Ενας σιληνός –ακόλουθος του θεού Διονύσου δηλαδή –με τη μακριά γενειάδα του, μπότες και ένα τομάρι (δορά) ριγμένο στην πλάτη του δεν είναι απλώς το πλέον πρόσφατο και εντυπωσιακό εύρημα που έρχεται στο φως στη μνημειακών διαστάσεων αρχαία αγορά της Πέλλας, αλλά είναι και το πρώτο σχεδόν ακέραιο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος που εντοπίζουν οι αρχαιολόγοι εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες. «Πρόκειται για ένα πρωτότυπο άγαλμα που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή» έλεγε χθες ο διευθυντής της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Αγοράς Πέλλας, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ακαμάτης, ο οποίος ωστόσο δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξετάσει ενδελεχώς το γλυπτό, καθώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την απομάκρυνση του χώματος, ώστε να μην καταστραφούν τα ίχνη χρωμάτων –κόκκινο και ώχρα –που σώζονται στην επιφάνειά του.

Σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης –λείπουν μόνο τα χέρια και τα πέλματα, τα οποία όμως δεν αποκλείεται να εντοπιστούν δεδομένου ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή –και έργο καλού εργαστηρίου, ο σιληνός εντοπίστηκε σε έναν χώρο λατρευτικού χαρακτήρα. Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησής του θα έχει θέση στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στην πρωτεύουσα των Μακεδόνων, η οποία αντικατέστησε τις Αιγές.

ΣΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ. Πιο νότια, σε ένα ακατοίκητο και αδόμητο νησί των Κυκλάδων, δυτικά της Αντιπάρου, στο Δεσποτικό, ο Απόλλων εξακολουθεί να δίνει ίχνη της παρουσίας του στους αρχαιολόγους που ανασκάπτουν το σπουδαίο ιερό του. Δύο νέα, μεγάλης έκτασης και πολύπλοκης κάτοψης κτίρια που συνδέονται με τη λατρεία του Απόλλωνα έρχονται να προστεθούν στο παζλ των συνολικά 13 κτιρίων που έχουν αποκαλυφθεί ώς τώρα στη θέση Μάντρα υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Γιάννου Κουράγιου. Ενας μεγάλος τοίχος δείχνει την οχύρωση που υπήρχε από το λιμάνι ώς το τέμενος, ενώ στη φετινή σοδειά συμπεριλαμβάνεται και πλήθος κινητών ευρημάτων.

Εκτός όμως από τα νέα κτιριακά συγκροτήματα που αντανακλούν τη μεγάλη φήμη και επισκεψιμότητα του ιερού έως και τον 3οαι. π.Χ., δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αναστηλωτικές εργασίες τόσο στον ναό όσο και στο εστιατόριο ώστε να συμπληρωθεί η κάτοψή τους και να γίνει σαφής η τρίτη διάσταση στους επισκέπτες με απώτερο σκοπό την οργάνωση και ανάδειξη του χώρου σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο στις Κυκλάδες, με εποπτικό ενημερωτικό υλικό και διαδρομές περιήγησης, σε όλο το νησί, μέσα στην επόμενη τριετία.