Κάτι προσοδοφόρο (και διόλου σάπιο) υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Το Κάστρο Κρόνμποργκ στην Ελσινόρη, εκεί όπου ο σαιξπηρικός πρίγκιπας Αμλετ βρέθηκε αντιμέτωπος με το θεμελιώδες υπαρξιακό ερώτημα «να ζει κανείς ή να μη ζει;», περνά μια δεύτερη αναγέννηση. Η παραθαλάσσια πόλη της Δανίας με το ανθηρό ναυτικό παρελθόν έγινε πρόσφατα πολιτιστικός προορισμός. Ολοι οι δρόμοι της Ελσινόρης οδηγούν στην αυλή του κάστρου. Εκεί όπου κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου παρουσιάζεται ο κύκλος εκδηλώσεων «Ο Σαίξπηρ στο κάστρο του Αμλετ». Με ονόματα όπως του Κένεθ Μπράνα και του Τζουντ Λο μεταξύ των διάσημων ερμηνευτών να έχουν ήδη κρατήσει στο συγκεκριμένο σημείο το κρανίο του Γιόρικ σε περασμένες διοργανώσεις. Ενώ για την ερχόμενη μεγάλη επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Σαίξπηρ και τα 200 χρόνια από την πρώτη παράσταση «Αμλετ» που δόθηκε στο Κάστρο Κρόνμποργκ οι διοργανωτές υπόσχονται να συμβεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό.

Το κάστρο του Αμλετ πρόσφατα απέκτησε απέναντί του έναν σύγχρονο συνομιλητή που εντάχθηκε στο τοπίο της Ελσινόρης. Είναι το Ναυτικό Μουσείο που κατασκευάστηκε μέσα σε μια τάφρο σε σχήμα αλιευτικής βάρκας. Το αρχιτεκτονικό έργο του Μπγιάρκε Ινγκελς και του γραφείου του BIG έγινε το νέο τοπόσημο στην ακτογραμμή της Βόρειας Θάλασσας, σε απόσταση 45 λεπτών με το τρένο από την Κοπεγχάγη.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ. Το Ναυτικό Μουσείο προβάλλει και στεγάζει τα ίχνη της ιστορίας των Δανών από την εποχή των Βίκινγκ έως το παρόν της ναυτιλιακής παγκόσμιας αυτοκρατορίας μεταφορών Μάερσκ. Και ο αρχιτέκτονάς του σχεδίασε τους χώρους του κάτω από το έδαφος μιας ανενεργούς προκυμαίας όπου άραζαν μεγάλα πλοία για εργασίες συντήρησης. Προκειμένου να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο που θα προσφέρεται για ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις ο δανός αρχιτέκτονας προτίμησε να μην καλύψει το κενό της προκυμαίας, αλλά πρόσθεσε μια σειρά από τρεις γέφυρες που τέμνουν τα τοιχώματα της παλιάς προκυμαίας.

Το νέο μουσείο των 6.000 τ.μ. συγχωνεύθηκε στο ιστορικό περιβάλλον του Κάστρου Κρόνμπορκ που αποτελεί τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Υστερα από ένα πρόγραμμα συντήρησης και αναπαλαίωσης, το κάστρο του 15ου αιώνα άνοιξε και πάλι για το κοινό. Και συνδέεται με το Ναυτικό Μουσείο της Δανίας μέσα από την Αυλή του Πολιτισμού (Kulturhavn Kronborg). Eνα πρώην βιομηχανικό κτίριο που φιλοξενεί τα μουσικά κοντσέρτα, τις εκδηλώσεις θεάτρου και κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κνέπε.

«Από σεβασμό προς το κάστρο του Αμλετ χρειάστηκε να κρατήσουμε το αρχιτεκτονικό μας πρόγραμμα υπόγειο και αόρατο, αλλά διατηρώντας μια δυνατή δημόσια παρουσία προκειμένου να προσελκύσουμε επισκέπτες. Αφήσαμε την προκυμαία να μοιάζει με αστική άβυσσο έτσι ώστε οι επισκέπτες της Ελσινόρης να αντικρίζουν το κενό αλλά και έναν νέο δημόσιο χώρο βυθισμένο οκτώ μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» δηλώνει ο Μπγιάρκε Ινγκελς για το αρχιτεκτόνημα, το οποίο μπήκε στην τελική πεντάδα των φετινών υποψηφιοτήτων για το μεγάλο ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής Μις Βαν Ντε Ρόε.