Μυστικά εξακολουθεί να αποκαλύπτει το ναυάγιο του «Μέντορα», του πλοίου που φορτωμένο με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ναυάγησε έξω από τα Κύθηρα.

Και μπορεί οι ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν έχει απομείνει στον βυθό κάτι από τον διάκοσμο του Παρθενώνα που ο λόρδος Ελγιν αφαίρεσε με τη βία, ωστόσο οι νέες βουτιές που έγιναν από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη στήριξη του Κυθηραϊκού Ερευνητικού Συνδέσμου έφεραν στο φως, εκτός από τμήματα του σκαριού, τρεις λαβές ροδιακών αμφορέων του 3ου αι. π.Χ. και ένα μικρό λίθινο αγγείο μαζί με κουμπιά, θραύσματα πιάτων, μια ακέραιη γυάλινη κλεψύδρα, ένα πιόνι από σκάκι, ένα σπασμένο χτένι και μια γυάλινη σφραγίδα με το γράμμα «Β».

«Δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά οι αρχαιότητες πιθανόν να αποτελούσαν μέρος της συλλογής του ίδιου του Ελγιν ή των συνεργατών του» εξηγούσε η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, η οποία εκτιμά ότι η ανασκαφή πρέπει να συνεχιστεί για ακόμη μία χρονιά ώστε να αποκλειστεί οριστικά η πιθανότητα να έχουν απομείνει έστω και ελάχιστα κατάλοιπα των Γλυπτών στον βυθό.