Παραμένει ένα εκ των γηραιότερων αλλά και λαμπερότερων φεστιβάλ του κόσμου. Και χθες το απέδειξε για άλλη μία φορά με ένα αξιοζήλευτο επίσημο πρόγραμμα, συνδυάζοντας μεγάλα διεθνή ονόματα από ολόκληρο το κινηματογραφικό φάσμα. Ανάμεσά τους το «Everest» του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ, το πολυαναμενόμενο «Black Mass» με τον Τζόνι Ντεπ σε «σοβαρό» ρόλο (ελπίζοντας, φανταζόμαστε, σε διάσωση της καριέρας του) αλλά και ένα διαφημιστικό σποτ υπό μορφή ντοκιμαντέρ, το «Audition», γυρισμένο για την προώθηση του νέου καζίνου της Melco-Crown που κάνει εγκαίνια στο Μακάο. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό, θα μου πείτε; Μα το σκηνοθετεί ο Μάρτιν Σκορσέζε, ενώ συμμετέχουν οι Ρόμπερτ ντε Νίρο, Λεονάρντο ντι Κάπριο και Μπραντ Πιτ, που μάλιστα θα δώσουν και το «παρών» στη Μόστρα. Τι άλλο να ζητήσει ένα φεστιβάλ;

Ενδιαφέρουσες ταινίες, θα πείτε. Ε, οι νέες ταινίες των Γέρζι Σκολιμόφσκι («11 λεπτά»), Αλεξάντερ Σοκούροφ («Francofonia»), Τομ Χούπερ («The Danish girl») και Ατόμ Εγκογιάν («Remember») θα σας καλύψουν. Εμάς όμως το Φεστιβάλ Βενετίας μας ενδιαφέρει και για έναν ακόμα λόγο: στο τμήμα των «Οριζόντων» προβάλλεται το «Interruption», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη (που είχε βραβευτεί στο ίδιο Φεστιβάλ με το μικρού μήκους του «Casus Belli» το 2012). Κεντρικό της θέμα, η εισβολή πενήντα οπλισμένων Τσετσένων σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002, ένα γεγονός που συγκλόνισε την υφήλιο. Σημειώστε πως το φιλμ έχει ήδη βραβευτεί για το σενάριό του με το Βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) καθώς και με το Βραβείο Παραγωγής του προγράμματος Framework του TorinoFilmLab. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Καρτέρης και Χρήστος Στέργιογλου.

Τέλος, τιμητικό Χρυσό Λιοντάρι για την προσφορά του στον κινηματογράφο θα παραλάβει ο σπουδαίος γάλλος δημιουργός Μπερτράν Ταβερνιέ –την εκδήλωση θα ακολουθήσει η προβολή του σημαντικού αλλά ξεχασμένου σήμερα φιλμ «Η ζωή και τίποτ’ άλλο», παραγωγής 1989.

* Το 72ο Φεστιβάλ Βενετίας θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 12 Σεπτεμβρίου