Οι ποικίλες εκδοχές όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού μας περιβάλλοντος είναι η φετινή θεματική της έκθεσης των 21ων Πλόων, που εγκαινιάστηκαν το περασμένο Σάββατο στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στη Χώρα της Ανδρου. Με υπότιτλο «Νηπενθή και Εωθινά», που παραπέμπει στο ομηρικό «νηπενθές» και αναφέρεται σε καθετί που αναστέλλει ή απαλύνει τον πόνο και το «εωθινό», αυτό που εμφανίζεται με το πρώτο φως της καινούργιας ημέρας, η επιμελήτρια της έκθεσης Αθηνά Σχινά συγκέντρωσε 198 σχετικά έργα από δώδεκα καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, αναγνωρισμένοι εικαστικοί όπως η Χρύσα Βέργη, ο Πέρης Ιερεμιάδης, ο Μάρκος Καμπάνης, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος και ο Αλέκος Λεβίδης.

Σημαντικό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί το τιμητικό αφιέρωμα στον Ράλλη Κοψίδη με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τον θάνατό του. Ετσι, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα έως τις 27 Σεπτεμβρίου να θαυμάσουν δημιουργίες του που λειτουργούν ως μια οικολογική διαμαρτυρία και μια υπονόμευση των κατεστημένων αρχών και αξιών.

Τοποθετημένοι στους χώρους του μεσοπολεμικού κτιρίου του Ιδρύματος με τέτοιο τρόπο ώστε να συνομιλούν μεταξύ τους αλλά παράλληλα να διατηρούν την αυτονομία τους, οι πίνακες ως σύνολο επεκτείνουν και διαστέλλουν τις πραγματικότητες, τις σημασίες και τις έννοιες του περιβάλλοντος. Ετσι, στους τοίχους των αιθουσών του ισογείου βρίσκονται έργα με σαφείς αναφορές στο φυσικό τοπίο, ενώ όσο κάποιος ανεβαίνει επίπεδο στον εκθεσιακό χώρο αντικρίζει σχέδια που σχετίζονται με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου. Ως μεταβατικός αλλά και παράλληλα συνδετικός κρίκος των δύο περιοχών λειτουργούν έργα που εμπεριέχουν αντανακλάσεις της πραγματικότητας, αλλά σε αναστροφή.

Αλλωστε, όπως επεσήμανε και η κυρία Σχινά, η έκθεση παράλληλα με το φυσικό τοπίο καταπιάνεται με το εσωτερικό περιβάλλον, το πεδίο δηλαδή των βιωμάτων, των αναμνήσεων, των συναναστροφών και των ερεθισμάτων. Προκειμένου να διερευνηθεί μάλιστα ο συγκεκριμένος τομέας καλύτερα, η επιμελήτρια φιλοδοξεί να του αφιερώσει την επόμενη εκδοχή των Πλόων το 2016 με γενικό τίτλο «Επικράτειες του Νότου».

INFO

21οι Πλόες – «Νηπενθή και Εωθινά». Εως 27/9 στο Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, Χώρα Ανδρου. Είσοδος ελεύθερη