κατάσταση εκ μέρους του ΥΠΠΟ και προγραμματίζεται να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλα τα πωλητήρια της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Ενδιαφέρον είναι ωστόσο ότι επισήμως, μας έλεγαν πηγές του ΥΠΠΟ, δεν υπήρχε ταμειακή μηχανή στο συγκεκριμένο πωλητήριο και ότι η εντολή ήταν να κόβονται χειρόγραφες αποδείξεις στο αγοραστικό κοινό, οπότε τώρα οι αρμόδιοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο ποιος και πότε αποφάσισε να εγκαταστήσει τη μαϊμού- ταμειακή μηχανή στον αρχαιολογικό χώρο.