Ενενήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης και με αφορμή τα γενέθλιά του –αλλά και το άτυπο «Ετος Θεοδωράκη» –διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προς τιμήν του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Ο Κήπος του Μεγάρου αναμένεται να γεμίσει ασφυκτικά απόψε στο αφιέρωμα, όπου παρουσία του μεγάλου μουσικού, η Ελένη Βιτάλη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Μπέττυ Χαρλαύτη συμπράττουν με τη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης για να ερμηνεύσουν κλασικά κομμάτια και αποσπάσματα από το «Αξιον Εστί».
Σήμερα, εξάλλου, όπως και τις επόμενες δύο ημέρες το Δεύτερο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τροποποιεί το πρόγραμμά του στο πλαίσιο της ειδικής Εβδομάδας Μίκη Θεοδωράκη. Στο πλαίσιό της, από τις 8 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι παραγωγοί επιμελούνται ειδικές εκπομπές, συνεντεύξεις, αφιερώματα, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, σπάνιο υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ μαζί με ζωντανές συναυλίες.

Σήμερα, για παράδειγμα, ο Δημήτρης Τρίκας θα φιλοξενήσει τη Μαρία Φαραντούρη και θα μιλήσουν για την κοινή διαδρομή της ερμηνεύτριας με τον συνθέτη (στις 09.00). Μία ώρα αργότερα, στην εκπομπή της Μαρίας Κοζάκου νέοι δημιουργοί θα παίξουν ζωντανά τραγούδια του Θεοδωράκη που δεν έχουν δισκογραφηθεί και ακυκλοφόρητες νέες διασκευές.

Στις 12.00, καλεσμένοι της Λίτσας Τότσκα είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Θέμης Μουμουλίδης για να μιλήσουν για τον δικό τους Μίκη. Αμέσως μετά η Γιώτα Δελώνα παρουσιάζει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ο ήλιος και ο χρόνος», ενώ το επόμενο δίωρο θα μεταδοθεί η εκπομπή του 1999 στην οποία ο συνθέτης μιλάει για το «Αξιον εστί».

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ. Στον χορό των αφιερωμάτων μπαίνουν σήμερα και τα Χανιά –από τον Γαλατά Χανίων έλκει την καταγωγή του ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο. Στις 20.30, στο Μεγάλο Αρσενάλι εγκαινιάζεται έκθεση αρχειακού υλικού και αφίσας με τον τίτλο «Ο Ζορμπάς επιστρέφει στον τόπο του, 50 χρόνια μετά» σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Αυγούστου.

Μία ώρα αργότερα, η ταινία «Ο Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη με μουσική Μίκη Θεοδωράκη θα προβληθεί στον υπαίθριο χώρο του πρώην λιμενικού περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Παράλληλα, στους κινηματογράφους Κήπος και Αττικόν θα προβάλλονται έως τις 4 Αυγούστου ταινίες του Κακογιάννη, τη μουσική των οποίων έχει συνθέσει ο Θεοδωράκης: «Ηλέκτρα» (1962), «Ιφιγένεια» (1977), «Τρωάδες» (1971) και «Αλέξης Ζορμπάς» (1964).

Στο Λαύριο, από αύριο έως και τις 6 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχειακού υλικού Αθανασίας και Ηρώς Μαρκουλή στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο της περιοχής. Την Παρασκευή, στον ίδιο χώρο θα δοθεί και επετειακή συναυλία από την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Μετά το συμπόσιο που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης για την ποίηση, τη μουσική και την πολιτική του Μίκη Θεοδωράκη (18 έως 20 Ιουνίου), οι τιμητικές βραδιές συνεχίζονται. Στις 23 Αυγούστου στο Βρανδεμβούργο Γερμανία, θα δοθεί συναυλία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτερ Κοπ, στην οποία θα ακουστούν έργα των Τσαϊκόφσκι και Μέντελσον.

Εναν μήνα αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, στην πόλη Ούνα της Γερμανίας θα δοθεί ακόμα μία συναυλία με αποσπάσματα από το «Αξιον εστί».

Βασικό ρόλο και στο ευρωπαϊκό κομμάτι των εορτασμών θα έχει η Μαρία Φαραντούρη, η συνεργασία της οποίας με τον Μίκη Θεοδωράκη χρονολογείται από το 1963. Η ίδια από το Ναύπλιο όπου βρίσκεται, μας έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία: «Στην Κεντρική Ευρώπη, ο Μίκης έχει τη θέση εξέχοντος μελωδιστή, θεωρείται ο τελευταίος των μεγάλων, ενώ σε όλες τις χώρες αυτές το υλικό του έχει μεγάλη ζήτηση.

Σήμερα μάλιστα το ανακαλύπτουν και οι τριαντάρηδες, ενώ κυρίως στην Γερμανία δίνουν άλλη διάσταση στις μουσικές του Μίκη, πιο οικουμενική, πιο πνευματική».

Τώρα, με αφορμή τα 90χρονα Μίκη, η διεθνής ερμηνεύτρια κάνει διαρκές τσεκ ιν στα αεροδρόμια της Ευρώπης για συναυλίες με άξονα το έργο του μεγάλου δημιουργού και συνοδεία της γερμανικής ορχήστρας, την οποία η ίδια έχει σχηματίσει καιρό τώρα για τις ανάγκες του εξωτερικού. Σημειώστε: 23 Σεπτεμβρίου στη Φινλανδία, 25 στο Βερολίνο, 27 στο Αμστερνταμ, 28 στο Λουξεμβούργο, 29 στην Αμβέρσα, 2 Οκτωβρίου στο Μόναχο, 3 στη Στουτγάρδη, 7 στη Ζυρίχη και 12 στο Ρότερνταμ. Στις δύο τελευταίες θα συμπράξει ο Γιώργος Νταλάρας.

Πρόσφατα άλλωστε (12, 13 Ιουλίου) παρουσίασε με τον Πέτρο Πανδή το «Canto General» στη μεγαλύτερη εκκλησία της Βρέμης.

Παράλληλα η Φαραντούρη επιμελείται και ολοκληρώνει έναν δίσκο με επανεκτελέσεις κομματιών του Θεοδωράκη και ερμηνευτές την ίδια, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Γιάννη Χαρούλη. Ο τελευταίος απροσδόκητα και υπέροχα, όπως μαθαίνουμε, επέλεξε και είπε μεταξύ των άλλων την περίφημη «Παντέρμη».